Étel+Ital

Nyílik a bodzavirág

3808

Tavasszal szinte mindennapos programom a gyógynövények gyűjtése. Már szárad a teraszon a cickafark, az akácvirág, a bodzavirág. Ezután következik majd a csalán, a hársfa. Ősszel pedig a galagonya, a csipkebogyó, a bodzabogyó. Ez utóbbi kettőt szárítani szoktam, de lekvárt is készítek belőlük. A friss bodzavirágot felhasználására találtok az alábbiakban ötleteket.

Bodzavirág üditőital

Szűkebb és tágabb családtagjaimat, sőt már baráti társaságomat is én látom el ezzel az üdítővel. Egy fazékba beleteszünk: 5 l vizet, 20-30 dkg cukrot, fél doboz citrompótlót, 2 db citromot karikázva és 10 db tenyérnyi, előzőleg vastagabb levélbordáitól megszabadított, megmosott bodzavirágot. Elkeverjük, és lefedve 1 napig hűvös helyen tároljuk. Másnap kinyomkodjuk a citromot és a virágokat, leszűrjük és üvegekbe töltjük. Hűtve tárolandó. Készíthetünk ily módon rózsasziromból és akácvirágból is üdítőt.Fagyasztani is szoktam, de akkor a fenti mennyiségeket 1 l vízhez adom, és csavaros kupakú üdítős dobozban teszem a mélyhűtőbe.

Bodzaszörp

Bodzavirággal egy 5 l-es befőttesüveget közepéig megtöltünk, és vízzel felöntjük. Két-három nap elteltével a kapott lét leszűrjük, felcukrozzuk (bőven mérjük, ez ugyanis tömény szörp lesz), citromlével ízesítjük, majd üvegekbe töltjük. Ezek után az üvegeket nagy, vízzel teli fazékba tesszük és felrottyantjuk (inkább csak a víz forrjon, a szörpöt nem kell forralni). A tetejére minimális tartósítószert teszünk.

Bodzavirág szorbet

Hozzávalók:

1 citrom
1 lime
1 narancs
4 dkg cukor
15 bodzavirág-ernyő
1 tojás fehérje

A virágokat és a citrusféléket alaposan megmossuk. Minden egyes gyümölcs héjának felét lereszeljük. Facsarjuk ki a citrusfélék levét és keverjük össze. Egy tálba 1 liter vizet öntünk, beletesszük a cukrot, és főzzük 6-8 percig, míg átlátszó sziruppá nem válik. Levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a bodzavirágokat és a citrusfélék lereszelt héját. Az edényt lefedjük, a keveréket 2 óráig pihentetjük, majd belekeverjük a citrusfélék levét. A folyadékot átszűrve fagylaltgépbe vagy műanyag edénybe töltjük. Fagylaltgép hiányában tegyük 3 órára a mélyhűtőbe, majd keverjük össze alaposan. Tegyük vissza még 2 órára, majd keverjük el újra, és rakjuk vissza a mélyhűtőbe. Amikor a szorbet félig megfagyott, dolgozzuk bele a tojáshabot. Ezután újra fagyasztani kell. Díszíthetjük mentával, citromfűvel.

Bodzavirágos cseresznyelekvár

A cseresznyét leszárazzuk, kimagozzuk és lábasba szórjuk. Citromsavat, befőzőcukrot adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve 10-15 percen át forraljuk. A főzés utolsó percében a száráról lecsipkedett, megmosott bodzavirágokat is beletesszük, majd forrón, fertőtlenített üvegekbe merjük. Gondosan lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. A bodzavirág kitűnő aromát ad a nem túl jellegzetes ízű cseresznyének.

Rántott bodzavirág

15-20 db friss bodzavirág
120 g liszt
3 tojás
2 csip. só
1 ek. olvasztott vaj
1 ek. sör
2 ek. tej
olaj

Habosra keverjük a tojásokat a csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet, vajat, tejet és a sört. A friss bodzavirágokat egyenként ebbe a sűrű palacsintatésztába mártjuk száránál fogva, majd pár pillanatra forró olajba tesszük. Tálalhatjuk sósan, fahéjas porcukorral, vaníliafagylalttal.

Bodzavirág puding

2 db bodzavirág-ernyő
0,5 liter tej
3 ek. liszt
cukor ízlés szerint
1 tk. margarin
2 tojássárgája
Óvatosan megmossuk a bodzavirágzatot, felforraljuk a tejet, beletesszük a virágokat, állni hagyjuk negyed órát, majd kivesszük a bodzát, és hagyjuk kihűlni a tejet. A lisztet összekeverjük a cukorral, majd egy kis tejjel is simára, s utána hozzáadjuk a tojássárgáját. Miután csomómentesre kikevertük, felöntjük a langyos bodzavirágos tejjel és feltesszük közepes lángon főni. Beletesszük a margarint is és készre főzzük. Kiöblített poharakba töltjük és kihűtjük.

Bodzatea

A szárított bodzavirág forró vízbe áztatásával készül. Megfázáskor izzasztó, köptetőszerként javasolt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
máj
12
miujsag írta:
szeretem a bodzát :o)

köszi a recepteket meg a képet!

SZÉP! :o)))))
11:09
2
máj
12
nancsi írta:
Ezeket mind ismerem:D nagymamim mai napig is csinál magának. Sőt még ribizli szörpikét is szokott. Háááát az íze nem vmi finom de az tuti h rengeteg C vitamin van bennük:)
11:09
3
máj
12
Veronikka írta:
Nagyon szépen köszönöm! Azt sem tudom, melyikkel kezdjem. :)
A cukkini virága is isteni rántva, pedig laikusként ki gondolná...
Ez tökéletes gyűjtemény, kérek még ilyet.
11:18
4
máj
12
pupakzsemle írta:
Megyek hétvégén, leszedem a fél erdőt:)
De jó is lesz:D
11:30
5
máj
12
boszi5 írta:
köszi a recepteket! én eddig csak szörpöt csináltam, de itt az udvar meg az erdő...van miből kipróbálni mind! :3
11:43
6
máj
12
cotcotgirl83 írta:
Dejó! Köszi! hehe... rántott bodza:D
12:04
7
máj
12
menta írta:
régen volt bodza a kertben, de már sajnos nincs : (
viszont ezeket tök szívesen kipróbálnám, eddig csak szörpöt ittam, de milyen jó lehet már a rántott bozda!
12:18
8
máj
12
Virgina írta:
Jók a receptek, mi bodzás palacsintát szoktunk csinálni..rendes palacsinta tészta és bele tenni a bodzavirágot..fini..
Egész héten az egyik tv csatorna reggeli műsorába bodzás dolgokat csinálnak, ott azt mondta a szakács, hogy nem szabad megmosni a bodzát, mert hogy akkor kimosódik belőle a virágpor és az illóolajok, ami a lényeg. Hát nem tudom...bogármentesen mégis csak jobb..
12:48
9
máj
12
Purple írta:
diétázóknak remek... végre egy cuki kis növény, zsírba vele!
12:48
10
máj
12
Ramiii írta:
nyami, bodzaszörp:)
13:20
11
máj
12
xxxxxx írta:
bodzaaaa :D
az bodzaüdítőt eddig is ismertem de most a többit is kipróbálom, köszi!
13:24
12
máj
12
donci írta:
itt Holunder néven fut, én is nagyon szeretem!!
a parfét ki fogom probàlni!! köszike. : )
13:26
13
máj
12
tein írta:
jaj, nálunk otthon rengeteg bodza terem, de soha nem csinálunk vele semmit, pedig élek-halok a bodzaszörpért! na igen, lusták vagyunk. :) de szerintem idén összekapom magam és leszüretelem.
13:27
14
máj
12
Feagil írta:
Anyukám szerint apukám ipari méretekben kezdett el otthon bodzaszörpöt gyártani. :D
A rántott bodza nekem kicsit bizarr.
Neeem, nem bodza, de majdnem növény:
http://dragcave.net/view/atcb
13:31
15
máj
12
Jade5 írta:
Épp ma délelőtt szedtem bodzát :) ,és az ebéd utáni édességnek rántva készítettem el,de a tésztát nem sörrel,hanem vízzel és fehérborral kevertem ki.
Nyersen is finomak a pici virágok! :)
13:44
16
máj
12
Jucc írta:
nem szeretem. még az illatát sem... semmilyen formációban nem fogadom be...
13:53
17
máj
12
ismeretlen írta:
imádom az ilyeneket, köszi a cikket!:)
14:56
18
máj
12
cef írta:
a rántott bodza azért poén.
én csak az otthonit tudom meginni, imádom. nem szörp, hanem ital. és fincsiiiii. a napokban is készül egy bödön.
18:04
19
máj
12
mortisha írta:
ha nyár akkor BODZAFÖCCCSSSS!!! hú nyomunk is asszem párat a hétvégén :D
20:44
20
máj
12
Liacalifornia írta:
RÁNTOTT BODZAVIRÁG atyaúristen :DDDDDDD mik vannak... biztos jó cucc egyébként :)
20:46
21
máj
12
Micsurin írta:
Anya az 5 littyós dunsztost szokta telenyomatni bodzával,szörpnek,de tartósítót nem tesz rá,pár nap alatt megisszák,meg a palacsintatésztás verziót is előszeretettel gyártja.
A családban én utálom egyedül a bodzát,a sors furcsa fintora rávén mégis én vok az egyetlen,aki ipari mennyiségben szedi,h legyen elég.(Málnával,szederrel ugyanígy vagyunk...)
Ma szedtünk egy bazinagy szemeteszsáknyit anyósjelölttel,holnap anya nekiállhat szörpit alkotni:)
22:50
22
máj
12
Devalyn írta:
Bodzaaaa! Oviban bodzateát adtak nekünk sós kiflivel minden kedden - mártogatva isteni!
23:20
23
máj
13
NoraG írta:
imadom a bodzaszorpot...azt hiszem hetvegen szuretelek csak kell hozza keresni vhol bodza bokrot XD elhozom az egesz bokrot haha
00:27
24
máj
13
whitetulip írta:
ismerem a recepteket, de lenne egy tanácsom! nem tudom írta-e bárki, ha igen bocsi..szóval..ugye csak olyan helyről érdemes gyűjteni, ahol nem szennyezett a levegő(erdő, saját kert)...és akkor nem is kell megmosni!:) mert a mosással sok virágpor távozik, ami az ízért is felelős..szóval ha megfelelő helyről szeditek, nem lesz bajotok a mosatlan bodzavirágtól..:) nem megfelelő helyről meg amúgy sem érdemes szedni..
08:29
25
máj
13
Jade5 válaszawhitetulip írására:
Igazad van,h nem a sztráda mellett kell gyűjteni.Szerencsére lehetőségem van,h egy bokros-erdős részen gyűjtögessek,így azért mosom meg,mert sok rajta a kis bogárka meg pók és tsai.,amiket nem tudnék egyesével leszedegetni.Némi időt és energiát takarítok meg még akkor is,ha vmennyi virágport elveszítek.Inkább,mint hogy fehérjedús legyen a kaja. :)
09:15
26
máj
13
whitetulip válaszaJade5 írására:
én múlt héten szedtem, akkor még tökéletes állapotú volt a bodza, tehát egy darab pók, bogárka semmi nem volt rajta..amikor már a virágzása végén jár, akkor jellemző, hogy megtetvesedik..
09:46
27
máj
13
whitetulip válaszaJade5 írására:
de persze, mindenki csinálja úgy ahogy akarja...:) de na nincs tele pókkal stb. hanem tisztának tűnik, akkor felesleges a mosás..:)
10:01
28
máj
13
Neraya írta:
Mi is most tervezünk anyummal szörpöt csinálni.. :) De a többi recept is jó, le is mentem későbbre. :D
12:11
29
máj
13
Jade5 válaszawhitetulip írására:
Szerencsére nem tetves volt,csak mindenféle apróságok,amik szerintem előlem "lopták" a virágport,vagy csak simán odaszálltak pihenni. :)
21:37
30
máj
15
tiatia írta:
Én sosem mosom meg, elég jó helyről szoktam szedni, nem is szoktak bogarak lenni bennne.
Gyerek korom óta csináljuk, sose lett bajunk a mosatlan virágtól.
Garantáltan autó mentes helyről gyűjteni, az sokkal fontosabb.
15:34
31
máj
18
menta írta:
jé én most vettem észre, hogy a szomszésból félig átnyúlik a bodza. na majd holnap megtámadom : D
18:25
32
máj
19
boszi5 írta:
kipróbáltam a rántott bodzát! nagyon finom ^^
18:48
33
máj
25
dorcimorci válaszamortisha írására:
Mikor még volt a Fanta Bodza, azt mi vodkával ittuk :D Az volt a favorit :D
22:40
34
máj
27
tabitha írta:
ezdejooo.koszikoszikosziii:)

tegnapi elsetaltunk egy bodzabokor mellett.
en: wow. de jo illata vaaan
baratom: aha, meg a bodzaszorp..huu az milyen finom
en: majd csinalunk...
o: de nem tudjuk hogy kell :(
en: hat majd megkerdezunk vkit, aki tudja...

persze aztan szepen elfelejtettuk...erre most itt a cikk :D
01:41
35
máj
31
angelb írta:
én éppen a kis bodzaszörpimet iszogatom... jeee... fincsi. És akkor a legjobb, amikor
citromkarika van benne... :)
rántott bodza... hm... megfontolandó dolog, ha már rántott tökvirágzat is van, miért ne lenne bodza?
17:11
Felhasználónév:
Jelszó: