Test

Más hajával ékeskedni

3970

Előfordult már, hogy valami furcsát érzékeltél valakinek a fejszerkezetére nézvést, majd ráébredtél, hogy parókában van az illető - például nem a homlokának felső részéből, hanem szinte közvetlenül a szemöldökéből nő ki a haja? Fedezted már föl valaha, hogy egy közszereplőnek váratlanul megint dús frizurája lett, mint a régi szép időkben, tehát nyilvánvalóan hajbeültető műtéten esett át?

Habár a statisztikák szerint a kopaszodásban érintett emberek negyven százaléka hölgy, a női hajhullás legtöbbször azért nyilván mérsékeltebb valamivel, mint a férfi. A kopaszodás alapvető hiúsági kérdés a hímnemű egyedeknél, és több megoldás is kínálkozik rá: oldalt megnövesztett, majd a fejtetőn átfésült frizura (ez igazán klasszikus); egyenletes hajhosszúság gyakori kialakítása nullásgéppel; egy megtévesztésig természetesnek ható paróka beszerzése; végül a nagyobb anyagi befektetést kívánó hajbeültetés. Az utóbbi két módszer véleményem szerint meglehetősen kínos pillanatokat is eredményezhet.

Kis parókatörténet

A paróka szó - amelynek magyaros változata a vendéghaj - mai értelmében a 15. század végén keletkezett, olasz közvetítéssel került a nyelvünkbe, és alapvetően a latin pilusból (hajszál) eredeztethető. Természetesen már az ókoriak is használtak póthajat, hogy elrejtsék kopaszságukat, a Római Császárság idején például a germán asszonyok szőke hajfürtjei szolgáltak leginkább szépészeti célokra. A középkor folyamán még szintén csak a hiányzó hajszálak takarására használták, míg a 16. század Franciaországán végig nem söpört az első igazi parókadivat-hullám.

Ekkor már nem csak valódi hajból készítettek parókákat, hanem például kenderből is - aki megtehette, színes porral szórta be, a szegényebb asszonyok pedig lisztet hintettek rá. A 17. és a 18. századra sikerült kemény munkával kifejleszteniük a jellegzetes, mérhetetlenül eltúlzott méretű vendéghajakat, amelyeket állami parókáknak is hívták, mivel viselőiknek társadalmi rangját, előkelőségét fejezte ki. Középen kettéválasztották, magasan feltornyozták a homlokukra, és legalább hátközépig kellett lelógnia, mert az volt az igazán menő. Csupán a francia forradalom tudta elsöpörni az arisztokrata divat eme megalomán kreálmányát - bár például Angliában a bíróknak máig viselniük kell polgári méltóságuk jeleként. Szélesebb körben mostanság már csak a neonszínű, műanyag party-parókák elterjedtek, a többi, emberi hajból készült típus ismételten a kopaszság takarására szolgál csupán. (Ha az oroszok forradalmi találmányát, az intim parókát  nem számítjuk ide.)

Hajátültetés - tarkóról a fejtetőre

A hajbeültetés esetére igazából nem érvényes jelen cikkünk címe, hiszen nem idegen hajhagymák kerülnek át az adott páciens fejére. Az eljárás a következő: a még dús hajjal bíró bőrrészekből (többnyire a tarkóról) vágnak ki egy szeletet, és apránként szétosztva varrják át a hiányos felületekre, ahol hamarosan újra beindul a hajszáltermelés. Talán meglepő, de történelmileg az átültetés sem túlságosan új találmány: először 1822-ben került rá sor egy német orvostanhallgató, Johann Friedrich Dieffenbach jóvoltából, majd több mint száz év szünet után Dr. Shoji Okuda japán bőrgyógyász operált meg ugyanezzel a céllal egy égési sérültet, 1939-ben pedig egy orvosi folyóiratban publikálta a technika részletes leírását.

A módszer azóta már sokat finomdott, és mostanra kifejezetten népszerű lett, nem feltétlenül csak a híres színészek, popsztárok vagy politikusok körében. Magyarországon jelen pillanatban egy ilyen műtét ára háromszázezer és félmillió forint között mozog - kérdés, hogy tényleg megéri-e? Szerintetek? Szemléltetésképpen előbb még megcsodálható néhány sztár a csodás átalakulás után: Mel Gibson, Kevin Costner, sőt Jude Law és Brendan Fraser is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
jún
08
tavirose írta:
ez annyira vicces. 60as férfiak előszeretettel nyomatják ezt a keresztbefésült sérót, ami szélben függőlegesen áll, és akkor simítgatják ellenkező irányból, és aztán már sírnak, hogy nem áll úgy, és.... ááá. DE! attól függetlenül, hogy mindenki nevet rajtuk, mégis csomó férfi "hordja így" a "haját". ez miért van? nem ééértem.
irodalomtanárom is ilyen volt, pl. szerintem semmi baj nincs azzal, ha valaki kopaszodik, ill. kopasz. ez egy tök természetes dolog. aki keresztbefésül az hiú, szerintem.
10:51
2
jún
08
A.F.rétisas írta:
Ez ugyanaz,mint a szilikon. Naná,hogy megéri,ha vislője jobban érzi magát. Jude így is úgy is vonzó,de nálam jobban bejön a hajas fejbőr! A példáknál egyedül Brendan akié nagyon gáz volt, a többié egyáltalán nem volt vészes, Melnek talán még jobb is volt előtte,de ez csak a rossz frizura miatt,nem azért mert több :)
Bár utálom a tarkopasz fejeket, még mindig jobb,mint a keresztbefésült :)
11:16
3
jún
08
Micsurin írta:
A keresztbe fésült a legviccesebb,pláne szélben:)
Amúgyis látszik,h az nem onnan nő,de ha fújja a szél,még lobog is.
11:16
4
jún
08
whitetulip írta:
sajna az én barátom is kopaszodik, mondjuk ő nem középen hanem úgy oldalt felfelé..gondolom tudjátok..ő most még tudja takargatni, ha hátulról előrefele fésüli a haját, nem lehet észrevenni..én úgy sajnálom, mert olyan szép szőke haja van, most még hosszú neki, de tervezi(már fél éve, csakhát pasiból van) hogy levágatja rövidebbre, úgy talán kevésbé hullana neki..de ha már menthetetlen, akkor inkább legyen tök kopasz..
11:19
5
jún
08
cotcotgirl83 írta:
Az átfésülős baromi vicces:D Nálunk a családban a fiúk sajnos idejekorán kezdenek el kopaszodni, de egyikőjük sem csinált hiúsági kérdést belőle, 0,5 cm a "hosszúság". Öcsémét mondjuk helyrehozták mezoterápiával, hiába, vannak még csodák.
12:23
6
jún
08
cotcotgirl83 írta:
Az átfésülős baromi vicces:D Nálunk a családban a fiúk sajnos idejekorán kezdenek el kopaszodni, de egyikőjük sem csinált hiúsági kérdést belőle, 0,5 cm a "hosszúság". Öcsémét mondjuk helyrehozták mezoterápiával, hiába, vannak még csodák.
12:23
7
jún
08
Hella írta:
Az én párom őszül, pedig még csak 29 éves, és legalább 10 éve ilyen a haja...nekem mondjuk jobban tetszik, mintha kopaszodna...
Múlkor láttam egy nénit brutális parókában...azt hittem valami szőrmés kalap........wáááááááááááááá
13:06
8
jún
08
Gica írta:
Az én párom ha megnövesztené nem lévő haját, simán lenne olyan kopasz, hogy átfésülhetné. :D Szegény. De nem teszi, szerencsére :) Ő borotválja a fejét. Én így szeretem Őt. Az ő hajtalanságát pótolandó én raszta vagyok. Ő is szerett volna, de sajna nem lehet. Nemhiszem, hogy a kopaszsága bárkinek is feltűnik, vagy ciki, vagy ilyesmi lenne. :)
14:11
9
jún
08
pupakzsemle írta:
Engem Donald Trump idegesít, mert van neki egy valag pénze és mégis hátulról előre fésüli a haját, nemhogy csinálna vele valamit, pl beültetést. Persze így is ragadnak rá a csajok, és nem a feje miatt:S

Akkor inkább tarkopasz, az kevésbé zavaró.
14:34
10
jún
08
peacegirl írta:
"oldalt megnövesztett, majd a fejtetőn átfésült frizura" ...neeee:D mindig attól félek, ha ilyet látok, h az arcába röhögök. :D akkor már tényleg inkább nyírja le oldalt is.
16:11
11
jún
08
ismeretlen írta:
A keresztbefésülés szerintem röhejes, bármilyen más megoldás már jobban tetszik. A férjem egyébként enyhén kopaszodik (bár még csak 26 éves), de engem nem zavar. Nincs semmi ciki a kopaszságban - egy férfinál. Nőnél nagyon ronda tud lenni. Ismerek két kopaszodó nőt is, hát, nem szeretnék úgy kinézni... Sajnos nekem is hullik a hajam, de egyelőre nem láványos, csak kellemetlen.
16:16
12
jún
08
Iphigenia írta:
Nekem elég dús a természetes hajam, mégis van vagy 10 parókám. Igazi hajból, gyönyörűek.
Tök jó, mert ha nincs időm beszárítani, csak felkapom az egyiket oszt jónapot. :-D
És mint tudjuk, varietas delectat. :-)
16:26
13
jún
08
FHelga írta:
PEPI:)
16:45
14
jún
08
ismeretlen írta:
Vicces a keresztbefésült :) A Párom is elkezdett már oldalt picit kopaszodni, de nem vészes még, nem is érdekli (vagy csak nem akarja meglátni). Apámnak szép dús haja van, pedig 50 felé jár már, szóval ott a genetika rendben van. Egyebet nem tudok hozzáfűzni :)
17:04
15
jún
08
szivrablo írta:
Keresztbefésült haj biciklivel oldalszélben a legjobb :D
17:10
16
jún
08
Monkeybasket írta:
hehe a ferjem csaladjaban mindenki kopaszodik..o azt mondta, hogyha elkezd hullani a haja akkor leborotvalja a fejet....az az egyetlen gond, hogy neki van a legnagyobb feje a foldkereksegen :)
17:43
17
jún
08
Katapall válaszaIphigenia írására:
hühűűűűű...én is akarok igazi hajból szép parókákat! hol veszed őket? van valami titkos lelőhelyed?
18:02
18
jún
08
Katapall írta:
egyébként ha majd netán elkezdek kopaszodni -sajnos elég fos a hajminőségem- tuti bizots, hogy beültetek.
18:02
19
jún
08
Sissi válaszaHella írására:
Az én párom is ennyi idős és őszül, de szerencsére nem hullik a haja:)

Nekem van vendéghajam, alkalmakkor szoktam hordani és befésülöm valami frizurába. Majd ha vádliig ér a hajam, nem használom:)
18:46
20
jún
08
Sissi írta:
A göndör haj apai ágon öröklődik két évet átugorva:)
Nálunk anyai ágon lévő nagypapámnak volt göndör haja, senki másnak a családban és nekem 12-3 éves koromban göndörödött be a hajam:)
20:13
21
jún
08
petraacska válaszaA.F.rétisas írására:
És akkor ebben a sorban illik megemlíteni a zsírleszívás is.
22:10
22
jún
08
petraacska válaszapupakzsemle írására:
Total agree
22:11
23
jún
09
Veline írta:
én ha kopaszodni fogok akkor kopaszra nyírom és bár lehet h idiótán fogok kinézni...
na jó tényleg az lennék!
08:18
24
jún
09
Csillagszem írta:
Akinek van rá pénze, miért ne csináltassa meg. Szerintem egy paróka elég hülyén néz ki, tökre látszik, hogy nem igazi. CSak könyörgöm, félre ne tessék fésülni, mert az nagyon gáááááz.
08:46
25
jún
09
Hella írta:
Az őszülés szerintem jól néz ki, legalábbis nekem tetszik a páromon. Ha durván hullik a hajad, annak egészségügyi oka van, szerintem menj el orvoshoz, ha tényleg több hullik ki mint ami a normális (100haj/nap). Elvileg ha nagy stressz ér vagy komolyabb betegséged volt, az "kifejti hatását" a hajra is, csak 2-3 hónappal később. Ne gondolj még az átültetésre szerintem, lehet, hogy egyszerűbben is meg tudod oldani a problémát.
13:05
26
jún
09
Iphigenia válaszaKatapall írására:
A Wesselényi utca sarkához közel van egy parókabolt, nevét nem tudom, de egy kapualjban. Gyönyörű darabok vannak!
Amúgy van néhány sima fodrászbolt is, ahol lehet kapni.
De keress rá neten, mert Pesten kívül én se nagyon tudok lelőhelyet...
19:51
27
jún
10
Fuller írta:
Ha vki két oldalt kopaszodik (nem drasztikusan), azért én meghalok :) Mondtam is barátnőmnek, hogy milyen jól áll a barátjának, erre kiderült, hogy középen is kopaszodik (U alakban) csak hátul/fejtetőn hosszabb a haja és előre fésüli így olyan hatást kelt mintha csak 2 oldalt :) De nem is látszik :)

A női kopaszodás a legrosszabb. Amíg egy férfi neki esik a nullás géppel, addig egy nőnél ez már komplikáltabb.
Az egyik tanárom kopaszodik nagyon durván. Hátul egy körben. Alig van haja. Elvileg a sok streszztől. =(
19:09
28
jún
10
Fuller válaszaSissi írására:
"A göndör haj apai ágon öröklődik két évet átugorva:)
Nálunk anyai ágon lévő nagypapámnak volt göndör haja, senki másnak a családban és nekem 12-3 éves koromban göndörödött be a hajam:)"

Apai ágon? Akkor miért az anyai ágat hoztad fel? Elírás? :)

Amúgy szerintem ez nem úgy van hogy X évente Y ágon, vagy nem tudom. Mert pl anyu testvére göndör, a fia göndör. De anyu már nem göndör. Ez nem attól függ, hogy most épp ki mit örököl? Mármint minden családban más, gondolom.
19:14