Közösség

Szereld meg!

3973

A bringa is egy közlekedési eszköz, és mint ilyen, bizony elromolhat. Budapest utcái sajnos tele vannak üvegcserepekkel, napsütésben még csak-csak észrevesszük, kikerüljük, de borúban néha már csak akkor vesszük észre, amikor a külső gumiba szorulva korcog az aszfalton. A defekt a leggyakoribb bosszúság egy bringás számára. A legritkább esetben van nálunk belső gumi, imbuszkulcs, és akármilyen eszköz, na és pumpa. Ilyenkor a lehetőségeink bizony nagyon korlátozottak: kombi taxi, segélyhívás egy hozzáértő felé, vagy lekötöd a szamarat és egész nap pánikolsz, hogy ott marad-e addig, míg visszamész, a javított gumival. s ezek a legideálisabb variációk, mert mi van akkor, ha épp nincs nálad egy peták sem, ha nincs ismerősöd és azt sem tudod, hol van a legközelebbi bringa bolt. Annyira jó lenne egy bringa hot line, akár emelt díjas is, ahol a rutintalan kislányok segítséget kaphatnának!

Habostorta nélkül

Tehát, ha már van néhány éve bringád, akkor tudod, hogy melyek azok az ismeretek, feladatok, amelyeknek rutinná kell, hogy váljanak. Váltós bringáknál már a lánc visszahelyezés is problémát okozhat, így azt nem árt begyakorolni. Bármikor közbejöhet egy olyan félresikerült manőver, amikor a lánc ledobja magát a fogaskerékről. Fogas kérdés, hogy tedd vissza, mert míg egy kontrás bringánál, ahol nincsenek kicsi fogaskerek, nagyobbak és óriásiak, és nem tekeredik a lánc, mint egy kígyó nos, ott még egy gyermeknek sem okoz problémát visszahelyezni, de egy váltós brinya, eléggé bonyolult tud lenni első ránézésre. Ha már lánc, akkor annyit tegyünk meg, hogy félévente letisztítjuk a láncot, megolajozzuk, ugyanis egy mocskos lánc - hamar az lesz a városi porban -, nyolcvan-száz kilométer alatt elkophat egy lánc, viszont, ha időnként megtisztítjuk, beolajozzuk, akkor több mint ezer kilométert is kibír. (Ha nem akarod szervizbe vinni, akkor benzinkutaknál kapható motorblokk lemosóval lehet megtisztítani, ecsettel.)

Nem vagyok ősember!

Nincs kifinomult hallásom, látásom, de gyakorlom ősi tehetségemet, muszáj ugyanis. Fülelek, hogy nem kerreg-e, nem surrog-e és, ha bármit hallok rögtön megvizsgálom, ami nem is baj, mert óriás baleseteket lehet megelőzni, egy-egy beakadt piszok észrevételével. Fontos, hogy ismerd a bringád hangjait, és talán még fontosabb, hogy a körülötted lévő zajokat halld, tehát felejtsd el a fülhallgatót és a zenét! De térjünk vissza a szerelésre! Amikor az új bringámnál először hallottam ezt a surrogó hangot kicsit kétségbeestem, mivel nem egy használt verdáról van szó, és nem is vagyok nagy bringás. Leálltam, tekertem a pedálokat, hát a hátsó kerékhez ért hozzá a fékpofa. Konkrétan rászorult a kerékre. Majdnem húsz percig vizsgálgattam a gépet, mire rájöttem, hogy a váz alatt futó bovdent meghúztam, amikor cipeltem fel a lépcsőn a biciklit, és behúzta a féket. Kipöccintettem, és jó volt. Ha már kicsit viseletesebb kerékpárról van szó, akkor érdemes időnként ellenőrizni a fékpofákat, hogy nincsenek-e nagyon elkopva. A fékbetéteken van egy jelzés, ami azt jelzi, hogy meddig működőképes a fékünk, ha azt elértük, akkor mindenképpen cseréltessük ki, mert a fékbetétet megerősítő fém pillanatok alatt tönkre vághatja a kerekünket.

Elég a lista, nem kell kulcs!

Sokat hájpoltuk már a biciklizést. Tényleg jó dolog suhanni a városban, forgalomtól, menetrendtől függetlenül. Ha csak barátkozunk a gondolattal, csak ki akarjuk próbálni magunkat nyeregben kérhetünk kölcsön bringát, vagy vehetünk egy olcsó használt cangát. De, ha tényleg beleszerelmesedtünk ebbe a közlekedési formába, lehet érdemes egy kicsit spórolni és egy igazán jól használható, cool bringát beszerezni. Ha ez megvan, akkor már csak karban kell tartani, oda kell figyelni a kis surranásokra, kerregésekre és tuti, hogy legalább tíz évig hűséges lesz a társunk. És nem árt egy listát tartani a bringás táskánkban, amelyben a szokásos útvonalaink közelében található bringaszervizek listáját, elérhetőségét tartalmazzák.Szerencsére Budapesten ma már percenként legalább kettő bringással össze lehet futni, ha tényleg baj van, simán meg lehet őket állítani, némi segítségért.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások