Test

Halálos ellenséged

4024

Most egy olyan betegségről lesz szó, mely minden nőt fenyeget. A nagykönyv azt írja, hogy általában a 40 év feletti nők betegsége ez, ezzel viszont nem tudok egyetérteni, mivel én is egy vagyok közülük. És nem vagyok még 40 éves. Ezzel élek, már régóta, legalább 10 éve. Nem szívderítő dolog úgy eltöltened a napjaidat, hogy akaratlanul is eszedbe jut, halálos beteg vagy, vagy lehetsz. Rettegek, ha rákszűrésre megyek félévente.

De beszéljünk a betegségről.

A méhnyakrák okozója a legtöbb esetben a HPV vírus. Az a legdurvább az egészben, hogy szinte észrevétlenül terjed közöttünk! És nem csak a nőket érinti, hanem a férfiakat is, akik ugyan csak hordozók, de továbbadják a vírust nekünk, nőknek. Egyébként itt megjegyezném, hogy igen, Uraim, maguknál is okozhat ám ez a kedves kis vírus érdekességeket! Gondolok itt a nemi szervi szemölcsre, hímvesszőrákra (Van ilyen? Nem is hallottam róla eddig.) és végbélrákra.

A HPV

Tehát, a HPV, azaz a human papilloma vírus kedves kis ellenségünk, az egyik leggyakrabban előforduló, szexuális úton terjedő betegség. Bár más módon is terjedhet (pl: bőrfelületek érintkezése, szülés), de a legtöbb esetben inkább erről beszélhetünk. Ez az alattomos vírus hónapokig, évekig lehet teljesen tünetmentes, ám ez nem jelenti azt, hogy nem fertőz. Ha a szervezetedben nincsen jelen, akkor a méhnyakrák kialakulásának esélye egyenlő a nullával. A vírusnak több mint 100 típusa ismert, amelynek nagyjából a fele terjed szexuális úton. A HPV-t rákkeltő képessége alapján két típusba lehet sorolni: magas- és alacsony kockázatú csoport. Fontos tudni, hogy a HPV fertőzöttség még nem jelenti azt, hogy rákos vagy. Ahhoz, hogy a kóros sejtburjánzás kialakuljon, éveknek kell eltelnie. A fertőzöttséget igazolni vagy elvetni a méhnyakrákszűrésen lehet, tehát éppen ezért szükséges az évenkénti ellenőrzés. Ha megállapítják, hogy fertőzöttség áll fent, elküldik a mintát tipizálásra, ekkor derül ki, hogy a vírus melyik alfajával találkoztál. Jó esetben egy jóindulatúval, amely esetleg „csak” nemi szemölcsöt okoz. Legfőképpen azért jó rákszűrésre járni, mert így korán fel lehet ismerni a betegséget, és a 0. stádiumban felfedezett betegség gyógyulása 100 %-os lehet!

A fertőzöttség jelei

Mint azt korábban már írtam, általában teljesen tünetmentes, viszont esetenként érzékelhetőek tünetek, amiket általában nem is ennek tulajdonítanak, mint például viszketés, együttlét alatti fájdalom, vérzés, szemölcsszerű elváltozás a szeméremtesten. Időnkénti vérezgetés, hüvelyi folyás, alhasi fájdalom, deréktáji fájdalom. Ha ezeket tapasztalod, még nem jelenti azt, hogy ütött az órád, viszont érdemes rendszeresen szűrővizsgálatra járni, már csak a saját megnyugtatásod végett is!!

Veszélyeztetettség

A legveszélyeztetettebbek azok a nők, akik korán kezdenek el nemi életet élni, partnereiket gyakran váltogatják (óvszer, lányok, óvszer!!!!!), többször szültek, dohányoznak(!!!!), hormontablettákat szednek (antibébi tabletta, halló!!!)! A személyi higiénia nagyon fontos, elégtelen immunitás, genetikai hajlam. Ugyanakkor meg kell említeni a Clamydiát is, mely ugyancsak oka lehet!

Kezelés

Rossz hír, lányok! A kezelésre a mai orvostudomány állása szerint semmilyen gyógyszer nem áll rendelkezésre. Itt hozzátenném, hogy amikor ez az eset nálam kiderült, nekem adtak gyógyszeres kezelést, mely abból állt, hogy napi 6 darab tablettát kellett bevennem, mely elviekben az immunrendszeremet erősítette meg. Ami sajnos nem erősödött meg annyira, hogy a vírust le tudta volna győzni. Mondhatni hatástalan volt.

A méhnyakrák

Évente több mint 1000 beteget diagnosztizálnak, és több mint 500 beteg hal meg méhnyakrákban ugyanennyi idő alatt! Panaszt sajnos csak akkor okoz, amikor már előrehaladott állapotban van, addig tünetmentes a kis alattomos…. Jó hír, hogy időben észlelve tényleg teljesen gyógyítható! Járjatok méhnyakrák-szűrésre, az életetek múlik rajta!
„A méhnyakrák lehet gombaszerű növedék (fungózus), fekély vagy a kettő kombinációja. A daganatos szövet törékeny, legfontosabb tünete tehát a főként közösüléskor jelentkező “kontaktvérzés”. A kezelhetőség és a diagnózis alapján szokás még befelé terjedő (endofitikus) és kifelé burjánzó (exofitikus) formákra osztani. Ez utóbbit természetesen könnyebb felismerni és gyógyítani is. A méhnyakrák az esetek 99
-ban laphámrák és csak 1%-ban fordul elő mirigyrák.

A daganat kezdetben számos gyökérrel terjed be az egészséges szövetekbe, ezt nevezik infiltratív növekedésnek. A méhnyakrák tehát infiltrálja a hüvelyboltozatot, a hüvelyfalat, a hüvely és méh körüli kötőszövetet (parametrium). Előrehaladottabb stádiumban ráterjed a hólyagra és a végbélre is. Leghamarabb a kismedencei nyirokcsomókba ad áttéteket. Az egész kismedencét kitöltő rák szétroncsolja a hólyagot, a vizeletelvezető rendszert, a széteső szövetek nyomán csatornák – sipolyok vagy fisztulák – keletkeznek a hólyag és a hüvely, illetve a végbél és a hüvely között. Ilyenkor már távoli szervekben is vannak áttétek. A halál leggyakoribb oka a veseelégtelenség, vesegyulladás, szepszis.” (Házipatika.com)

A klinikai stádiumok meghatározása

A stádiumok meghatározása a kezelés megválasztása miatt fontos.
0 stádium: csak a hámra lokalizálódó “in situ” rák.
I. stádium: a daganat csak a nyakcsatornára lokalizálódik
II. stádium: a daganat átlépi a nyakcsatorna határait, és ráterjed a hüvelyre vagy a méhet körülvevő kötőszövetekre (parametrium).
III. stádium: a daganat eléri a medencefalat, ráterjed a hüvely alsó harmadára is.
IV. stádium: a daganat ráterjed a hólyagra és/vagy a végbélre. Túllép a kismedence határain, távoli áttéteket ad. (Házipatika.com)
Teljes gyógyulása II. stádiumon belül még lehetséges!

Gyógyítás

A 0 és I. stádiumú méhnyakrák esetén műtétet alkalmaznak, melynek során a méhnyakból eltávolítanak egy akkora darabot, ahol már az ép felület nem fertőzött. Ha előrehaladottabb, vagy súlyosabb az állapot, a méh eltávolítása is szóba jön. A II. stádium után a műtét előtt és után sugárkezelést végeznek.

Saját tapasztalatom

Nálam a HPV-t körölbelül tíz évvel ezelőtt diagnosztizálták. Persze akkor úgy éreztem, hogy összeomlik a világ, nem tudtam mivel állok szemben. Adtak immunerősítőt, de nem hatott. Aztán évente jártam az amúgy is kötelező szűrésre, és mindig megtalálták, nem tűnt el magától. Három évvel ezelőtt a cytológiai eredményem hirtelen rossz lett, P3. Az orvosom rögtön műtétet javasolt, én viszont úgy gondoltam, hogy előbb természetes módszerekkel próbálkozom. Úgy beszéltük meg, hogy próbálkozzam, aztán három hónap múlva ismételt cytologiát csinálunk. Hát, én próbálkoztam mindennel. Teljesen átállítottam a táplálkozásomat, húst nem ettem, sok zöldség, gyümölcs, nagydózisú antioxidánsokat szedtem, de abba kellett hagynom, mivel látászavart, és szédülést okoztak nálam. Propoliszt ettem, mindent megpróbáltam. Semmi sem bizonyult elég hatásosnak, mivel három hónap múlva ugyanolyan rossz lett az eredményem. Ekkor a nőgyógyászom javasolta, hogy ha nagyobb műtétet nem akarok, legalább egy kisebbet végezhessen el, amivel leveszi a szövettant. Ebbe beleegyeztem, mivel mást nem tudtam tenni, a saját kis módszerem hatástalannak bizonyult.

A műtét hamar megvolt, egy napig kellett csak kórházban lennem. A szövettan sajnos azt mutatta ki, hogy rosszindulatú az elváltozás, így javasolt volt a mielőbbi conizáció. Rá két hétre az is megtörtént. Ekkor bent kellett maradnom a kórházban éjszakára, ahol már másnap megvolt a conizáció eredménye. Szerencsére úgy el tudták távolítani a méhnyak egy részét, hogy a metszés körüli terület már nem volt fertőzött. Azt azért hozzátenném, ki akarták venni egyből a méhemet, folyamatosan azt kérdezgették, hogy akarok-e még gyereket, mert ha nem, az lenne a legmegnyugtatóbb megoldás (nem is volt akkor még gyerekem). Rá három hónapra a cytológiai eredményem P2 lett, HPV nélküli, szerencsére. A nőgyógyászom megjegyezte, ha szeretnék gyereket, most álljunk neki csinálni, mert lehet, hogy később már nem lesz rá lehetőségem. Most lesz 1 éves a kislányom. Sajnos a műtétek miatt koraszülésem lett, hála az égnek, hogy a kicsi megmaradt, a 29. hétre született meg, 1,3 kg-mal és 37 cm-rel. A koraszülött osztályon két hónapot töltöttünk el. Most voltam nemrég megint rákszűrésen. Az eredményem P2, HPV-vel. Nagyon letörtem. Ennek sosem lesz vége, azt hiszem. Jövő hónapban megyek megint rákszűrésre. Elhiszitek, milyen nehéz? Ne hagyjátok, hogy nálatok is ez legyen. Szeretném megérni, hogy felnő a kicsim. Nagyon szeretném. Nem akarom hagyni, hogy neki is ez legyen, éppen ezért időben be fogom adatni a HPV elleni védőoltást.

Remélem, hogy ennek a cikknek a megírásával hozzájárultam ahhoz, hogy jobban odafigyeljetek önmagatokra, hogy felelősen gondolkodjatok a szexről, hiszen az életetek múlik rajta.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások