Közösség

A kocka el van vetve!

4022

Rubik Ernő 1975-ben szabadalmaztatta a Rubik-kocka néven ismerté és világhírűvé vált, logikai játékot. Több mint harminc év után még mindig világszerte óriási szenvedély és kultusz övezi a játékot, a kocka kirakását. Rengeteg versenyt rendeznek sok-sok országban, hogy a játékot szerető emberek összemérhessék a tudásukat. Legközelebb Magyarországon, a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központban lesz, egy Mammut Open-re keresztelt verseny, ahol hazai és külföldi játékosok fogják összemérni kocka kirakó tehetségüket. Rengetegen regisztráltak a versenyre, amely június 17-én, szerdán lesz 9-től 19 óráig, a Mammut II. épületében, a harmadik emeleten lévő mozi előterében.

Srácok, lányok vegyesen

Sokan gondoljuk úgy, hogy a Rubik kocka egy olyan logikai játék, amelyet leginkább egy logikus férfiagy tud megoldani, minden előítélettől mentesen, tipikusan olyan eszköz, melynek a megfejtése általában fiúkra vár. Meglepetésünkre a regisztrációs listán több lány nevet is felfedeztünk, ami külön öröm számunkra. Kérdés, hogy ki viszi el a Mammut  Open Rubik's Cube competition díjait, a hatvan versenyző közül? A Rubik Stúdió ügyvezető igazgatója, Kovács János elmondta, hogy 1982 óta rendeznek világversenyeket a Rubik kocka kirakásából, és természetesen ő is ki tudja rakni a kockát.

Versenyben

Perge Olivér, a tavalyi Európa Bajnok, négy éve kötött szoros barátságot a színes oldalú kockával. Majd az interneten böngészve találta meg a különböző algoritmusokat, amelyek alapján ki lehet rakni a kockát, és ma már ott tart, hogy egy 3x3-as kockát tizenöt másodperc alatt kirak. Elképesztő, hiszen nem egyetlen algoritmus alapján dolgozik. Az összekeverési lehetőségek száma szinte végtelen, pontosan 43 252 003 274 489 856 000-féle. Olivér a versenyszellem, az új kapcsolatok kialakításának a lehetősége, a térlátás fejlődése miatt szereti a kocka kirakó versenyeket. A kockát pedig azért, mert bárhol, bármilyen szituációban tud játszani vele.

Mit keres a kocka a Mammutban?

Megkérdeztük Tollár Mónikát, a M'Art - kulturális körforgalom a Széna téren rendezvények produkciós vezetőjét, hogy miért pont a Rubik kocka? "A Mammut különösen nagyra értékeli és nagyra becsüli Rubik Ernő munkásságát, innen az ötlet a Rubik Stúdió - a Rubik kocka kirakó versenyek felügyelője - meghívására a bevásárlóközpontba, ezzel is szeretnénk támogatni az értelmes és kreatív időtöltés népszerűsítését elsősorban a fiatalok körében." Szerencsére nem csak ezzel az egy eseménnyel tiszteleg a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ Rubik és az ő találmánya előtt, hiszen szeptemberben egy teljes Rubik Nap lesz a Széna téri kulturális körforgalom számtalan, érdekes rendezvényei között.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások