Étel+Ital

18 év alatt se cigi, se pia!

3910

Mérhetetlenül boldoggá tett egy nő a minap, mikor épp söröket pakoltam ki egy éjjelnappali hűtőjéből, s az eladó feddőn odaszólt: tizennyolc éven aluliaknak nem árusítunk alkoholt. Jó, igaz, hogy az eladón vagy húsz dioptria volt szemenként, de akkor is jó érzés volt, na. Egy nappal korábban pedig a Millenáris parkjában kérték meg biztonsági őrök az ott italozó kamaszokat, hogy a sört legyenek szívesek a szemetesnek adományozni, ugyanis a törvény szerint ami tesznek épp, az illegális.

Azóta azon gondolkodom, hogy is van ez? Teljesen értelmetlennek tűnik mindenféle ilyen rendelkezés, hisz sokan vannak, akik inkább a zsebüket nézik, valahogy azok a fiatalok is hozzájutottak a sörökhöz. Közben persze valamilyen visszatartó ereje mégis kell, hogy legyen, ha a szabályozást és a korhatárhoz kötést egyre több ország vezeti be. Utánanéztünk, hogyan is alakul ez nálunk és külföldi pajtásainknál.

Először is meg kell különböztetnünk egymástól a fogyasztás és a vásárlás fogalmát, a kettő ugyanis nem feltétlenül fedi egymást, és sok helyen eltérő korhatárt állapítottak meg a két esetben a jogszabályok. Az alkoholfogyasztás törvényes alsó határa értelemszerűen azt a kort jelöli, amikortól az illető szabadon fogyaszthatja az alkoholos itókákat. Ilyen határt azonban nem mindenhol szabnak meg, egyes országokban csak a vásárlásra vonatkoznak törvények, de van olyan is, ahol a szóban forgó ital akoholtartalma dönti el, mikortól fogyasztható. Így például Norvégiában sör és bor 18 éves kortól, ám tömény csak 20 éves kortól fogyasztható legálisan. A fogyasztásról szóló rendelkezések természetesen nyilvános helyekre értendők, kivéve az Egyesült Királyságot, ahol a törvény szava úgy szól, öt éves kor fölött szülői engedéllyel fogyasztható alkohol otthon.

A legalacsonyabb korhatár 15, a legmagasabb 21 a vásárlást illetően, persze vannak olyan államok, amik egyikről sem rendelkeznek, s vannak olyanok, ahol az alkoholfogyasztás általánosságban tilos, így aztán vásárolni sem lehet. Magyarországon a fogyasztásról nem szól a fáma, a vásárlás alsó korhatára pedig mint tudjuk, 18 év. Az általános korhatárolás mellett sok helyütt kiegészítő rendelkezéseket is hoztak, amik módosíthatják a különböző életkorokat. Ilyen módosító tények lehetnek: alkoholtartalom, szülői kíséret vagy éppen az, hogy a szeszt étel mellé fogyasztjuk-e.

Hogy ezen évszámok meghúzásának van-e bármiféle értelme, nehezen eldönthető, hisz legalább annyian vélik bizonyítottnak például az Államokban, hogy a 21 évre emelés következtében csökkent a halálos autóbalesetek száma, mint ahányan azt mondják, semmiféle összefüggés nincs a két dolog között. Ugyanez a helyzet a fiatalok szórakozási szokásai, a tivornyák esetében, van, aki azt mondja, ez visszatartó erő, mások felmérésekkel bizonyítják, ha egy fiatal inni akar, akkor iszik. Mondjuk tény, hogy egyikünknek sem okozott soha 18 év alatt szeszhez vagy cigihez jutni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások