Mi ez?

Mi ez? Cseresznye

3971

Egy tálból cseresznyézünk napok óta. Mert a cseresznye finom. Minden évszak gyümölcsénél elcsodálkozom, hogy jé, hogy bírtam ki egy évig, hogy nem ettem ilyen-olyan gyümit?! Hiszen olyan finom! A gyümölcsmentes időszakot követő évszak első két gyümölcse az eper és a cseresznye. Kedvenc futárcsapatunk, mármint étel és vega, küldött nekünk néhány hasznos infót a cseresznyéről, nem titkolhatjuk el előletek sem. Azt mondják, az ókorban az úton levő katonák egyik legkedveltebb szomjoltója volt. A cseresznye sok A-vitamint, B1-, B2-, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, niacint, biotint és riboflavint tartalmaz. C-vitamin tartalma is jelentős. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok káliumot és vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek. Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Még a pattanások elleni áldásos hatását is megfigyelték. Hasonló élettani hatás tapasztalható magának a gyümölcsnek az elfogyasztása nyomán is. Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennélfogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat. Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki. A kumarinszármazékok jellegzetes ízének meghatározói.

És receptet is kaptunk

Cseresznyés pitéhez kell: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 8 dkg cukor, 4 ek joghurt, 1 tk sütőpor, csipet só. A töltelékhez: 80 dkg kimagozott cseresznye, 8 dkg cukor, 1 tk fahéj, 3-4 ek zsemlemorzsa. Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot és joghurtot, majd sima tésztát gyúrunk belőle. A kimagozott cseresznyébe keverjük a cukrot és a fahéjat. Egy nagyobb méretű tepsit enyhén kivajazunk és lisztezünk, majd kinyújtjuk bele a sütitészta ¾ -ét. Megszórjuk zsemlemorzsával, rátesszük a cseresznyét és elegyengetjük. A maradék tésztát kinyújtjuk, rácsokat vágunk belőle, és szépen berácsozzuk a süti tetejét. Előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük.

Csak a hangzása miatt...

Kertben

A cseresznye Kis-Ázsiából, a mai Törökország területéről származik, onnan hozták hurcolták be a Római Birodalom Pontus régiójába, majd elterjedt egész Európa szerte. Máig Törökország a világ legnagyobb cseresznyetermelője. A cseresznyefának gyönyörű virága van, önmagában nem illatos, de tömegekben eléggé jó illata van. Japán nemzeti szimbóluma a virág - szakura (桜), évente megünneplik, a hanami során, ami a virágnézés ünnepe. Sok cseresznyefa fajta nem is hoz termést, hanem a bibe helyett is sziromlevelet hordanak, hogy gyönyörködtessenek bennünket. Ezeket dísznövényekként használjuk. Sajnos itthon elég macerás a cseresznyetermesztés, ami nem azt jelenti, hogy nem folyik ilyen irányú tevékenység, csak épp rizikós. Rengeteg a ízigénye, valamit a magyarországi nagy jégesőzések nem kedveznek a termésnek. Persze ettől függetlenül, szerintem mindannyiunknak vannak cseresznyefára mászós történeteink.

Divatban van

Néhány éve visszatértek a rockabilly tipikus mintái, így a cseresznye is. Tetoválások, kis cipők, szoknyák, ruhák, tornacsukák, mindenhol jelen van. A cseresznye jelképezi a csókot, az üdeséget, vidámságot, ami mind-mind jellemző volt az '50-es évek amerikai álmára. Bár én kicsit túlzásnak tartom, amikor egy-egy cseresznyében beleaplikálnak egy koponyát, de kis mennyiségben szerethető.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások