Test

Szívd ki!

3954

A nyár jó, pont. Ezt még az sem ronthatja el, hogy mindenféle buta fertőzést szedhetünk össze, és hogy kis fullánkos ellenségek leselkednek ránk mindenütt. A szúnyog csak idegesítő, a kullancs már kifejezetten para, de sokaknak a méhek, darazsak a legfélelmetesebbek - főleg, ha allergiásak vagyunk mérgükre.

Múltkor unokaöcsémmel gyermekvasutaztunk, mert az jó, csak olyan fogvacogtató hideg volt, hogy ki se szálltunk, hanem mozdonyfordultával jöttünk is vissza. Namármost ezen az erdei vonatozgatáson, ahol lábunk a talajt sem érintette, sikerült a gyerek fülcimpájáról az utolsó pillanatban leszednem egy undok kis kullancsot. Elképesztő mértékben elszaporodtak, és mint tudjuk, igen komoly betegségeket terjesztenek, kutyánk például a rendszeres oltás dacára lyme kórral fertőződött, s majdnem le is bénult, mire észrevették, mi a baj. Védekezésül a mindenféle riasztó kencéket választhatjuk, ha bírjuk orral - bár a szuku ideje már rég lejárt. Oltatni is érdemes, csak sajnos én képtelen voltam az ismétlő adagokért elmenni, így szokás szerint értelmetlen volt belekezdenem, pedig a vírusos agyvelőgyulladás ezzel könnyen megelőzhető. A többi, kullancs által terjesztett betegség antibiotikummal gyógyítható, de erre azért nem annyira vágyunk ugye. Amit tehetünk, az a betűrt zokni, betűrt póló és a folyamatos vizsgálgatás. Kullancscsipesz alap, olajozni, nyomogatni, tépkedni nem kéne. Ha a feje bennszakad, hagyjuk, hadd lökődjön ki magától, ha piszkáljuk, csak a fertőzés veszélyét növeljük. A csípés helyén fellépő gyanús elváltozások esetén tessék orvoshoz kocogni, s jó, ha feljegyezzük, mikor volt bennünk az állat, hogy a vizsgálatok és a diagnózis pontosabb lehessen!

Méhek, darazsak

Tegyük tisztába először is. A méhek akkor csípnek, ha végveszélyben vannak, ugyanis ilyenkor fullánkjuk kiszakad potrohukból, és ezzel vége is kicsiny életüknek. Ezzel szemben a darazsak olyankor fordulnak ellenünk, mikor idegesek, még csak bele sem halnak, tehát simán nekünk jönnek, ha olyanjuk van, és egymás után többször is képesek szúrni. Erre leginkább ősszel, nyár végén kerül sor. Leggyakoribb csípéshelyzetek: a strandon mezítláb sétálás, kiváltképp ha virágzik a lóhere, a rövidnadrágba/szoknyába beszálló egyedek csapkodása, gyümöcsöstál, autó, stb... Aki nem allergiás, az is esetenként heves fájdalmat tapasztalhat a csípés helyén, egy lábfejet ért csípésnél akár az egész láb is bedagadhat. Allergia esetén a kép sokkal durvább, viszketés, bőrkütések, szapora szívverés, izzadás, légzési nehézség, hányás, sokk jelentkezhetnek, de allergiás ember többedik csípésnél ennél is rémesebb helyzetbe kerülhet. Minden allergiásnak kötelező jellege kéne magánál életmentő adrenalininjekciót hordani, ez allergológusi vizsgálat után szerezhető be.

Minden esetben hatásos lehet azonban a méreg mihamarabbi eltávolítása, ami nemcsak a fenti esetekben kerülhet belénk, hanem medúzától, hangyától, bögölytől, póktól és még számos élőlénytől. Jó, ha tudjuk, már itthon is kapható kereskedelmi forgalomban egy méregkiszívó pumpa, minek tartozékai között különféle nagyságú szívófejek találhatók, így a csípés méretéhez igazíthatjuk azt. A szerkezet szuper, fél kézzel is használható, olyan mint egy injekciós tű, csak a pumpát benyomva nem fúj, hanem szív. Jó erős vákuumot hoz létre, így pár perc alatt garantáltan kiszívogatja a mérget, ami, ha belegondolunk, hogy egy darázsfullánk még tíz percig eregeti belénk a cuccot, nem mindegy.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások