Étel+Ital

Juli lefagyott

3991

Itt a nyár, a zöldséges pultok roskadoznak a gyümölcsöktől, zöldségektől, és én legszívesebben tonnaszámra vásárolnék belőlük, hogy mindig legyen egy kis cukorborsó, amit rágcsálok, némi eper és cseresznye desszertnek, málna a fagyihoz. De sajnos frissek nem maradnak túl sokáig ezek a finomságok, így én is elkezdtem fagyasztani. Persze csak módjával, hiszen nincs három hűtőládám, mint nagyinak. Pontosabban van egy kombi hűtőszekrényem, amelynek az aljában van három, meglepően méretes doboz - vagy csak okosan pakolok?

Előkészületek

Szerencsére a mélyhűtéssel eltett ételek tápértéke, íze, ha ügyesen frigózunk ugyanolyan marad, mint a frissnek. Mindenesetre a lefagyasztani kívánt cuccokat, nem csak zacsizni, dobozolni, de elő is kell készíteni. Alaposan meg kell tisztítani az eltenni kívánt ételeket, a hideg ugyanis nem pusztítja el a baktériumokat, csak lelassítja a enzimek reakcióját, ami az ételek megromlásához vezet. Mielőtt valamit elteszünk a mélyhűtőbe, főleg, ha ez valami nagyobb dolog, nem csak némi aprított petrezselyem, hanem mondjuk több kiló hús, gyümölcs, zöldség, akkor néhány órával a művelet előtt a legalacsonyabb hőmérsékletre kell hűteni a mélyhűtőt, hogy az ételek hirtelen fagyjanak meg. Az okosok blansírozni is szokták a zöldségeket, bevallom én nem. Nem azért mert macerás, hanem mert nem. Pedig jó dolog, mert az előfőzéskor a zöldségekben lévő enzimek ínaktiválódnak, elpusztulnak, így nem lesz olyan furcsa mélyhűtő ízük, amikor felolvasztjuk. Annyi csak a teendő, hogy fogunk egy nagyobb edényt, forralunk benne vizet, majd amikor forr, és már felaprítottuk a zöldséget, illetve az amúgy apró zöldet egy szűrő segítségével belemártjuk a forró vízbe két percig, aztán gyorsan hideg víz alá és már zacsizhatunk is. 

Gyorsaság

Lassú fagyasztás esetén az ételek kiszáradnak, hatalmas jégkristályok képződnek, így az étel sejtfalai szétroncsolódnak, ezért a felolvasztást követően laza lesz a szerkezete, és élvezhetetlen az íze. Viszont, ha gyorsan fagyasztjuk, akkor a sejtekben található víz homokszem nagyságú kristályokká alakul, és nem sérti meg a sejteket, és felolvasztás után visszanyeri eredeti állagát, ízét. Jó kérdés, hogy miként lehet a leggyorsabban fagyasztani! A fagyasztót a leghidegebbre tekertük, és egyszerre csak kis mennyiségű, maximum kettő kiló cuccot tegyünk bele, lehetőleg a hűtőben található tárolók oldalához, aljához a legközelebb. Hatásos lehet, ha a sima hűtően előhűtjük az élelmiszereket.

Pakkok

Fontos még az is, hogy kis adagokban fagyasszunk, csak annyit csomagoljunk be, amennyit egyszerre elfogyasztunk, persze ez nem érvényes egy nyolctagú család esetében. A csomagolásra használjunk folpakkot, műanyag edényeket. Én nagyon szeretek uzsonnás zacskóba pakolni, mert megfelelő a mérete - mert csak ketten vagyunk -, illetve nagyon könnyű használni, és csak annyi helyet foglal, amennyi az étel mérete. Fontos, hogy mindig nyomjuk ki a levegőt a csomagokból és rendesen zárjuk le csipesszel, vagy gumival a pakkok nyílását, mert, ha oxigén éri a kaját, az bizony hajlamossá válik a megromlásra. Sokan felcímkézik a zacskókat, ami egy nagyon praktikus módja annak, hogy könnyen megtaláljuk a keresett ételt. Én általában megpróbálom kitalálni, hogy mi van a zacsiban, annyi segítséget adok csak magamnak, hogy a legalsó polcra kerül mindig a hús, középre a zöldség, gyümölcs, legfelülre a fagyi, a fűszerek és a jégkocka. Persze millió egyszer olvasztottam már ledarált húst, csirkemell helyett, de hát ez van. Szóval a címkézés fontos lehet. Ismerek olyan mélyhűtős embert, aki színes címkét használt, zöld cetlit kap a zöldség, sárgát a gyümölcs, pirosat a hús. Jó ötlet. Ja és írjuk rá, ha már firkálunk, hogy mikor tettük el, mert a hibernált cuccok sem állnak el a végtelenségig, rácáfolnak a filmélményeinkre.

Jaj, mit fagyasszak?

Fagyasztani bármit le lehet, persze nem biztos, hogy megéri. Ha mondjuk lefagyasztasz egy korábban sose felbontott műanyagpalackos kólát, tuti felrobban, mert a fagyás következtében nagyobb lesz a térfogata. Ugyanez a helyzet az egész tojással, de a tojást egyébként le lehet fagyasztani, kis műanyag edényben, én rendszeresen ezt teszem, amikor olyan sütit, vagy desszertet csinálok, amibe csak a sárgája vagy csak a fehérje kell. Nem érdemes továbbá tejtermékeket lefagyasztani, kivéve sajtot, vagy túrót, ezek elég jól bírják a hibernációt. Én fűszereket is inkább fagyasztani szeretem, mint kiszárítani. Petrezselyemből csinálok kis pakkokat, miután összevágtam apróra, a fokhagymát is le szoktam fagyasztani, mert úgy tuti nem szárad ki, nem fonnyad meg, a helyzet a vöröshagymával ugyanez. Még kenyeret is lehet fagyasztani, de szeletelve, mert mire az egész kenyér felolvad, annyira pocsék lesz, hogy inkább kidobom.

Egyéb fagyos dolgok

Ha nagyon puha a szemceruzánk, rakjuk be tíz-tizenöt percre a mélyhűtőbe, így tuti nem törik, nem mázolódik. Ha rágó, esetleg viasz tapad a ruhánkra akkor ezt a fagyasztóba téve, megdermed és könnyen leszedhető. Ha két bélyeg összetapad, esetleg egy el nem használt bélyeget szeretnénk megmenteni - fogalmam sincs mikor nyaltam bélyeget utoljára - akkor tegyük a fagyasztóba, majd ha megdermedt, késsel válasszuk szét. Ha rendszeresen használunk bort a főzéshez, ezt is érdemes lefagyasztani, mondjuk jégkocka tartóba, csak kiveszünk párat és beledobjuk a szarvaspöribe, vagy a pulykacsigák mellé. Istenien praktikus dolgok ezek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások