Közösség

Graffiti verseny

3956

Tetszik vagy sem, a graffiti a mai városkép része. A takarító akciók ellenére is ott van a falakon, és továbbra is ott lesz, mert ez a műfaj a városi kultúra kitörölhetetlen és meghatározó eleme. Független, egyéni hangot visz a tömegmédia és a reklámok által uralt köztérbe, illegalitásával az autonómiát képviseli a mindent szabályozó hatalommal szemben.

A városlakók sajnos általában nem a legigényesebb alkotásokkal találkoznak az utcákon, ahol egészen egyszerűen a lebukás veszélye miatt nincs idő igazán szépet festeni. Ráadásul sok az önjelölt firkász kissrác, akik a füzetük helyett szívesebben gyakorolnak házfalakon, az eredmény pedig inkább kosz, mint rajz.

Ha az ember valódi graffitit akar látni, akkor vagy a legális falakat (pl. Filatorigát), vagy pedig hivatalos graffiti versenyeket kell felkeresnie.

A világ legnagyobb graffiti versenye a Write4Gold, amin Európa összes fontos festő csapata részt vesz. Először területi döntőkön mérik össze tudásukat, végül pedig a legjobbak jutnak ki a Splash fesztiválra, ahol a végső döntőt rendezik.

A kelet-európai döntő házigazdája Budapest, az idei versenyt pedig június 6-án, szombaton, a Köztársaság téren tartják, ahol sajnos valójában nem falra, hanem a 4-es metró építési területén álló ideiglenes falemezekre készülnek majd az alkotások.

A verseny alatt végig lesz zene, az eredményhirdetés után pedig koncertek, természetesen hiphop, ahogy egy graffitis rendezvényhez illik. A belépés ingyenes, szóval aki még nem tudja, de szeretné látni, hogy mi van a „feri + évi” feliraton túl, mi nem és mi az igazi graffiti, annak ott a helye. Aki már tudja, úgysem hagyja ki.

Még több infó itt!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások