Közösség

Függünk a neten

3972

Időd nagy részében - akár még éjszaka is - a számítógép előtt ülsz, chatelsz, blogot írsz, online-pókerezel, videókat nézel és filmeket töltesz le? Internethez kapcsolódik a munkád, ám a szabadidődben is hosszú órákat töltesz el a világhálón? Nos, akkor van némi esélye, hogy netfüggő vagy.

A túlzott nethasználatot az ezzel foglalkozó szakemberek további kategóriákra bontották: létezik például internetes pornóoldalaktól, közösségi hálózatoktól, online játékoktól és a mániákus online shoppingolástól való függőség is, sőt, beteges mértékbe válthat egy adott személy azon szokása is, hogy rendszeresen a saját neve után kutat a keresők segítségével. A lényeg az, hogy az illető annyi időt tölt el a gép előtt, amennyi munkavégzésének, valamint családi és baráti kapcsolatainak a kárára megy. A kínai állam már kifejezetten súlyos betegségnek is minősíti a netfüggőséget, és változatos eszközökkel próbálja kontrollálni polgárainak számítógéphasználati szokásait.

Természetesen vannak az elméletnek kritikusai. Az efféle addikció létét megkérdőjelező pszichológusok azt állítják, hogy ezekben az esetekben nem maga az internet a függőség tárgya, hanem a fent felsorolt dolgok, tehát a pornófilmek, a póker, a vásárlás, és így tovább. Hogy ez irányú vágyaikat a betegek épp a világhálón élik ki, a függőség szempontjából tulajdonképpen lényegtelen - nem az internettől való eltiltás a gyógyulás útja, hiszen a probléma oka jóval mélyebben gyökeredzik.

Ha kíváncsiak vagytok, akkor a netfüggésről szóló angol nyelvű tesztek könnyen megtalálhatóak a neten (hehe), ha pedig magyarul szeretnétek kitölteni egyet, akkor itt tehetitek meg.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások