Közösség

Tiranától Párizsig

3916

Május 27-én este az öt zongoraművészből álló Degustation Pianistic különleges produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők a Kaméleon Clubban, 176 billentyű, 51 ujj, 5 nemzet címmel. A esemény alkalmából a formáció egyik tagjával, az albán származású, ám gyerekkora óta Magyarországon élő művésznővel, Emiri Almirával beszélgettünk zenéről, modellszakmáról, a személyes pályájáról és a közelgő fellépésről.

Almirának, aki 1982-ben született, Albániában egy honfitársunk volt a zongoratanára. Egyébként nagyanyai ágon híres albán építész családból származik: a Babameto név közismert arrafelé, a házukat pedig nemrég a Világörökség részévé avatta az UNESCO. "Négy évesen szerelmes lettem a zongorába, és már akkor játszani akartam rajta. Erre végül csak '88-ban került sor, nagyon nehéz körülmények között. Mivel nem lehetett könnyen ilyen hangszerhez jutni, eleinte papírra rajzolt billentyűkön vagy asztalon gyakoroltam." Amikor a tanára visszatért Magyarországra, Almira követte. 12 évesen hátrahagyta a családját a zongorázás miatt, kollégiumba költözött, úgy, hogy még a nyelvünket sem beszélte. Természetesen albánnak érzi magát, ám 14 éve él hazánkban, a férje magyar, így erősen kötődik ehhez a földhöz is. Jelenleg Ausztriában folytat tanulmányokat: master-diplomát szerez majd szóló zongoraművész és kamaraművész szakon. "Felváltva élek Tiranában és Párizsban, ahol a családom másik fele lakik, valamint Budapesten és Grazban - a legtöbb időt azért az utóbbi két helyen töltöm. Szerencsére ez nincs rossz hatással a magánéletemre, mindent meg tudunk oldani."

 -

Almirát korábban modellként is rendszeresen foglalkoztatták. "Mindig vékony testalkatom volt, és már 13 éves koromtól kezdve többször javasolták, hogy modellkedjek. Először 15 évesen mondtam igent egy felkérésre, és 23 éves koromig aktívan jelen is voltam a szakmában. Ausztria miatt most már nem nagyon marad rá időm, hiszen a zene teljesen lefoglal." Ez utóbbit jobban is szereti művelni, mint a modellkedést, bár számára alapvetően mindkét foglalkozás "hobbi", örül, hogy azt csinálhatja, amit szeret. "A zongorázás és a modellkedés is színpadi feladat. A fotózásokat egyébként jobban szerettem, mint a kifutón való munkát, mert a fényképezőgépeknek van valami semmihez sem hasonlítható varázsa. A zenével viszont életem végéig szeretnék foglalkozni. Egyetértek azzal a mondással, hogy a zene a lélek tápláléka."

Bárhová szívesen elmegy játszani, ahová hívják -a nyelvtudás nem okozhat számára akadályt, hiszen magyarul, albánul, olaszul, angolul és németül egyaránt folyékonyan beszél. Kérdésünkre, hogy hol lépne fel a legszívesebben, a New York-i Carnegie Hallt jelölte meg első helyen, mert a megapoliszban ráadásul nagy az albán közösség is, és Ázsiában, ahol mostanában válik egyre népszerűbbé a klasszikus zene, szintén szívesen játszana. (Konkrétan a szingapúri Esplanadéban, amely az egyik legnívósabb koncerthelyszín a Távol-Keleten.) A személyes dobogó harmadik helyére került Párizsban már fellépett Rév Líviával együtt, és nagy sikert arattak, valamint Rómában szintén tartott szólóestet - gyönyörű környezetben, a szabadtéri Teatro Marcelloban.

Természetesen más zenei stílusokat is kedvel a komolyzene mellett. "Bulizni például r'n'b-re, hiphopra és funkyra szoktam, de a népzenét és a tangót is nagyon szeretem." A Gotan Project a kedvenc könnyűzenei együttese. "A Degustation Pianistic kicsit hasonló módon közelít a zenei műfajokhoz, ám világviszonylatban mégis egyedülálló produkció. Öt szóló zongorista áll a középpontjában, ám a klasszikus zene mellett játszunk tangót, dzsesszt és filmzenét is, például Az óceánjáró zongoristájából." Ez nem azt jelenti, hogy poppá egyszerűsítenék a komolyzenét, a magas színvonal megmarad, azonban könnyedebb és változatosabb előadás jön létre. Viccek, zenei gegek, kabaré és sanzonelemek is előfordulnak a produkcióban, ráaadásul a közönséget is bevonják - ennek részleteit azonban egyelőre még titokzatos homály övezi. "Remélem, hogy minél több helyen be tudjuk majd mutatni az előadást, hiszen színessége miatt sok korosztályt elérhet. Számunkra, zenészek számára ez elsősorban szórakozás, mivel nagyon jó barátok vagyunk, nagyon jól is érezzük magukat egymás társaságában, így jól is zenélünk együtt. Emiatt a közönség szintén remekül szórakozik."

Valakivel már 12 éve játszik időnként együtt, valakivel pedig 6-7 éve ismerik egymást. A produkció ötlete 2008-ban fogant meg bennük Ausztriában. "Annyira összhangban voltunk, hogy arra jutottunk: miért ne csinálhatnák ezt állandó csapatként, professzionális keretek között?" A május 27-ei, budapesti előadás lesz a premier - az M'art meghívására -, a második fellépésre pedig a grazi kongresszusi központban kerül sor.

Emellett Almira a szólókarrierjét sem hanyagolja el: nemrég szerepelt Albániában egy nagy sajtóvisszhangot kapott nemzetközi komolyzenei fesztiválon, ahol a BBC is forgatott - Almira képviselte a magyarokat, és nagy elismerés övezte. A jövőre nézve a nagymamája iránti tiszteletből Babameto nevet viselő komolyzenei trió fellépésére és szólóestekre is készül: az utóbbi legközelebb Grazban lesz egy hét, az előbbi pedig Bécsben három hét múlva.

Emiri Almira nehéz körülmények közül indult, és rengeteg áldozatot kellett hoznia a zenéért, az elismerés időszaka pedig csak most érkezett el. Ennek ellenére nem panaszkodik: "A siker csak másodrangú dolog, elsősorban önmagamért, a saját örömért zenélek."

Degustation Pianistic

Honlap

Még több program itt!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások