Mi ez?

Mi ez? Köldök

4016

Mindnyájunknak van, s legtöbben szeretjük is, ám szinte alig tudunk róla valamit, úgyhogy most beleássuk magunkat, és eldöntjük, milyen is a szép köldök.

Azzal tisztába vagyunk, hogy a köldök, anyakönyvi nevén umbilicus azt a helyet jelzi, ahol a köldökzsinórra csatlakoztunk, min keresztül pedig a méhlepényhez ugye. Hosszú és bonyolult, hogy a magzati fejlődés során a különböző üregek és lebenyek hogyan alakulnak a hasüregben, legyen most elég annyi, hogy születésünk pillanatában a zsinór funkciója megszűnik, így elvágják, elrágják vagy egyes esetekben megvárják, míg megáll benne a keringés, s akkor metszik el.

Lényeg, hogy kis csonkunk marad, mi normál esetben 7-10 nap után magától leszárad, leesik, s a helyén maradó heg is hamar begyógyul. Érdekes, hogy kezdetben minden csecsemő köldöke kifele domborodik, de az esetek többségében aztán szépen visszahúzódik, s üreges köldökké válik. Az emberek kilencven százaléka befele forduló köldökkel büszkélkedhet, mindössze tíz százalék az, akinek felnőtt korában is kifele türemkedik a hegecske. A besüllyedés oka egyébként az, hogy ez a gombszerű heg nem követi a környező szövetek növekedését, így behúzódik. Valójában senki nem tudja, hogy miért marad egyeseknek kint, hisz a vágás nem lehet ok, mert azt jó pár centire a hastól intézik, így a csonk leesése határozza meg a későbbi formát. Még genetikai okai sincsenek, az egész véletlenszerű.

Köldök nélkül és köldökkel

Muszáj elmondanunk, hogy a kifele türemkedésnek lehet egy olyan bizarrul hangzó oka is egy éves kor alatt, hogy a köldökcsonk dugó nem megfelelő zárása miatt bélrészletek boltosulnak ki, ez főleg síráskor figyelhető meg. Ha magától nem heged be, kis beavatkozással ez megoldható. Ám ennek semmi köze a begyógyult, ám kifele forduló köldökhöz. Ja, és még egy esetben figyelhetünk meg addig nem tapasztalható köldöki kitüremkedést - a terhesség alatt, mikor a belső nyomás kitolja, de ez is természetes. Léteznek aztán olyan esetek is, mikor valakinek egyáltalán nincsen köldöke. Ez a felettébb furcsa látvány akkor fordul elő, ha valakinek rögtön születés után hasi műtéten kell átesnie. Szép példa erre Karolina Kurkova modell is (képünkön). Érdekes, hogy a kifutón köldöktelenül jelenik meg, ám a nyomtatott kampányokban köldökös - ezt természetesen a grafikusok illesztik oda, úgy tűnik nem nagyon bírjuk a lyuk nélküli pocikat.

Ha csúnya...

Nem is lennénk nőből, ha nem találtuk volna ki már azt is, hogy a köldökünk kapcsán is lehet elégedetlenkedni. Tiszta szerencse, hogy már ezt is plasztikáztathatjuk, a hagyományos szépészeti beavatkozások töredékéért, hisz alig fél óra az egész, és még altatás sem kell hozzá. Már csak az a kérdés, mi számít csúnya köldöknek, mi az, ami miatt kés alá feküdnénk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások