Lélek

Foltos kis lelkünk

3923

Kit ne érdekelne személyiségének valódisága, lelkének legmélyebb bugyra? Mindenki igyekszik megismerni önmagát, feltárni mentális titkait, legalább saját maga előtt. Sokan közülünk annak érdekében, hogy ez sikeres és szakszerű legyen elmegyünk pszichológushoz, akik segítenek önmagunk feltárásában, lelki defektjeink megfejtésében, korrigálásában. Meggyőződésem, hogy mindenkinek szüksége van a mai világban lélekgyógyászra, aki segít feldolgozni a minden napi traumákat, segít megkeresni a választ a bennünk felmerülő kérdésekre, hatékony támpontokat ad életünk feltérképezéséhez, és tudatos életvitelünkhöz. Pszichológusok előszeretettel tesztelnek minket, és egy népszerű projektív teszt ezek közül a Rorschach-teszt.

Ez a személyiség feltáró vizsgálat, feltárja a lappangó érzéseket, vágyakat. Úgy kapunk információkat mint, ahogy egy strukturálatlan, többértelmű ingerre reakciózunk. Az ingereket, a látványt tulajdonságokkal ruházzuk fel, hasonlítunk, asszociálunk, tehát azt vetítjük ki, ami bennünk van. A teszt tíz darab képből áll, és szokás tintapaca-tesztnek is nevezni, ugyanis valóban tükrözött tintafoltokról van szó. A tíz képet végigtekintve, forgatva választ adunk arra a pszichológusoknak, hogy mit látunk a képen, milyen tárgyiasult formák jutnak eszünkbe, ezeket elemzik, és ezekből az interakciókból, asszociációkból fejtik meg a személyiségünket, szüleinkkel való viszonyunkat, a társas viselkedésünk mikéntjeit, sőt esetleges pszichiátriai betegségeinket is. 

A tesztet Hermann Rorschach svájci pszichiáter fejlesztette ki. Ez a furcsa ember már gyerekkorában azt a gúnynevet viselte, hogy tintagyerek, mert állandóan folyatta a tintát, pacákat rajzolt a papírra. Életét a klecksográfiának, ennek felhasználására szentelte. Freudista pszichoanalitikus lett, az 1920-as években fejlesztette ki a teszt módszerét, amit később a nemzetközi pszichiátriai gyakorlatban is elfogadtak. Mivel a teszteredményeket erősen befolyásolja, hogy milyen ismeretünk van a képekről, erről a tíz tintapacáról, ezért ezeket szupertitkosan kezelik, levédett képek, nem nyilvánosak, ettől függetlenül hozzá lehet jutni. 

2005-ben hatalmas botrány is kerekedett abból, hogy egy amerikai társaság, amelynek tagja a gyermekük gyámságárét harcolnak - főként apákból álló csoport -, nyilvánosságra hozta egy weboldalon a teszt "helyes" asszociációnak útmutatóját, valamint a képeket. Ezzel segíteni akarták azokat a szülőket, akiket a válás, majd a gyermekelhelyezési per kapcsán pszichológiai, alkalmassági vizsgára köteleztek. Azt hiszem ez esetben abszolút érthetően merültek fel aggályok, hiszen nem véletlenül kezelik titkosan a képeket. Ha valaki jó szülő, az a tesztből biztosan kiderül.

Személyes élményem a Rorschach-teszttel kapcsolatban az, hogy a kiértékelés során bizony sűrűn megdöbben az ember, mert olyan dolgokra is fény derül, amiről nem, hogy nem tudtunk, hanem konkrétan elutasítottuk azt a lehetőséget, hogy létezik bennünk olyan... A tipikus idealizált kép önmagunkról szertefoszlik, persze rengeteg pozitívumként felfogható reflexiót is kapunk, valamint súlyos összefüggéseket, amelyekről addig nem is sejtettük, hogy kapcsolatban vannak. Nagyon nagy titok ez a pszichológia, érdemes eltévedni néha a lelkünk bugyraiba, és kitalálni onnan egy lélekgyógyásszal.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások