Közösség

Ha nem esik...

3974

Különleges és eklektikus hétvége vár ránk. Sajnos az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de bízzunk benne, hogy a táncunk nem kelt majd esőt. Rengeteg klasszikus kulturális program valamint érdekes zenei egyvelegek lesznek minden felé. A színházi szakma legnagyobb hazai rendezvényének, a Pécsi Országos Színházi Találkozónak (POSZT) június 4. és 13. között ad otthont Pécs városa. Tíz nap alatt 18 versenyprodukció és több mint száz kísérőrendezvény várja a közönséget. Már kilenc éve annak, hogy elindult a POSZT. Rengeteget tudnék sztorizgatni a az első Pécsi Országos Színházi Találkozókról, amikor még a megboldogult Dante Café is szerves részét képezte a programhelyszíneknek. A POSZT off programjai - tehát nem a színdarabok bemutatása -, mindig nagyon érdekesek. Hát ez így lesz most is. Mivel nem szeretnék kiemelni semmit, ezért nézzétek meg a programokat és irány Pécs!

Klasszikus program az ünnepi könyvhét is a hétvégén. Kultúrmacáknak kötelező a megjelenés! A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929 óta, immáron 80. alkalommal, alapítóként szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet, amely páratlan hagyományú voltával egyedüli nemcsak Európában, hanem az egész világon. Az Ünnepi Könyvhét és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapok Budapesten június 4-8. között kerül megrendezésre, melynek központi helyszíne idén a Vörösmarty tér és a térbe torkolló utcák térhez közeli része. Az Ünnepi Könyvhét elsősorban a kortárs magyar irodalom ünnepe, ezért könyvheti mű lehet minden élő magyar szerző első kiadású műve, valamint a klasszikus magyar irodalom új kiadásai. Székesfehérváron június 3-11. között, Balatonfüreden pedig június 8-ig lesz könyvhét.

Budapesten javában tart a Belvárosi Fesztivál, ma este 1Irie Maffia, majd PASO lesz, aztán a Szigetről már ismerős Silent Disco. A Szabadság tér idén harmadik alkalommal két estére valóban a jövő városát mintázza, szomszédokat este 10 után sem háborgató köztéri eseményekkel. A péntek a zene és a tánc színtere egyszerre kétféle, fejhallgatón élvezhető muzsikával, szombaton pedig a koncertek után fejhallgatós mozi-piknik várja a városban kószálókat, izgalmas programok után sóvárgókat. A koncertek mindkét napon még világosban, fél hatkor kezdődnek. Pénteken az IL18 zenekar indít, majd jönnek a vidám, jamaikai táncritmusok az Irie Maffia, és a Pannonia Allstars Ska Orchestra interpretálásában. Ezután a tér egy része köztánctérré alakul - ahol egy időben többféle stílus szól, mégsincs hangzavar. A zene élvezetéhez szükséges fejhallgatóval felszerelt sok száz táncos lepi el a lemezjátszóteret: ránézésre egy táncparkettnyi DJ a belváros egyik legimpozánsabb terén, érzésre az otthoni szabad zeneválasztás élményével megédesítve - a friss levegőn. Itt békésen megfér elektronikus és nosztalgikus irányultságú downtown-fantáziáló. Két választható csatornán hat ős-rádiós, vidámhangulat-keltő DJ pörgeti a lemezeket hajnali négyig. Waxman, Vida G, Marvin neo electronico breakes mintás csemegékkel, a második csatornán Sanyi, Káosz és a Londonból frissen-recsegő lemezekkel hazatért Mikusz 60-as/70-es évek magyar beat és külföldi liberation funk, soul, disco gyöngyszemekkel csábít az adott frekvenciára. Szombaton kicsik és nagyok, családok és baráti társaságok nagy kedvence, a Zuboly együttes etno-jazz-hop dalai és szabad feldolgozásai töltik meg a teret, majd a Kiscsillag, és a Quimby koncertje fokozza tovább a hangulatot. Az utána következő fejhallgatós mozi az autós- és kertmozik emlékét eleveníti fel és újítja meg. Éjjel 11-től 2 vásznon több film pereg - a kult művészfilmektől a friss közkedvelt slágerfilmekig - angol felirattal. Ha lemaradtál a filmszemlés filmekről, itt az alkalom, hogy hajnali kettőig néhányat bepótolj! A fejhallgatóért letétbe feltétlen legyen nálad személyi okmány! Ja és addig egy esőűző táncot mindeki tanuljon be! Szombaton ugyanitt Zuboly, Kiscsillag, és... Quimby!!!

Pénteken még a különlegesre vágyóknak tudok ajánlani Magna Cum Laude jubileumi koncertet, a PeCSaban, ahol a tankcsapdás Lukács Tibivel emelik az est színvonalát. Ha már rockosodunk, akkor itt egy kis rockabilly, a magyar szcéna legjelentősebb képviselőivel, a ZP-ben Mystery Gang lesz. Szombaton kicsit elektronikusabb programot is be kéne iktatni, a sok hangszert követően, erre remek alkalmat biztosít a Corvintető Budapest Bootleg Banzája, ami nem más, mint elektronikus előadók vérre menő küzdelme a lemezjátszók mögött. És, ha már úgyis Pécsett vagytok, akkor a Fiatal Pornósztárok Találkozójára feltétlenül nézzetek el!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások