Test

Csípjen is, ha már fáj!

3803

A fejfájás szörnyű, alattomos, fárasztó, idegtépő és sokaknál az élet komoly megkeserítője is. Tulajdonképpen mindegy, hogy másnaposság miatt fáj vagy a stressz az, amitől lüktet, esetleg a front miatt vagy képtelen megmozdulni, mindegyik az az eset, amikor szabadulni akarsz a szorító bilincsből, mégpedig azonnal. Alapvetően két típusú fejfájást különböztetünk meg: vannak a tüneti fejfájások és az önállóak, mi most ez utóbbiakról beszélünk, tehát nem azokról az esetekről, mikor valamilyen betegséget jelez a fájdalom.

Migrén, tenziós, cluster

Szomorú tény, hogy Magyarországon a lakosság közel fel érintett különböző fejfájásokban, migrénben pedig megközelítőleg a lakosság tizede, ami ugye körülbelül egy millió embert jelent. Ennél is többen, három-négy millióan úgynevezett tenziós fejfájással küszködnek, amit nagyon egyszerűen stresszes, azaz pszichés nyomás hatására kialakuló igen erős, lüktető fejfájásnak nevezünk. Aztán ott van még a cluster fejfájás is, ami fél oldali, szemgödör környéki elviselhetetlen erejű, rendszeresen visszatérő roham. Érdekes, hogy a felmérések szerint kultúrától és helytől függetlenül szinte ugyananyi embert érintenek a panaszok, a felnőtt lakosság körében ez úgy néz ki, hogy a nőknek átlagosan tizennyolc, a férfiaknak pedig hat százaléka szenved migréntől. Mindennek persze pénzben is kimutatható következményei vannak, hisz a rohamok ideje alatt csökken a munkaképesség, s ez becslések szerint évente mintegy huszonhét milliárd eurós kárt okoz csak az EU-ban. Elképesztő számok. Még elképesztőbb, ha tudjuk, milyen is megélni ezeket a fájdalmakat, s ha tudjuk, hogy sokak számára a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók mit sem érnek, a komolyabb gyógyszerek pedig receptkötelesek és sokszor neurológiai kivizsgálást igényelnek. Ez persze nem baj, hisz egyrészt azonosítani kell a fejfájás típusát, másrészt a készítményeknek esetlegesen olyan mellékhatásai lehetnek, amikre jobb felkészülni, és jobb kizárni a veszélyeztetetteket.

Ezt én is tapasztaltam, mikor egy vidéken töltött hétvégén tört rám a roham, s el kellett vitetnem magam a közeli város ügyeletes patikájába. (Most már valójában fogalmam sincs róla, hogy migrénem, tenziósom vagy clusterem van, mindegyikből produkálok tüneteket, de egyikből sem az összeset.) Itt valamilyen hiba folytán kiadtak nekem egy tablettát, ami elmulasztotta ugyan a fájdalmat, de két napig egy irányba mentem tőle, szédültem, az ájulás kerülgetett, émelyegtem, összezavarodott a látásom és ami a legjobb, heves fejfájástom lett - szerencsére az ibuprofennel könnyen kezelhető típus. Később kiderült, ez a bizonyos gyógyszer is a fent említettekhez hasonlóan csak szakorvosi receptre adható ki.

A migrénben az a legszörnyűbb, hogy - bár ez egyénenként változó -, sok esetben akár három napig is eltarthat, nem történik meg, hogy lefekszel szunyókálni, és mire felébredsz, hűlt helye. Nem, lefekszel szunyókálni, és megőrülsz a fájdalomtól, vizes ruhát szorítasz lüktető szemgödrödre és garantáltan nem tudsz elaludni. A töménytelen mennyiségben beszedett fájdalomcsillapítókkal pedig alapvetően két gond van. Az egyik, hogy sokszor hányinger, hányás is társul a rohamhoz, így egyáltalán nem biztos, hogy bent tudod tartani a bogyót annyi ideig, amíg elkezd hatni, a másik pedig az a szörnyű kín, amit a gyomrodnak ki kell állnia. Ha magamból indulok ki, jellemzően ilyenkor éhgyomorra tolom be az arcomba a pirulákat, többet is, mert esélytelen, hogy bármilyen táplálékot magamhoz vegyek.

Ilyenkor jönnek a képbe a különféle kencék, miket a fájó részekbe dörzsölve átmenetileg elviselhetőbbé válnak a panaszok, és ezzel lehet egy kis időt nyerni. Sajnos eleddig semmiféle olyan természetes módszert nem találtam, ami egy migrént el tudott volna mulasztani, pedig nagyon régóta keresem. Ezért lettem most nagyon lelkes, mikor megtudtam, hogy megjelent egy új, természetes fájdalomcsillapító a piacon. Ez nem más, mint egy orrspray, aminek fő hatóanyaga a kapszaicin. Mond ez valakinek valamit? Igen, igen, ez pontosan ugyanaz, amitől a csilipaprika csíp. Ütős.

Kapsza micin?

A kapszaicin egy alkaloid, jellegzetes égő, csípő érzést okoz, s a növények eredetileg azért fejlesztették ki maguknak, hogy a rovarok ne dézsmálják fel őket. Az ember azonban elég hamar felismerte az anyag pozitív hatásait, nem csak a tűz istenének lakhelye volt az indiánok számára, hanem rituálék kelléke is, a rómaiak pedig hamar felsimerték, hogy micsoda gyógyító hatású kincs is ez a tüzes szer. Szánkba kerülve a fájdalom és hő érzékelésére szakosodott idegvégződéseket ingerli, ám ehhez viszonylag könnyen hozzászokhatunk, a csípős ízek kedvelőinek ezért nagyobb a toleranciaszintje. Vízzel leöblíteni mindazonáltal nem érdemes, mert abban nem oldódik az anyag, inkább olajjal öblögessünk vagy legalábbis tejjel, ha pokoli a fájdalom. A pokol után azonban a menny jön, mert a fájdalominger hatására a szervezet endorfint szabadít fel többek között, és ettől nekünk jó lesz. Arról nem beszélve, hogy a kapszaicin elpusztítja a baktériumokat (még a szalmonellát is), bedörzsölve hatásosan kezeli a hátfájást és a fejfájást, fokozza a vérkeringést, s állítólag még hajhullás ellen is jó.

Fejfájáscsillapító hatását hosszasan vizsgálták, s a kísérletek pozitív eredményei vezettek oda, hogy megszülessen a fejfájdalmak kezelésére kifejlesztett Sinol, ami az orr nyálkahártyájáról szívódik fel, így hamarabb érezteti hatását. Kíméli a gyomrot, mert nem gyógyszer, csupa természetes összetevővel bír (kapszaicin, rozmaring, eukaliptusz, tengeri só, aszkorbinsav), de a célterülethez közelebb fejti ki hatását mint a vietnámi balzsam vagy a tigrisbalzsam és egyéb, fájdalomcsillapító, vérbőségfokozó kencék, amik szintén enyhülést nyújthatnak. A fejfájás kínjainak enyhítése mellett még szánanáthásoknak, allergiásoknak is megváltás lehet, mert csökkenti a nyálkahártyák irritációját.

Sajnos én már át is estem a kipróbáláson, mert a melegfront meghozta a fájdalmakat is, és azt kell mondjam, teljesen rendben van a cucc. Engem az sem zavar különösebben, hogy pár másodpercig csípi az orromat, mert imádom a csípőset, és a torma is csavar például rendesen. A kialakult, erős fejfájást sajnos elmulasztani nem tudta, de átmeneti megkönnyebbülést hozott, és a komoly szakaszt ki is tudtam tolni, így a hétvégén tetőzött, nem munkanapon. Tehát ha idejében elkapja az ember a kis alamuszi fájást, és jól reagál a hatóanyagokra, talán szerencsés, mert megmenekül a komolyabb fázistól. Nekem addig jó mellékszer, ami kicsit könnyebbé teszi az egészet.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások