Lélek

Nőből férfit

3886

Vajon mitől nőies vagy férfias egy ember arca, ha figyelmen kívül hagyjuk az arcszőrzet meglétét vagy hiányát?

Erre a kérdésre szeretett volna választ adni a Harvard Egyetem professzora, Richard Russell, aki egy optikai illúzió segítségével próbálta meg bebizonyítani, hogy a fényviszonyok jelentős szerepet játszanak a dologban. A lenti képen látható két arc közül a baloldalit nőneműnek, a jobboldalit pedig hímneműnek érzékeli a szemünk - pedig alapvetően mindkét fotón ugyanaz a nemtelen arc szerepel. A különbség az, hogy az első képen fokozták a kontrasztot (a világos és a sötét részek közötti árnyalatkülönbséget), a másodikon pedig csökkentették.

A kontrasztosabb arc tűnik a szemlélő számára nőinek, a kevesebb kontraszttal készült pedig férfiarc benyomását kelti a nézőben. Russell szerint a felfedezés fontos abból ma szempontból, hogy az agy számára nagy szerepet játszik a kontraszt akkor, amikor egy ember nemét pusztán az arc alapján akarjuk megállapítani. Az illúzió meg is nyerte a az Optikai Illúziók Díját 2009-ben.

Az interneten hozzászólók közül minden esetre viszonylag sokan nem látnak különbséget a két kép között a nemek tekintetében. Ti látjátok?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások