Test

Na hallod!

3846

Amikor nagyon feszült vagyok, mert sok a munka, igyekezni kell, s különböző gátló tényezők akadályoznak ebben, akkor csak felveszem a fejhallgatóm, keresek a youtubeon néhány tibeti mantrát mormoló videót, és lehiggadok. A hangjuk varázslatosan megnyugtat, úgy érzem magam, mint akivel nem történhet semmi baj. Utánanéztem, hogy vajon a hangnak milyen hatása lehet a szervezetre, testre, lélekre. Google jó barát, így rátaláltam a hangterápiára. 

Az indiai gyógyászatban már ötezer éve jelen van a hangterápia. A betegek testére más-más méretű réz tálakat helyeznek, és egy ütő segítségével megszólaltatják azokat, az így keletkezett rezgések megmozgatják a testen keresztül a sejteket. A hang akkor tud végigáramlani a testen, ha nincsenek gócok, energiákat blokkoló akadályok az útjában. A terápia részletes leírása már a Védákban is megtalálható, itt tibeti zengőtálaknak nevezik a gyógyító eszközöket.

A legtöbb esetben stresszre, torokszorításra – pánikbetegség tipikus tünete -, gyomor panaszokra, fejfájásra alkalmazzák. A kúrán résztvevők állítása szerint a hangoktól néhány terápia után javul a testi és szellemi teljesítmény, javul a vérellátás, így ellenállóbbá válik a szervezet. Általánosan a következő panaszokra szokták alkalmazni: stressz, migrén, feszültség, keringési zavarok, izomfájdalmak, emésztési zavarok, nőgyógyászati panaszok, kellemetlen terhességi tünetek, sőt még a szülési fájdalmak csökkentésére is. 

A kezelés nem minden esetben fájdalommentes. A hangrezgések hatására ugyanis az ember különböző szerveiben beűrösödött, és nem megfelelően rezonáló energiákat feloldja, más rezgésszámú hullámokkal tölti fel, így ez járhat minimális fájdalommal, ám ez inkább csak kellemetlen. Nagyon sok helyen végeznek már hangterápiát, hiszen az orvostudomány is számtalan alkalommal bizonyságot nyert ennek a terápiának a hatékonyságáról. Egy kezelés megközelítően nyolcvan percig tart, amelynek során először egy számunkra kellemes zenét, illatot és testhelyzetet választunk. Az anamnézis felvétele után hangdiagnózist végeznek, melynek során kiderül, hogy a test mely területeken nyeli el a hangokat. Egy lazító gyakorlatot követően megkezdődik a tényleges kezelés, ami egy órán át tart. Fontos, hogy a terápia végeztével legyen időnk pihenni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások