Közösség

Csipkerózsika akarna műmelleket?

4040

Akinek van kislánya vagy kistestvére vagy kisunokahúga vagy bármilyen kislányismerőse, pontosan tudja, hogy valamiféle velünkszületett belső, égető igénye van minden nőnemű gyereknek arra, hogy hercegkisasszonynak öltözzön. Vagy királylánynak. Vagy hercegkirálylánynak, esetleg királykisassszonynak. Nem kell ehhez olyan sok minden, csak némi tüll, szoknyácska, koronácska, cipőcske, ékszerecske, sok kicsi csatocska, harisnyácska és lehetőleg mindenből rózsaszín...

De honnan jön ez a nagy királylánykodás? Hallgatjuk, nézzük a meséket egy éves korunktól kezdve, ki-ki megtalálja magának a kedvencét, amivel azonosulni tud. Vannak hősös mesék, kalandos mesék, erkölcsi-nevelő mesék, tanulságos népmesék és persze vannak a királylányos mesék. Ezek népmesei vonala, mint például a Só nagyon is szerethető, de a kislányok között messzenem arat akkora sikert, mint mondjuk a Hamupipőke, a Csipkerózsika vagy éppen a Hófehérke.

Elgondolkodhatunk picit azon is, milyen szerepmodelleket tanítanak ezek a mesék a lányoknak, ha egyáltalán tanítanak. Vajon ekkor rontunk el mindent? Ekkor kezdünk el hinni az igaziban, a hercegben fehér lovon, s azon, hogy holtomiglan-holtodiglan? Legyen bármilyen kilátástalan is a helyzet, a szerelem megtalál, és minden szép lesz és jó? Ez az a pillanat, amikor életünk csúcspontjának a hetedhét országra szóló esküvőt gondoljuk a tökéletes lovaggal, aki jól csókol, jól beszél és megment minket? Ki tudja, érdekes gondolatok ezek.

Mint ahogy érdekes Dina Goldstein fotográfus kérdésfelvetése és munkája is ezen mesehősnőket illetően így, a XXI. században. Vajon miként festenének, hogyan viselkednének a könyvek lapjain megelevenedett figurák a mai világban? Képein láthatunk gyorskajától elhízott Piroskát, gyermeknevelésben megroggyant Hófehérkét, bárban összeomló Hamupipőkét, Csipkerózsikát idősek otthonában és plasztikai sebész pengéje alatt fekvő szépséget is. Még több kép itt.

Belle

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások