Közösség

Testeden a lelked

4043

Tetovált emberek milliói hemzsegnek körülöttünk, ilyen vagyok én is. Emiatt is vettem le hihetetlen kíváncsisággal a könyvesbolt polcáról a Lelke rajta című új Jaffa kiadványt, amelyben népszerű pszichológusok, életmód tanácsadók, tetoválóművészek értekeznek a tetoválás mibenlétéről. Nem egyszerű a téma, amit most közösen veséznek a hozzáértők, tetováltak vagy épp kommunikációs szakértők. A könyvet bár zsúfolásig megpakolták élményekkel, információkkal, lelki aspektusokkal, történeti háttérinformációkkal, mégsem száraz tények lapjaivá vált. Tudtad, hogy Kossuth Lajosnak is volt tetkója, sőt, még Sissynek is?

A mester, a bizniszmen és a pszichiáter esete

Talán a legérdekesebb két beszámoló Horányi Krisztiántól - tetoválóstúdió tulajdonos - és Gémes Istvántól érkezett, aki aktív tetoválómester. Érdekes volt olvasni azon emberek gondolatait a témáról, akik a varrást készítik, akikre gyakorlatilag egy életre rábízzuk magunkat. Érdekes szembesülni azzal, hogy a bőr, legnagyobb szervünk, élő sejtek összessége egyeseknek nem más, mint festővászon. Persze nem kevésbé volt izgalmas mindez a pszichológusok szemszögéből sem, ráadásul három különböző lélekgyógyász oldaláról olvasni a testfestésről. Buda Béla tiltaná gyermekének a tetoválást, Csernus Imre elmondaná mélyebb gondolatait ezzel a típusú lázadással kapcsolatban, Feldmár András pedig természetesen ráhagyná a gyermekeire, hiszen az ő testük, az ő életük. Odavagyok a következő néhány sorért, amit Feldmár vetett papírra fia tetoválásával kapcsolatban: "Nem elleneztem, ahogyan mást sem, egyszer éppen azt panaszolta, hogy nagyon nehéz fellázadni ellenem, mert semmit sem tiltok meg neki."

Lázadó írónő

Koncz Orsolyával bármelyikünk könnyen azonosulhat, akinek fiatalkori - nem túlságosan átgondolt - tetoválás díszíti a testét. Ő eleinte "a csakazértis csináltatok" elvének élt, hol egy kígyót, hol egy nonfiguratív tetkót varratott magára, majd szellemi fejlődése eljutott egészen az olyan magvas gondolatok felvarratásáig, mint: "Fuck the Regulations!" - ennek megfelelően tetováltatta tele testét mindenféle stílusú mintákkal. Ha valamelyikőtök ismeri Koncz Orsolya életútját, tudja hogyan lett egy hatéves kíváncsi kislányból depressziós kistini, így nem fog meglepődni azon a hektikusságon, amit a bőrén látható képekről, feliratokról elmesél.

Pokolian nagy szükség volt erre a könyvre, ámulatba ejtő őszinteséget, nyitotságot találunk benne tetováltakról, tetoválókról. Lehet, hogy nem is lázadásról, csak egyszerű önkifejezésről van szó. Lehet, hogy néhány év múlva épp úgy senkinek nem fog feltűnni egy tetovált kézfej, mint most egy piros kesztyű. Természetes lesz. A Lelke rajta című köny se nem állít a tetoválás mellé, se nem fordít ellene, inkább olyan egyetemes dologra buzdít, amit nem csak ezen a területen kellene a mai társadalomban terjeszteni, és ez nem más, mint a TOLERANCIA.

A Lelke rajta - A tetoválás pszichológiája című könyvet Singer Magdolna szerkesztette, akik pedig leírták a gondolataikat: Dr. Buda Béla - pszichiáter, kommunikációs szakértő, Dr. Csernus Imre - pszichológus, Horányi Krisztián - tetoválóstúdió tulajdonos, Feldmár András - író, pszichoterapeuta, Gémes István - tetoválómester, Fehér József - tetovált férfi, Koncz Orsolya - tetovált nő, Spitzer Gyöngyi - gondolkodó, Szendi Gábor - pszichológus. A könyv 2790 forintba kerül, még több információ itt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások