Közösség

Remélem világos!

3961

Némi odafigyeléssel évi hetvennyolc milliárd forintot is megtakaríthatnánk. A GE Lighting – alapította: Thomas Edison - összegyűjtötte az összes olyan praktikát, amivel mi is spórolhatunk. A világban megtermelt energia mintegy húsz százalékát világításra használjuk, ám ennek az energiának nagy része kárba vész a rossz szokások, illetve az elavult világítástechnikai megoldások alkalmazása miatt. A jó hír az, hogy egyszerűen csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat, hozzájárulhatunk a klímaváltozás csökkentéséhez és mindeközben takarékoskodhatunk villanyszámlánkon is. Méghozzá nem is akármennyit: a Nemzetközi Energiaügynökség adataival és a lakossági áramárakkal számolva évente mintegy hetvennyolc milliárd, azaz háztartásonként 26 ezer 169 forintot takaríthatnánk meg. Ehhez csupán arra kell odafigyelnünk, hogy az akár nyolcvan százalékkal kevesebb energiát használó, környezetbarát fényforrásokat vásároljuk.

Minden évben június 5-én ünnepeljük az ENSZ által létrehozott Környezetvédelmi Világnapot. Az idei év jelmondata: „A bolygódnak szüksége van Rád! Tegyünk együtt a klímaváltozás ellen!” Mi is tehetünk olyan apróbb változtatásokat az otthoni világítás terén, melyek hozzájárulhatnak a klímaváltozás enyhítéséhez – ráadásul a villanyszámlán is spórolhatunk.

Az energia-megtakarítás legegyszerűbb módja, ha kompakt fénycsövekre cseréljük az izzólámpákat otthonunkban vagy a munkahelyünkön. Egy régi izzó nagy hatásfokú fénycsőre való lecserélésével több mint nyolcvan százalékos energia-megtakarítást érhetünk el – egyetlen egyszerű mozdulattal. Képzeljük csak el, mennyi energiát takaríthatunk meg, ha öt, tíz, tizenöt vagy akár még több izzót cserélünk ki! Ráadásul a fénycsövek ugyanakkora fényerőt biztosítanak, mint a hagyományos izzók, ám élettartamuk azokénak tizenkétszerese.

Vásároljunk energiatakarékosnak minősülő izzókat, háztartási és irodai gépeket! Az energiatakarékos lámpákkal akár hetvenöt százalékos energia-megtakarítást érhetünk el otthonunkban vagy munkahelyünkön. Ugyanez vonatkozik az energiatakarékos minősítéssel ellátott háztartási- és irodai gépekre, valamint egyéb termékekre is. Ma már minden forgalomban lévő háztartási gépen, fényforrás csomagolásán, valamint gépkocsin is jól látható helyen fel kell tüntetni az EU-ban használatos energiacímkét. A termékeket energiafogyasztásuk szerint A, B, C, D, E, F és G osztályba sorolják. Az A osztályba sorolt termék a leginkább energiatakarékos, míg a G osztályba sorolt a legkevésbé. Az energiatakarékos termékek továbbfejlesztésével párhuzamosan néhány terméknél, például a hűtőszekrényeknél bevezették az A+, illetve az A++ jelölést is.

Kültéri világításhoz, az irodák vagy a középületek kommunális helyiségeinek megvilágításához érzékelőkkel felszerelt rendszereket tanácsos választani, melyek csak éjszaka, illetve mozgásra kapcsolnak be. A mozgásérzékelős vagy a nappali fényt érzékelő berendezések segítségével energiát takaríthatunk meg, és csökkenthető a háztartások, illetve a vállalatok villanyszámlája. Nem egyszer mentem már úgy haza, hogy égett a fürdőben a villany, és vele együtt ment a szagelszívó is, mert a villanykapcsolóra van kötve. És már el is döntöttem, mozgásérzékelőt a budiba!

Kapcsoljuk le a lámpát, ha nem tartózkodunk az adott helyiségben. Gyakori rossz szokás, hogy égve hagyjuk a lámpát amikor nincs is rá szükség. Ne feledjük: a lámpa lekapcsolásával nemcsak a környezetet kíméljük, hanem pénzt is megtakarítunk. Ha mégis égve szeretnénk hagyni a lámpákat a házban, amikor elmegyünk – betörés védelem alapfokon-, akkor gondoskodjunk arról, hogy ezek energiatakarékos lámpák, például kompakt fénycsövek legyenek.

Az izzólámpa feltalálója, a GE alapítója, Thomas Edison valódi forradalmat indított el: négy-öt generációval ezelőtt az emberek gyertyával vagy gázlámpával világítottak. Ma már teljesen természetesnek tekintjük a világítást, még éjszaka is. Mivel a világban megtermelt energia igen nagy részét világításra használjuk, rendkívül fontos nagyobb figyelmet fordítani az otthoni és a munkahelyi világítás megtervezésére. Tehát akár a nappali szobánkat újítjuk fel, akár egy irodaépületet tervezünk át, figyeljünk arra, hogy az energiatakarékos világítás az egyik legfontosabb szempont legyen.

A világítástechnikai iparágban most zajlik a harmadik forradalom, amely a világítás hatékonyságának maximalizálásáról szól. Az elmúlt években a kompakt fénycső technológia hatalmas fejlődésen ment keresztül, így ma ezek az energiatakarékos fénycsövek már a hagyományos izzók tökéletes alternatívái: azonnal bekapcsolnak, jó a fényminőségük, hosszabb az élettartamuk, és azonnali költségmegtakarítást biztosítanak. Az energiatakarékos LED-ek (fénykibocsátó diódák) alkalmazása is egyre nagyobb méreteket ölt mind a kereskedelmi szférában, mind a háztartásokban, így izgalmas lehetőségek nyílnak olyan innovatív, energiatakarékos világítástechnikai konstrukciók kialakítására, melyek nem károsítják a környezetet.

Mindennapi szokásaink kismértékű megváltoztatásával és az okosan megválasztott világítástechnikai megoldásokkal könnyedén megtakaríthatunk némi energiát és pénzt. A fénycsövek újrahasznosításáról sem szabad megfeledkeznünk. Az elektromos és elektronikai berendezések visszavételére 2005 óta begyűjtő hálózatok állnak rendelkezésre. Az elhasznált energiatakarékos fénycsöveket díjmentesen le lehet adni számos kereskedelmi egységben elhelyezett gyűjtőládában.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások