Divat

Színezd újra!

3994

Batikolni jó dolog, kiélheted a kreativitásod és egyedi festésű cuccokat készíthetsz magadnak, de akár ajándékba is. Nem kell hippinek lenni, hogy batikolt felsőben nyomulj, a színtől és a batikolt mintától függően számos stílusba beilleszthető, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Nubu kollekciójában is helyet kaptak egyedileg festett darabok. Batikolni pofon egyszerű, de most lépésről-lépésre bemutatjuk nektek a technikát, aztán lehet otthon próbálkozni. Gyakorlat teszi a mestert, tehát ne adjátok fel egykönnyen!

Az első és legfontosabb, hogy milyen eszközökre is lesz szükségünk. Ruhafestékre mindenképpen, ebből ma már több fajta kapható, van folyékony állagú műanyagdobozos kiszerelésben, de van papírzacsis por is, én az utóbbira esküszöm, minket még a kézművestáborban azzal tanítottak festeni. Mindig olvassuk el a festék csomagolásának  hátoldalán a használati utasítást. A por alapú festékekhez venni kell fixálót, de ecet is tökéletesen megfelel. A fixáló fontos, mert ha nem használjuk, akkor később az így festett ruhákat csak külön tudjuk mosni, sőt mosás közben a minták eltűnhetnek.

Az eljáráshoz tehát kell a festék, fixáló, ecet és só, a só mennyisége a használati utasításban olvasható. Szükségünk lesz egy nagy fazékra is, bár a festék kimosható a lábosból, mégis érdemes erre rendszeresíteni egyet külön, így megkímélhetjük magunkat az súrolástól. A minták létrehozására szükségünk lesz még madzagra, vagy kötéshez használt fonalra és egy ollóra. 

Batikolni bármit lehet pólót, pulcsit, függönyt, terítőt, akármint, a lényeg csak az, hogy pamut legyen, mert a műszálas textileket nem fogják be ezek a festékek. Lehet az anyagnak poliészter tartalma is, de a pamut alkossa nagyobb százalékban minden esetben. A festés előtt a textilt vizezzük be, így biztosan mindenhol egyenletesen fogja beszívni a kívánt színt.

Sok technika között válogathatunk, számos más mintát létrehozhatunk a jól ismert hippis, körös mellett.

1. Egy pólóra például alkothatunk keresztben vagy hosszában csíkokat. A hosszanti csíkozáshoz a póló nyakától indulva az aljáig kötözünk a madzaggal sávokat. Fontos, hogy jó erősen, és jó sok fonallal tegyük, hogy a festék biztosan ne menjen alá, biztosan látható legyen a csíkozás.

A keresztbe csíkoknál a póló egyik oldalától a másik oldaláig kötözzük meg. A technikát persze tovább lehet fejleszteni, csinálhatjuk azt például, hogy a fehér pólót először sárga festékbe mártjuk, így a sárga lesz az alapszín és hosszanti irányban lesznek fehér csíkok, aztán nem szedjük le a madzagokat, hanem keresztben is sávokat közözünk a pólóra, és kék festékbe mártjuk. A kék festékből kivéve levágjuk a madzagokat, így fehér-sárga és zöld mintákat fogunk kapni, hol csíkokat, hogy négyzeteket.

2. Köröket is könnyedén létrehozhatunk, bár ez szerintem függönyön vagy terítőn nézhet ki csak jól. Kiterítjük a textilt az asztalra, meghatározzuk, hogy hova szeretnénk a kört, majd a középpontjánál megfogjuk, és aköré tekerjük a koncentrikus köröket, annyit, amennyit szeretnénk. Itt is trükközhetünk különböző színekkel, ehhez persze érdemes tudni, hogy milyen színkeverés milyen színt ad: a kék-sárga zöldet, a kék-piros pedig lilát.

3. A színekkel úgy is variálhatunk, hogy egy már madzaggal így vagy úgy betekert anyag egyik részét például kék festékbe, a közepét sárgába, míg a másik végét pirosba mártjuk. Átfedéseket is csinálhatunk, így szép színátmeneteket kaphatunk.

4. Képeknél - mert azokat is szoktak batikolni -, esetleg terítőknél, függönyöknél alkalmazhatjuk a viaszos batikolást. Ilyenkor is tartani kell a színek, a színkeverés lépéseit, tehát a világosabbtól kell mindig a sötétebb tónusok felé haladni. A madzagosnál lényegesen több a lehetőség a viasz alkalmazása során. A lényeg, hogy például a már sárgára festett virágszirmot, ecset segítségével olvasztott viasszal vonjuk be, ami megszilárdul a felületen, megóvva a szirmokat a többi színtől. Ezután mártjuk az anyagot például a sötétebb kékbe. A viasszal beborított sárga felületet nem fogja befogni a kék színező.

Fontos, hogy a viaszos batikolás esetében csak hideg festéket használjunk, mert a meleg keverék leolvasztja a viaszt. A hideg festés miatt inkább függönyök, terítők esetében alkalmazzuk, mert a szín nem olyan tartós, így egy ilyen technikával készült póló nem bírná sokáig a heti rendszeres mosást.

Ha kész a mű, akkor a viaszt vasaló segítségével távolítsuk el az anyagból. A viaszos felületre helyzünk szalvétát vagy papírtörlőt és kezdjük el vasalni, amikor átitatódott, akkor cseréljük le, és addig folytassuk, amíg a viasz maradéktalanul el nem tűnik. Ha lehetőségünk van, akkor a szabadban végezzük a vasalást, mert a elpárolgó viasz könnyen a járólapra csapódhat, ami még hetekkel később is iszonyatos módon tud csúszni, ezt tapasztalatból mondom...

A festés után a használati szerinti fixálást hajtsuk végre, majd gyorsan mossuk el az eszközöket. A batikolt ruhákat az első pár alkalommal inkább kézzel mossuk, és a gépben csak centrifugázzuk, később már betehetjük a többi ruha közé is. Jó kreatívkodást csajok!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások