Divat

Tüll és bakancs

3807

A punk olyan zenei stílus, szubkultúra, stílusirányzat, és ki tudja még mi más, ami a hetvenes évek óta töretlenül jelen van. A kezdeti őspunkok jegyei finomodva ugyan, de a huszonegyedik század trendjeiben is rendre fel-felbukkannak. Ugyan ma már egyre kevesebb az anarchiát valló, a szó szoros értelmében vett punk, de a nagy márkáknak köszönhetően a stílus, a lázadás kifejezése a huszonegyedik században mindenkinek elérhető, megvásárolható. Ma a plázákban kapható punk ihlette daraboknak semmi köze sincs az egykori ideológiához, világnézetéhez, hiszen ez már másról szól, egy elképzelt és bármikor magunkra ölthető életérzésről. De hogyan is jutottunk eddig?

Vivienne Westwood a punkdivat megteremtője

Ha divat és punk, akkor persze egyből Vivienne Westwood ugrik be minden, a témában kicsit is jártas embernek. Vivienne körülbelül negyven évvel ezelőtt villámgyorsan elvált első férjétől és idősebbik fia apjától, Derek Westwoodtól, hiszen belehabarodott Malcolm McLarenbe. Abba a Malcolm McLarenbe, aki a legendás stílusteremtő, egészen minimalista muzsikát játszó Sex Pistols menedzsere volt. Vivienne 1971-ben nyitotta meg egészen 1982-ig működő, több névváltoztatás után végül SEX-re keresztelt butikját, amelyből a Sex Pistols tagjait is öltöztette ő és/vagy a menedzser (hogy ki is, arról viták folynak, és számos ellentétes vélemény látott már napvilágot). De ami tény, hogy a Let It Rock, vagy a Sex, a Seditionaries, a Pirates és a Buffalo Girls voltak Vivienne legjelentősebb kollekciói ez idő tájt, így szépen lassan Vivienne Westwood lett az összes punk "öltöztetőnője". Ő alkotta meg a zenei stílus öltözködésben megnyilvánuló jegyeit, szimbólumrendszerét, sőt vannak olyan források, amelyek még az anarchiát jelölő "A" betűt is a tervezőnőnek tulajdonítják.

A punk stílus elemei itt!

A punk öltözködési stílusa

Vivienne Westwood volt az, aki a jövőtlenséget és a lázadást hirdető punkoknak megálmodta a ruházatot, ami nemcsak divat volt csupán, hanem egyben ideológiai állásfoglalást is jelentett. Az öltözködést a fakó színek, a szakadt, szaggatott és hypózott cuccok, a bőrdzsekik, a félujjas zakók, a lázadást kifejező vad feliratokkal tarkított pólók, a motoros csizmák, a katonai bakancsok, a szűk farmerek, a skótkockás minták és az angol zászlók alkották. Azt hogy a punk ma is jelen van, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy legtöbb eleméről külön-külön már szóltunk a divatrovatban: szó esett már a szakadt farmerről, a lyukas nejlonharisnyáról vagy éppen a nadrág hypózás technikájáról. A csaj punkok egyébként előszeretettel keverték a férfiasan kemény cuccokat a nőiesen szexis és vagány darabokkal, mint például necc harisnya-miniszoknya kombót bakanccsal.

Vivienne Westwood kihasználta a punk ideológiáját, ruhái alkalmazkodtak a stílushoz. A lyukas, szakadt darabok és egyéb kellékek kezdetben mind-mind az akkori fiatal generáció korlátolt és szegényes anyagi helyzetének voltak betudhatóak, a tervezőnő pedig ebből kreált divatot, ezt tette még lázadóbbá, még pikánsabbá, még provokatívabbá.

A ruhák mellett a punkok frizuráját is Vivienne-nek taljdonítják, hiszen ő volt az, aki a hetvenes években kihidrogéneztette, és rövidre vágatta sörényét. A hajviseletek, mint például a Mohikán frizura csak a nyolcvanas években, a punk Amerikában történő újjáéledésével váltak még színesebbé, még extrémebbé. A nyolcvanas években tehát mindenféle szélsőség jelen volt a fejeken, de azt elmondhatjuk, hogy a tarajak egyre különlegesebbé, egyre merészebbé, egyre nagyobbá és egyre rikítóbbá váltak, ez igazi reneszánsza volt az irányzatnak.

A kiegészítők a stílusnak legalább olyan fontos kellékei, mint a szettek és a frizura. A szegecsek, a kutyanyakörvek, a bicikli- és wc láncok, a fétis tárgyak, a biztosítótűk (ez egyébként egyben a szakadt ruhák összefogására is szolgált), mind-mind máig elengedhetetlen elemei a punkoskodásnak.

A punk mint divat

Vivienne Westwood a nyolcvanas években részben szakított a stílussal és a menedzserrel, hiszen az általa alkotott divat már korántsem volt olyan lázadó és polgárpukkasztó mint az elején, azaz valóban divat lett annak minden gazdasági vonatkozásával együtt. Éppen ezért váltania kellett, és mind inkább a divattervezés felé fordult, ahol azért a mai napig használja múltja motívumait.

Annak ellenére, hogy a mai tinédzserek, fiatalok nem tudnak olyan volumenű problémák ellen lázadni, mint a hetvenes évekbeli testvéreik, azért nekik is jár egy kis polgárpukkasztás, vérlázítás. Azért hordja sok tizenéves a punk jegyeit, hogy kiborítsa a szülőket, megbotránkoztassák az öreg nénit a buszmegállóban, a kiskosztümös munkazombit a parkolóban. Mellettük pedig jelen van a másik, sokkal, a sokkal stílusosabb, divatosabb, kereskedelmibb irányzat. A punk motívumait bárki stílusosan beépítheti stílusába egy-egy szakadt nacival, már már fétises szegecses tűsarkúval, bőrdzsekivel és fémmel díszített övvel, karkötőkkel. Ami egykor megvetett volt, ma már könnyen sikkesnek számíthat, gondoljunk csak arra, hogy ha Agyness Deyn vagy Gwen Stefani ilyen outfitben jelenik meg, az azonnal bekerül a stílusmagazinokba.

Nézzétek meg a punkokról, a punk stílus elemeiről készült galériát, amelynek végén még egy komplett sikkes 2009-es "punklány" szerelésre is láthattok példát! Persze a szett minden egyes darabja ultrasikkes, és külön-külön számos stílusba beleilleszthető, de mindegyik valamennyire ebből a különleges világból került a mai trendekbe.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
máj
12
rAMONa írta:
a szűk farmer és a bőrdzseki a ramonestól ered, a mohikán haj és a biztosítótűk pedig richard helltől. ezek, amiket itt leírtál nagyrészt nem vivienne-től erednek. a punk nem a sex pistolsal kezdődött, hanem már jóval előtte az MC5-val, Iggyvel és Dollsal...
azt meg végképp nem értem mit is keres itt a greenday(?) köze nincs a punkhoz.
legközelebb olyanról írj cikket amiről tudsz is valamit, nemcsak a wikipediából kell kiírni minden hülyeséget.
20:59
2
máj
12
boszi5 írta:
"Ami egykor megvetett volt, ma már könnyen sikkesnek számíthat, gondoljunk csak arra, hogy ha Agyness Deyn vagy Gwen Stefani ilyen outfitben jelenik meg, az azonnal bekerül a stílusmagazinokba"
és akkor egyből elfogadott lesz? háát..kíváncsi vagyok a kommentekre, mert ha a szakadt hrisnya és társai nem hódítottak itt a cotcoton, akkor szerintem a punk sem fog annyira.

amúgy nemcsak punkok hordanak miniszoknyát neccharisnyával és bakkerral ;)
21:00
3
máj
12
boszi5 válaszarAMONa írására:
egyetértek!
21:00
4
máj
12
Sziporkaa írta:
jaj ez a punkság mint divat nagyon gáz...szerintem aki így öltözködik mint a képen, köze nincs a punkhoz...amúgy westwood a divatba emelte max be a punk elemeit, de nem tőle származik.
nekem van egy angol barátom, az az IGAZI londoni punk! baromi fazonos a srác és hihetetlen a stílusa, mondjuk ott kinn nem is olyanok a punk, mint itt az aluljáróban csövelő arcok..
21:02
5
máj
12
cef írta:
némár. csőgatya konverzzel. "fúúúúj!"

az én ruháim vannak a képen. megnyugodtam. nem emós vagyok, hanem pánk. de jó érzés, hogy bármi is történjen, biztosan bekategorizálhatom magam.
21:11
6
máj
12
cef írta:
a skót pánkok a 11-esen nagyon ottvannak :]
a 13as kép meg érdekes módon pár hete még nirvánás volt.. kört a pánk.
21:14
7
máj
12
mortisha írta:
Westwood showján a mi Oszkárunk? (12-es kép)
:)
21:39
8
máj
12
tiszkri írta:
lehet hogy hülyeséget kérdezek de a 12-es képen nem az az Oszkár van???? hogy kerül egy Westwood showra???????? wow
21:51
9
máj
12
SelleiLilla írta:
A 12-es kép 2009.01.18-án Milánóban a Fashion Weeken készült, mikor is Vivienne Westwood bemutatta 2009/2010-es őszi-téli férfi kollekcióját... ennyi infónk van a képről.
22:22
10
máj
12
pyllango írta:
Iiiiiiiiimádooooooom!! Tütü, szegecsek, bakancs, bordázott atléták, színes színes színes ill. fekete fehér cuccok ... nagyon megdobogtatják a szívemet! =)
22:38
11
máj
13
NoraG írta:
haha... pont kb 1 hete kezdtem el elokeriteni a martensem....de h hol van, meg mindig nem tudom

ha vlaki ki mereszelte hajitani annak nagyon csunya vege lesz...mert nagyon imadom, pedig nem az acelbetetes fajta :D hanem a kis sima rovidszaru egyszeru fele fajta martens...bordo es nagyon ultra jo foleg miutan megkopott az orra nagyon csipem .... CSAK TUDNAM HOVA LETT?!
00:21
12
máj
13
iniedinied írta:
Ó azok a régi szép idők :-) Pink haj és szakadt farmer, szegecses ékszerek :-)............
Ennek emlékére elővettem a húszsoros acélbetétesem és megsimiztem :-)
00:45
13
máj
13
ismeretlen válaszatiszkri írására:
Nem Oszkár van a képen:D De,hasonlít:D
01:10
14
máj
13
menta írta:
én nem szeretem amikor egy ilyen stílusból, mint a pánk, akarnak divatot csinálni. jóóó értem én, hogy csak elemeket emelünk át meg minden.
de az utolsó képnél meghaltam: egy jó szegecses TŰSARKÚ, mint a pánk eleme : DDD
08:21
15
máj
13
miju írta:
Hűűűű az utolsó képen az a szegecses fekete magassarkú nagyon bejön!!! tudjuk honnan van??
Szerintem rém ronda a tüll+tornacsuka v. bakancs +bőrdzseki. meg télen-nyáron-tavasszal-ősszel bakancsba meg conversbe járni..
08:41
16
máj
13
miju írta:
+n
08:42
17
máj
13
vercsykeee írta:
Én sem szeretem a pánk dolgokat. A szakadt harisnya pedig egyszerűen igénytelen, más nők visznek magukkal váltásharisnyát is akárhova, őkmeg direkt kiszaggatják???? Naneee!!! Attól meg renedesen rosszul vagyok, ha valakin füllyuktágítót látok. Nah, annak mi értelme??? Fáj ahogy húzódik, gennyes, begyullad... UNDORÍTÓ!!!
A színes és tarajos frizura szerintem vagány, de nem a hétköznapokban.
08:44
18
máj
13
vercsykeee válaszamiju írására:
Nekem is kell egy olyan fekete szandi!!!!!! Gyönyörűen csodálatosan szépséges! =)
08:44
19
máj
13
cotcotgirl83 írta:
Na, igen, ilyet hordanak a divatpunkok. Köze nincs hozzá. Szerintem.
08:54
20
máj
13
cotcotgirl83 írta:
Kábé olyan, hogy: Converse-t hordasz, punk-e vagy?XD
08:54
21
máj
13
Jade5 válaszavercsykeee írására:
Tényleg nagyon szép az a szandi!
09:58
22
máj
13
Jade5 írta:
A 10-es képen a tüll meg a bőrdzseki még csak hagyján,na de a tornacipő?!?!?
Vivienne Westwoodról nem tudok sokat,de azt tudom,h a Szex és New York mozifilmben csodaszép az a menyasszonyi ruha,amit Carrie visel!
10:01
23
máj
13
Zituka írta:
Jaj, én is megveszek a szegecses pipicipőértl!!! Szuperjó és szupercsinos.... és tuti, hogy egy havi fizetésembe kerül (...fél pár), de annyira szeretném tudni, hogy milyen márka és hol találtátok a képet!! Egyszóval tehát, LILLA, honnanszedted???? :)
De ha már itt tartunk, a fehér szegecses öv is tök állat. Aztisholtaláltad???
10:13
24
máj
13
alexi88 válaszacef írására:
Mondjuk Kurt Cobain tényleg simán punk volt.
10:16
25
máj
13
A.F.rétisas válaszamortisha írására:
ki az a "mi oszkárunk"???
10:46
26
máj
13
tein válaszacef írására:
:D no igen.
11:10
27
máj
13
tein írta:
és akkor valaki mondja meg nekem, anélkül, hogy vajasPÁNKó lennék, hol lehet nem haskivillantós, normális fehér atlétatrikót szerezni? csak pasiboltban?

mondjuk nem értem, az utolsó szettet én is simán magamra aggatom a hétköznapokban (kivéve biztostű, punks not dead kitűző, meg union jackes sex pistolos táska), de a pánkoskodásból már vagy tíz éve kinőttem.
11:12
28
máj
13
tein írta:
és akkor valaki mondja meg nekem, anélkül, hogy vajasPÁNKó lennék, hol lehet nem haskivillantós, normális fehér atlétatrikót szerezni? csak pasiboltban?

mondjuk nem értem, az utolsó szettet én is simán magamra aggatom a hétköznapokban (kivéve biztostű, punks not dead kitűző, meg union jackes sex pistolos táska), de a pánkoskodásból már vagy tíz éve kinőttem.
11:13
29
máj
13
tein írta:
és ezt a véleményemet nyomatékosítottam is. :)
11:13
30
máj
13
SelleiLilla írta:
Az első pár kommentre reagálva: Lehet nem jött le a cikkből, félreérthető volt, ha így van tényleg sajnálom, de ez az írás nem kifejezetten az "őspunkok" stílusát szerette volna bemutatni, hanem arra szeretett volna rávilágítani, hogy egy együttesnek (Sex Pistols) és egy tervezőnek (Vivienne Westwood) a hatására, hogyan lett egy alternatív irányzatból DIVAT, mert a punknak van egy vonala, ami manapság már igen is divat. Azzal pedig mindenki tisztába van, hogy a mai trendek ide-oda visszanyúlnak, elvesznek egy-két dolgot, majd összegyúrják, és új stílust, divatot teremtenek... a cikk azt szerette volna bemutatni, hogy a punk ilyen módon, hogy van jelen, hogy hat ki a mai öltözködésre!
11:39
31
máj
13
miujsag írta:
Az a vicces, amikor még régebben a Moszkva téri "punkok" jöttek cigit kunyerálni.......úúgy fel voltam akkor is háborodva ezen! Rajta van a földig érő bőrkabát (amit én nem engedhetek meg magamnak) meg a martens bakancs.....a kettő együtt mondjuk egy havi fizetésem...és van pofája cigit kunyerálni?????????????
12:09
32
máj
13
ennni írta:
annyira imádom!!!!! v.v.<3
13:04
33
máj
13
mortisha válaszaA.F.rétisas írására:
magyar a srác... csak ennyi
14:01
34
máj
13
Rancid írta:
Westwood néni örök.
14:43
35
máj
13
Ramiii írta:
wuhuuu.menő a 10-es, 13-as, 17-es kép.
nekem is vannak oylan képeim(régiek) amin csiniruha meg bakancs. és még mindig tetszik.
15:14
36
máj
13
janisjoplin írta:
..én nagyon szeretem..van is egy halom punkos cuccom, de csak könnyedén nyomom, mind tiszta, és illatos!
tizenévesen voltak punk barátaim, háát ;) ők nem voltak se tiszták, se józanok....de volt benne valami jó kis banda-érzés...:)
16:17
37
máj
13
Mayocica válaszamiju írására:
bocsi..de azért a Converse tornacsukákat ne szídd és különben is : semmi közöd nincs ahhoz,h ki miben jár. nincs jogod megváltoztatni senkit... csak ennyit akartam

am meg jó cikk! és jók a rucik :] nekem is piros Conversem van:P
19:21
38
máj
13
cef válaszatein írására:
tegnap este mostam ki a faszimét.. és nagyon durván hosszú az a trikó, egész elborzadtam. nagyon hosszú. jó amgasra kellett akasztanom, hogy ne érjen le a földre :]
19:33
39
máj
13
Curiosa válaszaZituka írására:
Giuseppe Zanotti, 529 euro. Itt lehet rendelni: http://www.stylebop.com/
19:43
40
máj
13
Adriana írta:
Szeretem a punk kiegészítőket. Szegecsek bármikor jöhetnek! :-)
21:29
41
máj
14
Booo válaszacotcotgirl83 írására:
óje ójjjje
milyen igaz :)
08:41
42
máj
14
miujsag válaszaMayocica írására:
Nem is akart ő senkit megváltoztatni csak leírta hogy ő rondának látja :o)
nekem is van conversem...szeretem...ettől még nem vagyok punk.....

én is rondának találom a bakancs szoknya párosítást....akinek tetszik ám hordja.
nem vagyunk egyformák!
09:42
43
máj
14
katicabogar írta:
szerintem a punkbol nem lehet divatot csinalni...mert attol hogy valaki felvesz egy szegecses karkotot vagy ovet vagy barmely ugymond punk beutesu ruhadarabot, attol o nem lesz punk...

az meg hogy a sztarok mi minden hulyeseget elkovetnek azert hogy kitunjenek a tobbi kozul meg tenyleg nem ide talalo..

az az utolso kep meg kesz katasztrofa...nem kene faradni ilyen temakkal

olyan mintha underground zenet jatszanal es attornel a mainstreembe... mar nincs az a varazsa
10:56
44
máj
14
miju válaszaMayocica írására:
Nem tudom mi a bajod én aztán senkit nem akarok megváltoztani.nem is értem honnan szeded ezt. ha figyeltél volna ott van h SZERINTEM=az én véleményem. és egy csepp szidás sem volt a conversre utalva. annyit írtam h nem értem mért hordja vki non stop minden évszakban. kicsit vegyél vissza.
14:09
45
máj
14
miju válaszamiujsag írására:
köszi,aranyos vagy.
14:09
46
máj
14
rAMONa válaszaSelleiLilla írására:
akkor bocs. félreértettem a dolgot.
18:49
47
máj
14
rAMONa írta:
igen. manapság már nincsenek igazi punkok. csak tarajoshajú, martens bakancsos műpunkok. rosszabb esetben PICSÁn és Aurórán kívül nem is ismernek más bandát...és azt hiszik ettől lesznek punkok.
18:52
48
máj
14
edesmereg válaszamortisha írására:
dedede ő lesz az :)
22:13
Felhasználónév:
Jelszó: