Közösség

Fapados fesztiválok

4023

Szerintem a fesztiválozás lecsengett. Azt tapasztalom a baráti körömben, hogy már csak akkor mennek el egy-egy több napos zenei buliba, ha az ott fellépők nagyon-nagyon érdeklik őket. Csak a buli kedvéért egyre kevesebben mennek fesztiválozni. Persze vannak olyan kötelező körök, mint a Sziget - főleg azoknál jellemző, hogy mindenképpen kimennek egy-két éjszakára, akik már nagyon régi szigetes arcok, és azt hiszik, hogy a Sziget az augusztus szerves része. Pedig nem. Lehet, hogy egy külföldi fesztivál, ami egy brutális nyaralással is felér, sokkal nagyobb élmény, mint elmenni a kismilliomodik hazai fesztiválra. Persze elhiszem én, hogy sokaknak nincs csömörük. Mindenesetre egy lehetséges nyaralási opciónak összeszedtem a érdekesebb külföldi - európai - fesztiválokat.

Európai fesztiválok királynője a Glastonbury fesztivál, ahonnan néhányszor már mutattunk nektek fotókat, igen, gumicsizmás sztárokkal. Ezen a fesztiválon ötven szÍnpadon lépnek fel a világ legnagyszerűbb zenei formációi, - a jelenlegiek -, rengeteg művészeti program van, színház, kabaré, cirkusz, milliónyi zöld téma és vibráló spontaneitás, sok-sok színes emberrel. Drága. Körülbelül kétszáz font, és június 24-28 között lesz. Majd mutatunk képeket megint, de nézzük a neveket! Blur - újra! -, Neil Young, Kasabian, The Ting Tings, Lady GaGa, Peter Doherty, The Prodigy, Yeah Yeah Yeahs, Doves, Just Jack, Manu Dibango, Stereo MCs, The Communicators.... áh! Itt a program! És, ha már Anglia, simán be lehet iktatni egy tenger melletti nyaralást. Ha nem is Ibiza, de érdekesebb is lehet.

Július 9-12 között, itt a szomszédban lesz az Exit fesztivál, ami igazán nincs messze, Szerbiában, Novi-Sadban. Idén már tizedszerre rendezik meg a fesztivált, így különösen nagy durranásra számíthatunk. A legkiemeltebbek: Arctic Monkeys, Lily Allen, Moby, Manic Street Preachers, Kraftwerk, Madness, Korn, Grandmaster Flash and Patti Smith és The Prodigy. És a többi...

De ha már szóba hoztam a spanyol tengerpartot, akkor a legígéretesebb fesztivál talán ott lesz, július 16-20. között. Valencia és Barcelona között lévő kis tengerparti faluban rendezik a Benicàssim fesztivált. Homok, napfény, és persze naplemente is, tenger, jó levegő és hangos zene. Mi kell még? Lesz Kings of Leon, Franz Ferdinand, Paul Weller, Aeroplane, Josele Santiago, Lily Allen, Tadeo, Oasis, The Bishops! Nagyon jó! Barcelona a közelben, tengerpart helyben, mi kell még egy igazi nyaraláshoz? A zene csak plusz!

A Pukkelpop fesztivál is nagyon izgalmasnak tűnik, Belgiumban. Itt az Offspringtól kedve, a Faith no more-on át, a Kraftwerken keresztül, egészen a Deftones-ig minden lesz. Európa legnagyobb alternatív fesztiválja.  Augusztus 20-21-22-e között, a legszívesebben Kiewit Hasseltben lennék a Steenweg kempingben lenne a helyünk!

Reggae kedvelőknek egyenesen kihagyhatatlan a Chiemsee Reggae Summer a németeknél. Nagy kedvencünket, Tiken Jah Fakoly-t szerencsére a nyáron nem csak itt, de a Szigeten is láthatjuk, mindenesetre ez a tóparti móka messzeföldön híres és kedves, raszták indulás!

Engem ezek hoztak a leginkább lázba, de felsorolásszerűen a többit is megmutatom, hogy ha akarjátok, legyen mit kutatnotok: június 19-21: Nova Rock Festival - Pannonia Fields II., Ausztria; június 19-21: Hellfest - Clisson, Franciaország; 2009 június 27-28: Furia Sound Festival - Base de Loisir/Cergy, Pontoise, Franciaország; június 27: Creamfields Malta - Rabat/Gianpula Fields, Malta; június 27-28: Gods of Metal - Milánó/Idroscalo, Olaszország; június 28: Parkpop - Hága/Zuiderpark, Hollandia; július 11: Dance Valley - Spaarnwoude, Hollandia; július 16-18: Ragnarock 2009 - Lagendorf, Németország; július 17-19: Melt Festival - Ferropolis, Németország; szeptember 11-13: Bestival - Newport Anglia (Robin Hill Country Park).

Ha csak a fesztivál, oda-vissza repcsijegy - fapadossal -, szállás helyben sátorban, esetleg a legolcsóbb lebujban - úgyis csak néhány órát alszunk ott -, meg van maximum szézötvenből, de akkor rádobtam harmincezret, hogy vészhelyzet esetére is legyen némi pénz. Te egy klasszikus nyaralás helyett elmennél egy zenei fesztiválra? 

Ja, és még egy fontos. Szlovákia, Guta, Hanna-Hanna Fesztivál. Aki volt már, tudja miért, aki nem, annak annyit mondunk, ez a beleszeretős, belesimulós fajta.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások