Étel+Ital

Nyílik a bodzavirág

3808

Tavasszal szinte mindennapos programom a gyógynövények gyűjtése. Már szárad a teraszon a cickafark, az akácvirág, a bodzavirág. Ezután következik majd a csalán, a hársfa. Ősszel pedig a galagonya, a csipkebogyó, a bodzabogyó. Ez utóbbi kettőt szárítani szoktam, de lekvárt is készítek belőlük. A friss bodzavirágot felhasználására találtok az alábbiakban ötleteket.

Bodzavirág üditőital

Szűkebb és tágabb családtagjaimat, sőt már baráti társaságomat is én látom el ezzel az üdítővel. Egy fazékba beleteszünk: 5 l vizet, 20-30 dkg cukrot, fél doboz citrompótlót, 2 db citromot karikázva és 10 db tenyérnyi, előzőleg vastagabb levélbordáitól megszabadított, megmosott bodzavirágot. Elkeverjük, és lefedve 1 napig hűvös helyen tároljuk. Másnap kinyomkodjuk a citromot és a virágokat, leszűrjük és üvegekbe töltjük. Hűtve tárolandó. Készíthetünk ily módon rózsasziromból és akácvirágból is üdítőt.Fagyasztani is szoktam, de akkor a fenti mennyiségeket 1 l vízhez adom, és csavaros kupakú üdítős dobozban teszem a mélyhűtőbe.

Bodzaszörp

Bodzavirággal egy 5 l-es befőttesüveget közepéig megtöltünk, és vízzel felöntjük. Két-három nap elteltével a kapott lét leszűrjük, felcukrozzuk (bőven mérjük, ez ugyanis tömény szörp lesz), citromlével ízesítjük, majd üvegekbe töltjük. Ezek után az üvegeket nagy, vízzel teli fazékba tesszük és felrottyantjuk (inkább csak a víz forrjon, a szörpöt nem kell forralni). A tetejére minimális tartósítószert teszünk.

Bodzavirág szorbet

Hozzávalók:

1 citrom
1 lime
1 narancs
4 dkg cukor
15 bodzavirág-ernyő
1 tojás fehérje

A virágokat és a citrusféléket alaposan megmossuk. Minden egyes gyümölcs héjának felét lereszeljük. Facsarjuk ki a citrusfélék levét és keverjük össze. Egy tálba 1 liter vizet öntünk, beletesszük a cukrot, és főzzük 6-8 percig, míg átlátszó sziruppá nem válik. Levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a bodzavirágokat és a citrusfélék lereszelt héját. Az edényt lefedjük, a keveréket 2 óráig pihentetjük, majd belekeverjük a citrusfélék levét. A folyadékot átszűrve fagylaltgépbe vagy műanyag edénybe töltjük. Fagylaltgép hiányában tegyük 3 órára a mélyhűtőbe, majd keverjük össze alaposan. Tegyük vissza még 2 órára, majd keverjük el újra, és rakjuk vissza a mélyhűtőbe. Amikor a szorbet félig megfagyott, dolgozzuk bele a tojáshabot. Ezután újra fagyasztani kell. Díszíthetjük mentával, citromfűvel.

Bodzavirágos cseresznyelekvár

A cseresznyét leszárazzuk, kimagozzuk és lábasba szórjuk. Citromsavat, befőzőcukrot adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve 10-15 percen át forraljuk. A főzés utolsó percében a száráról lecsipkedett, megmosott bodzavirágokat is beletesszük, majd forrón, fertőtlenített üvegekbe merjük. Gondosan lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. A bodzavirág kitűnő aromát ad a nem túl jellegzetes ízű cseresznyének.

Rántott bodzavirág

15-20 db friss bodzavirág
120 g liszt
3 tojás
2 csip. só
1 ek. olvasztott vaj
1 ek. sör
2 ek. tej
olaj

Habosra keverjük a tojásokat a csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet, vajat, tejet és a sört. A friss bodzavirágokat egyenként ebbe a sűrű palacsintatésztába mártjuk száránál fogva, majd pár pillanatra forró olajba tesszük. Tálalhatjuk sósan, fahéjas porcukorral, vaníliafagylalttal.

Bodzavirág puding

2 db bodzavirág-ernyő
0,5 liter tej
3 ek. liszt
cukor ízlés szerint
1 tk. margarin
2 tojássárgája
Óvatosan megmossuk a bodzavirágzatot, felforraljuk a tejet, beletesszük a virágokat, állni hagyjuk negyed órát, majd kivesszük a bodzát, és hagyjuk kihűlni a tejet. A lisztet összekeverjük a cukorral, majd egy kis tejjel is simára, s utána hozzáadjuk a tojássárgáját. Miután csomómentesre kikevertük, felöntjük a langyos bodzavirágos tejjel és feltesszük közepes lángon főni. Beletesszük a margarint is és készre főzzük. Kiöblített poharakba töltjük és kihűtjük.

Bodzatea

A szárított bodzavirág forró vízbe áztatásával készül. Megfázáskor izzasztó, köptetőszerként javasolt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások