Közösség

Juli hűtőt olvaszt

3912

A hűtő - azaz pontosabban fagyasztó - leolvasztása pontosan az a háztartási művelet, amit addig halogat az ember, amíg már vagy nem lehet becsukni az ajtót és/vagy konkrétan olvad és folyik az egész cucc magától. Naná, hisz kitartó munkával olyan méretű jéghegyet növesztettünk a dobozos zöldborsó és a hello kitty-s szemborogató maszk köré, hogy akarva akaratlanul is olvadni kényszerül szegény.

Ha van egy laza fél napunk, neki is kezdhetünk. Készítsünk elő lábost, lavórt, felmosórongyot, vödröt, kispárnát, kis poharat, szívószálat, vízforralót vagy gyufát, konyhasót, könyveket, magazinokat, a Háború és békét... Oké, akkor essünk neki. Először is pakoljunk ki mindent a frigóból, amik így nyárelőn garantáltan megromlanak, ami meg nem, arról legalább tudjuk, digitálisabb összetevőkből áll a kelleténél. Húzzuk ki a lényt a falból, s kezdjünk neki a műveletnek. A felforralt vizet egy lábosban helyezzük a legfelső polcra, és csukjuk be az ajtót egy negyed órára. Ha nem vagy akkora disznó, hogy teljesen eljegesítetted a fagyasztó részt, felülre is helyezhetsz egy lábost, ám ekkor ne forralót használj, hanem lábosban melegítsd a vizet, így az edény alja is meleg lesz, és hamarabb olvad.

Negyed óra múlva konstatáld, hogy nem történt semmi, és ismételd meg a műveletet. Ha türelmes vagy, akár négy körig is húzhatod, mire szentségelve nekiesnél a tömbnek belátva, hogy ez így ebben a formában anyád gondozott kis masinájában célravezető volt, ám ez már inkább műveleti terület mint hűtőszekrény. És ekkor jön a lelemény és a trükk. Forró vízre továbbra is szükséged lesz, tehát a forralással ne állj le egy percre se. Fogj egy kis feles poharat vagy laposabb merőkanalat, és kezdd el öntögetni a meleg vizet rá a jégre - ekkorra valószínűleg úgyis rég föladtad, hogy ezt viszonylag szárazon megússza a konyhád. Ülj le az odakészített kispárnára, és öntözgess szépen, kitartóan. Érdekes fizikai megfigyelésekre tehetsz szert, olyanokra, hogy minél vastagabb a jég, annál pofátlanabbul röhögi telibe a forró vizet.

Fontos, hogy kést soha, de soha ne használj a jégtábla felfeszítésére, nekem egyszer sikerült tönkretennem így egy fridzsidert. A jég szépen megvezette a kés élét, és az a lendülettől átszúrta a hűtőrácsot, amiből ömleni kezdett a gáz. Nem volt vicces, ráadásul rohamtempóban el kellett távolítani a lakásból, mert ami kijön belőle, az nem túl egészséges. Szóval a kést, baltát, fúrót, kalapácsot felejtsd el. Tökéletesen beválik viszont a só, ez elég későn esett le nekem is, pedig ugye az utcán is ezt alkalmazzák - sajnos. Sóval alaposan behinted az olvasztandó felületet, és szépen elkezd összeesni a cucc. Felülről egész jól el lehet így távolítani a jeget, a nehezbb dió nyilvána  lecsüngő jégtábla, ami miatt a tálcát sem tudod kihúzni. Itt nekem a kis poharas öntözgetés vált be, és a szívószálas ráfúvás. Mikor végre elengedte magát, már csak célirányosan a kiálló részekre koncentráltam, hogy akkorára csökkentsem a méretét, ami már kiemelhető a tálcából.

A művelet nálam négy és fél órát vett igénybe. Sok sikert!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások