Divat

Hogy állsz a divattal?

3798

Talán mindenki – főleg mi nők – sokat gondolkodunk a divaton. Sőt, sajnos egyre többünknek szinte csak ekörül forog az élete. De mégis, miért vagyunk a megszállottjai? És egyáltalán mi ez?

Az okos wikipedia ezt adta a divat szóra: “A divat egy adott kultúra vagy kor irányzata, amely leggyakrabban az öltözködést, protokolláris szokásokat és a társas érintkezés szabályait befolyásolja.”Vagyis ez egy irányzat, mint a barokk. Vagy a romantika. Vagy az emo. Mégis sokrétűbb: hiszen mindenhol és mindig ott van a mindennapjainkban, akár szeretnénk akár nem. A kérdés mégis az: mi befolyásolja a divatot, hogy alakul ki egyáltalán?

Régi idők divatja

Gondoljunk csak a középkorra. Főleg nagy, széles szoknyákat hordtak, fűzőket, és púpozott fehér parókát, még a férfiak is. A fűzőtől összementek a szerveik, a hajuk pedig tetveknek adott otthont – de hát kérem, ez volt a divat. Napjainkban persze senki sem viselne ehhez hasonló cuccokat, maximum farsangon. Bár, ha összehasonlítunk pár mai irányzatot… Még talán a középkori is különb.

A jelen

Napjaink divatja: szűk, simulós nadrág, színes felsők, rövid haj, elől hosszabbra hagyva, és még sorolhatnánk. Nemrég pedig még a bő gatya hódított, és a lépcsőzetes haj, nem igaz? Feltűnő az ellentét. Mintha valamilyen összeesküvés tanúi lennénk. Hiába van ott a bő, csinos farmerod, ha mindenki szűket hord. A hajadat meg vágasd le gyorsan, bár mi lesz ha ismét a hosszú lesz a trend?…

Ez egy ördögi kör, aminek mind részesei vagyunk. Najó, ez ezért talán túl erős. De mégis, ki irányítja a divatot, egy pénzes multi, vagy a legnagyobb márkák, a Gucci, az Armani? Valószínűleg nem, hanem a pénz. Vagyis: mindig találjunk ki valami újat, ami még véletlenül sincs senkinek, tehát az ember kénytelen venni. Hogy divatos legyen. Ti mit gondoltok? Kövessük a divatot?


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások