Lélek

Engedd el az agyad!

3997

Rettenetesen bosszantó, mikor éppen a létező legbutább tekintettel nézel bele a semmibe, kellemesen, teljesen kikapcsolva, és valaki elkezd integetni előtted, hogy hallóóóó, ne bambulj! Miért ne? Nyilván mert furán nézel ki, de ez az egyetlen hátránya, a bambulás, szebb szóval álmodozás igenis hasznos, s erre már tudományos igazolás is van.

Angolul day-dreaming-nek nevezik, magyarul álmodozás, esetleg bambulás az az állapot, amikor tulajdonképpen semmire sem gondolunk, azaz agyunk látszólag kikapcsol, újraindul, átmeneti üresjáraton van. De ez csak látszólag van így, hisz vizsgálatokkal bebizonyították, a révülés közben az emberi agy problémamegoldással kapcsolatos területei aktivizálódnak, ilyenkor tehát rejtett munkát végeznek tekervényeink.

Egy kanadai egyetemen végeztek MRI vizsgálatokat Kalina Christoff vezetésével, s arra voltak kíváncsiak, a kísérleti alanyok mely agyi területei mutatnak aktivitást különböző helyzetekben. Az alanyoknak viszonylag egyszerű feladatokat kellett végrehajtani míg a gépben voltak, s ha elkalandoztak, elábrándoztak, elbambultak, természetesen egyből kiderült, mi változik meg az agyműködésben éppen. A vizsgált agyak egy olyan területen mutattak aktivitást, ami egészen meglepő, s ez nem más, mint a komplex problémák megoldásáért felelős terület.

Ebből pedig arra következtethetünk, hogy az ábrándozás hasznos, s nem véletlen - miért is lenne az. Míg tudatunk látszólag messze jár, a háttérben komoly munka folyik, s ha jól megfigyeljük magunkat, észrevehetjük, hogy egy-egy álmodozás után mintha kipattanna a fejünkből a megoldás egy komolyabb kérdés kapcsán. Ám most már tudjuk, ez nem véletlen, hanem komoly háttérmunka eredménye. Ezt egyébként kutatók eddig is így gondolták, ám a mostani vizsgálat egyértelmű bizonyítékokat szolgáltatott ennek alátámasztására.

Maga az álmodozás egyébként máig nehezen meghatározható, vitatott fogalom, hisz annyi fajtája van, hogy nehéz kategorizálni. Fantáziálhatunk jövőbeli eseményekről ugyanúgy mint a múlt egy-egy kellemes pillanatáról vagy éppen csak úgy szabadon, belefeledkezve a semmibe. Közös bennük azonban, hogy az álmodozót kiszakítják aktuális közegéből, eltávolítják a pillanatnyi ingerektől, hatásoktól és gondolatoktól, pillanatnyi szünetet adva ezzel.

Érdekes, hogy alig hatvan évvel ezelőtt a bambulást igen káros jelenségnek tartották, s a szülőket egyenesen óva intették attól, hogy álmodozni hagyják gyermekeiket. Úgy vélték, az ember könnyen pszichotikussá, neurotikussá válhat, ha csak úgy belebambul a semmibe. Szerencsére hamar elhagyott zsákutca volt ez, s azóta tudjuk, nemcsak művészeknek, de komoly tudósoknak, matematikusoknak sikerült túllendülni problémás pontokon, átmeneti megtorpanásokon a semmibe révedés segítségével. A hatvanas években pedig elkészült egy, az álmodozásokat vizsgáló teszt is, L. Singer és John s. Antrobus jóvoltából, az IPI teszt, azaz az Imaginal Processes Inventory. Ez három értéket figyel: mennyire élőek, mennyire élvezetesek az álmodozások, mennyi rossz élmény tapad hozzájuk és hogy mennyire mélyen merül bele az alany.

Általánosságban igazán jó hír, hogy az ilyen jellegű kikapcsoló, problémamegoldó, serkentő, memóriajavító s persze unaloműző elrévedések tárgya kevesebb mint öt százalékban tartalmaz szexuális elemeket, hogy hiányzik belőlük az agresszió is, sőt, az is bebizonyosodott, hogy a sokat álmodozók többnyire emtaikusabbak, mint társaik. Ha pedig azt mondjuk, edzők versenyzőiknek javasolták a győzelem elképzelését, s ez eredményesnek is tűnt, láthatjuk, nem is áll mindez olyan távol az irányított vizualizációtól, ami pedig köztudottan hatékony önismereti és fejlesztp gyakorlat. Bambulásra föl!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
Jun
10
bluemoon írta:
Mostanában túlzásba viszem ezt az állapotot... Talán túl sok a feldolgoznivaló??
Én ezt az álmodozós-bambulós állapotot úgy hívom viccesen, hogy "sztendbájüzemmódba" kapcsolok...
11:23
2
Jun
10
Welmi írta:
Tinikoromban órákat álmodoztam. A mostani, eddigi életem legérdekesebb háttérmunkám azon képeknek megfigyelése, amelyek elalvás előtt villannak fel. Fél-álmok.
11:41
3
Jun
10
Solange írta:
Csak nekem teljesen különböző a bambulás és az álmodozás? Számomra a day-dreaming az álmodozás, ami pedig létszükségletem.
11:42
4
Jun
10
cotcotgirl83 írta:
Durva agyi folyamatokat figyeltem meg magamon. három állapot van: ábrándozás-elgondolkodok valamin nagyon, bambulás- nézek ki bután a fejemből, agycsattogás-tiezdmásodpercek alatt olyan bréjnsztormingot hozok össze a fejemben, hogy azt se tudom, honnan indultam el. szerintem beteg vagyokXD
12:14
5
Jun
10
csiberopi válaszaSolange írására:
nálam is. mikor bambulok, csak bambulok... a szemem is pihen akkor. ha álmodozok, elgondolkozok, akkor általában csukott szemmel. és elalvás előtt valami hihetetlen hogy pörög az agyam. de nap közben is képes vagyok rá :)
sajnos néha vezetés közben is úgy el tudok bambulni a pirosnál.
13:01
6
Jun
10
BimBammm írta:
én már megfigyeltem magamon h miután álmodozok v bambulok, megoldok vmi megoldhatatlannak gondolt problémát és ez tökjó:D
13:11
7
Jun
10
chocotomato írta:
nekem van egy kedvenc mélázóhelyem. felmegyek oda, látom az egész Dunakanyart, minden a legnagyobb rendben, van, hogy felviszem a laptopom és csak úgy leírom amiket gondolok, de van, hogy csak olvasok, vagy borozok és gondolkodom. kell, hogy az ember megálljon. nem vagyunk mi robotok!
13:22
8
Jun
10
pupakzsemle írta:
Ezt már én is észrevettem, mármint, hogy utána könnyebben megoldok problémákat.
(lehet, hogy többet kellett volna bambulni analízis zh-knál????:D)

Néha meg direkt is szoktam álmodozni, mert a kellemes képzelt képek javítanak a hangulatomon. Szóval ez nálam egyfajta öngyógyítás.
13:50
9
Jun
10
ismeretlen írta:
mindig is szerettem bambulni, és álmodozni is :D
13:52
10
Jun
10
ismeretlen írta:
Bambulni jó. Az az egyetlen állapot, amikor nem kattog az agyam semmin. Ilyenkor szokott édes drága Szerelmem kiröhögni, és elrontja az egészet. :(
14:25
11
Jun
10
Eleosaccharum írta:
tudtamtudtamtudtam, hogy nem vagyok teljesen hülye!!! Én éreztem, hogy ilyenkor valójában gondolkodom!!!! :D
És valszeg ezért van, h vizsgaidőszakban többet álmodozom! Ez a mennyiségű tananyag feltételez egy kis háttérmunkát is! :P

légyszi katt!
<a href="http://dragcave.net/view/n/Pufilufi"><img src="http://dragcave.net/image/1OcI.gif" style="border-width: 0" alt="Adopt one today!"/></a>
15:06
12
Jun
10
Barbiii írta:
öö.. végre, be van bizonyítva hogy nem is vagyok annyira hülye :) bár nálam a bambulás/álmodozás napiszinten 5óra. van h kiesik h kerültem haza mert annyira nem oda figyeltem.. :S
16:00
13
Jun
10
miju válaszacotcotgirl83 írására:
nem, nem vagy az! én olyan elméleteket tudok gyártani,h félek elmondani:) mert vagy megijednének vagy bezárnának:) néha iszonyatosan lefáraszt és alig tud pihenni az agyam,mindenen agyalok! főleg elalvás elött.
17:46
14
Jun
10
cotcotgirl83 válaszamiju írására:
"te vagy a beteg, és és nem én"-szeressük a Belgát:D megnyugtattál miju, hogy semmi bajom:)
19:11
15
Jun
10
petraacska írta:
Imádok ábrándozni meleg nyári napról, amikor a Balcsin süttetem a hasamat:P A ciki az, amikor óra alatt bambulok, de az általában a kialvatlanságomnak köszönhető. Ebben a félévben minden nap reggel 8kor kezdődtek az órák és nem is ritkán fordult elő hogy néztem ki a fejemből:P
19:22
16
Jun
10
anemona írta:
Na ez kb olyan mint mikor vmi félremegy, reflexszerűen kiköpöd a tüdődet úgy megfulladsz hétrét görnyedsz előre és köhögsz, valaki meg odajön és elkezdi ÜTÖGETNI A HÁTADAT. na a pofáját verném szét az ilyennek. anyád hát nem látod, hogy megfulladok még bántasz is kösz. :)))
egyébként lehet, hogy hihetetlen, de én az életem 9/10-ed részét ilyen agyi állapotban élem.....:P
19:39
17
Jun
10
hubbabubba írta:
ó micsoda jóó hír!
" az álmodozás a gondolkodás vasárnapja"

azám.
anélkül tuti nem bírnék létezni.
kell az a húsz perc míg beérek a suliba, zenét hallgatva és bambulva a buszon. imádom.
20:28
18
Jun
10
anemona válaszahubbabubba írására:
Ja igen, zenére tájat nézni a legjobb :D
23:08
19
Jun
10
Betuka válaszahubbabubba írására:
Nekem is a buszon jönnek a legjobb gondolatok, zenehallgatás közben. De arra is rájöttem, hogy túl sokat agyalok ilyenkor bizonyos dolgokon, egészen addig, amíg be nem csavarodok, szóval mostanában nem szeretek bambulni. :)
23:23
20
Jun
11
Wenva írta:
Hát én a bambulásaim 90%át azzal töltöm, hogy a tánclépéseken gondolkodom, és ált. ki is szokott ugrani valami megoldás, h ÁHHÁ így kell csinálni :D Viszont ez pl a metrón nagyon vicces, h néha belegondolom, h most ha a körülöttem lévők hallanák a gondolataimat ("Hopp két há négy öt hat hét, egy két há, egy két há...") :) a hazaút nekem is gyakran kiesik... :D
A bambulás/álmodozás a jó problémamegoldó, ill a zuhanyzás :D valszeg a zuhanyzás is azért, mert közben tudsz így gondolkozgatni... de akkor szoktak beugrani matekpéldák megoldásai :)
Jah a reggeli utazás is a bambulásé... és ha valami ismerőssel találkozom ilyenkor, aki megzavar benne, hát jajj neki :)
00:22
21
Jun
11
Hella írta:
Néha annyira elbambulok a tévé előtt, hogy kiesik fél óra....Szeretek álmodozni, főleg arról, hogy hogy fogom megvalósítani a céljaimat. Brainstorming is sokszor van, vicces, hogy néha milyen hülyeségek jutnak eszembe.:)
11:24
22
Jun
11
hubbabubba válaszaBetuka írására:
na igen, néha sajnos túl sok idő van a gondolkodásra...
13:49
23
Jun
11
Betuka válaszahubbabubba írására:
Pláne, ha több mint két órát utazik az ember... mostanában inkább olvasok :))
15:33
24
Jun
15
EveDuncan írta:
Ritkán szoktam bambulni, főleg úgy igazán, de akkor szinte ki se akarok jönni onnan. Nem szeretek "visszajönni". Ez már régen volt, álmodozni se igazán szoktam, csak inkább elgondolkozni.
12:18
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés