Közösség

Nézz szembe a tényekkel!

3902

A „Nézz szembe a tényekkel!” felkiáltással útjára indított Klímavédelmi Fotópályázat célja felhívni az emberek figyelmét a klímavédelem fontosságára és szembesíteni őket azzal a ténnyel, hogy többé nem hunyhatunk szemet a klímaváltozás felett, tennünk kell a megállításáért annak érdekében, hogy a jövő generáció számára megőrizzük környezetünket jelenlegi formájában. A Bayer és a UNEP - az ENSZ Környezetvédelmi Programja- hatodik alkalommal hirdette meg közös fotópályázatát, melynek központi témaköre a klímaváltozás.

A Szervező éppen ezért idén úgy alakította ki a pályázatot, hogy kizárólag online formában lehessen feltölteni a képeket a www.nezzszembeatenyekkel.hu oldalon, ezáltal is kerülve a túlzó papírhasználatot. Idén a következő két témakörben lehetett pályázni:

Kolovratnik Krisztián fotója

1. Klímakörkép kategória – az ember éghajlatra és a környezetre gyakorolt pozitív vagy negatív hatásának ábrázolása: az innováció, a modern tudomány természeti környezetre gyakorolt, látható pozitív hatásait bemutató alkotások (pl. vízierőművek, szélerőművek, hibrid autók, napelemek egyre inkább elterjedő használata stb.), az emberek hétköznapi, környezettudatos viselkedését ábrázoló alkotások (pl. szelektív hulladékgyűjtés, autózás helyett biciklizés vagy tömegközlekedési eszközök igénybevétele, energiatakarékos izzók használata), az emberek hétköznapi, környezetszennyező, környezetromboló viselkedését ábrázoló alkotások (pl. forgalmi dugók, túlfogyasztás, stb.), a klímaváltozás nyilvánvaló káros hatásait ábrázoló alkotások (pl. árvíz, aszály, tűzesetek, szélsőséges hőmérséklet-ingadozások, a növényi élet vagy az állatok szokásainak, viselkedéseinek változásai, erdőirtások stb.), az érintetlen természet, illetve a szennyezett környezet közötti kontrasztot bemutató alkotások.

2. A természet szépsége kategóriába olyan fotókat várt a szervező, melyek a még érintetlen, környezetkárosító hatásoktól mentes természet szépségét mutatják be: olyan természeti jelenségek, területek, amelyekre a klímaváltozás még nem vagy csak kis mértékben volt hatással (pl. erdők tájképét vagy akár az ott őshonos növény- és állatvilágot, gyönyörű hegyvonulatokat, gazdag élővilággal rendelkező tavak stb.)

A Bayer Klímavédelmi Fotópályázat hosszú távú célkitűzése, hogy rámutasson: a klíma védelme a modern emberi látásmód része, és mindannyiunk felelőssége. A pályázat elismert fotós szakemberek, művészek, tudósok érdeklődését is felkeltette, akik ezért szívesen álltak a Bayer társadalmi célú kampánya mellé. Olyan szaktekintélyeket kért fel a szervező, akik nem csak munkájukban, de a magánéletükben is elkötelezettjei a témának. Idén Dr. Juhász Árpád (geológus, fotós, a Bayer-UNEP Klímavédelmi Fotópályázat „örökös” elnöke), Radisics Milán (természetfotós, a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke), Lóránt Attila (fotográfus), Antal Z. László (Az MTA Szociológiai Kutatóintézetének tagja), és Koszó-Stammberger Kinga (GEO Magazin főszerkesztője) voltak a zsűritagok, szakértelmüknek köszönhetően színvonalasan zajlott az egy napos zsűrizés. A nyertesek kiléte a kiállítás megnyitón lát napvilágot. A zsűrinek és különösen a Bayer-nek fontos volt, hogy olyan képeket juttasson tovább, ahol az adott témakörben látható - különösen a klímakörképnél – az, hogy az emberi kéz milyen károkra képes, hogy példát mutassanak a képekkel, hogy mi az, amire fokozott figyelmet kell fordítanunk. 

A zsűri által kiválasztott nyertes képeken felül kiállításra szánt alkotások közül az érdeklődőknek is lehetőségük van kiválasztaniuk kedvenc képüket, amely, közönségdíjasként bekerülhet a nyertesek közé. A közönségszavazás május 25.-től június 2.-áig tart, zsűrizni a www.nezzszembeatenyekkel.hu weboldalon lehet. A szakmai zsűri által kiválasztott 26 fotó – köztük a nyertes alkotások - illetve a klímanagyköveteink fotói is megtekinthetőek lesznek 2009. június 11. és június 21. között a Karton Galériában (1054. Budapest Alkotmány u. 18.), illetve 2009. június 21. és szeptember 30. között „utazó” kiállítás formájában, Budapest több helyszínén, mint pl. az Országos Széchenyi Könyvtár, vagy a Bank Center.  

Nézz szembe a tényekkel!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások