Divat

Retrós platformcipők?

3969

Biztosan ti is emlékeztek arra a trendre, amikor gumipántos vastag, egyenes talpú szandikat hordtunk nyaranta. Én még alsós általános iskolás voltam, tehát a kilencvenes évek első felében lehetett irtó trendi ez a fazon, na most úgy néz ki, hogy visszatér.

A platform talp időről időre visszatér. Az elmúlt szezonokban inkább az volt jellemző, hogy az extramagas tűsarkú cipőknek volt viszonylag vastag a talpa, vagy pedig telitalpú fazonokat hordtunk, de most meg úgy tűnik az egyenes változat jön vissza.

Az egész platform mánia a kínaiaktól és a japánoktól ered, ezekben a kultúrákban a tradicionális viselet szerves részét képezik. Ahogy változtak a korok, úgy változott a talpak vastagsága, és a sarkok magassága is. A tizenötödik században Spanyolország parafakészlete csaknem kiürült a magas cipők divathóbortja miatt. A társadalmi rangot jelezte a minél magasabb talp, így mindenki túl akarta szárnyalni a másikat. A nem éppen kényelmes cipő mozgásképtelenné tette viselőjét, így a főúri hölgyek minimum két szolga támogatásával tudtak csak közlekedni. 

Platform történelem képekben itt!

A tizenhatodik századra az irányzat átterjedt Velencében és Angliába is. A velencei nők akár nyolcvan (!!!) centiméterre is kerülhettek a földtől ezekben a lábbelikben. A chopine névre keresztelt már-már röhejes cipőknek a talpa fából vagy parafából készült, amit nemes anyaggal borítottak be.

Egy nagy ugrással a huszadik században, pontosabban a a harmincas években termünk, mikor is az 1909-ben született brazil-portugál szamba-énekes- és színésznőnek, Carmen Mirandának köszönhetően ismét reneszánszát élte a vastag talp. A színésznőt zavarta mindössze százötven centiméteres magassága, és ezért viselt ezeket a tűsarkúnál mindenféleképpen kényelmesebb lábbeliket. Ebben az időben alkotta meg Salvatore Ferragamo is parafa talppal készült szandálját, aminek óriási sikere volt.

Aztán a szinte nulla lejtési szöggel készül vastag talpú lábbelik a hetvenes években ismét feltűntek, és David Bowie színpadon hordott glamrockos stílusban készült ezüst fellépő cipője betört mindkét nem utcai divatjába. Később még vicc is született az ilyen "holdjárókról": amikor a rendőrök le akartak tartóztatni egy magas talpú cipellőt viselő nőt, az azzal fenyegetőzött, hogyha közelebb jönnek, akkor ugrik...

A hetvenes évek divatos cipői aztán a kilencvenes években újra visszatértek, újjá éledt a disco korszak, ezzel együtt pedig a platformtalp is. Ebben az időszakban Nicky Lawler és Lori Duffy farmer anyaggal vonta be a hatalmas talpakat, de Jean-Paul Gaultiernek is volt saru stílusban készült ilyen darabja.

Azt mondják a szakemberek, hogy a magas talpú fazon olyan húszévente visszatér, ha ez tényleg így van, akkor egyáltalán nem meglepő, hogy az utóbbi hetekben sorra látok lányokat az utcán vastag holdjáró szandálokban és balettcipőkben. Az viszont érdekes, hogy a már pár szezonnal ezelőtt megjelent nagy meredekségű, telitalpú szandálok után, most szinte teljesen egyenesek a vastag talpak. Úgy gondolom, hogy a magas sarkukhoz hasonló lejtésű platformokkal nincsen semmi baj, de az egyenes vastag talpak nem túl esztétikusak. Nektek tetszenek az egyenes, vastag talpú cipellők?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások