Mi ez?

Juli beleőszült

3762

Normális a korral járó biológiai folyamat, az őszülés. Hajunk fehérré válik. A szakirodalom szerint ez nőknél negyven-ötven éves kor között kezdődik, férfiaknál korábban. Ennek ellenére a harminc évemmel, szinte teljesen ősz vagyok, és nem két napja... A hajam festékanyaga, a melanin aránya megváltozott, így az a szőkés szín, amely jellemző volt a hajkoronámra, végképp eltűnt. A festéktermelő sejtek működése leállt, nem jut már cucc a hajszálaimba, csak apró légbuborékok, így a hajszálaim kifehéredtek.

Tizennyolc múltam, amikor az első ősz hajszálam megjelent, ki is húztam, de a nagyanyám mondta, hogy ne húzzam mert még több fog jönni. Persze ez csak babona, de tény, hogy felesleges kihúzni, mert ugyanúgy ősz hajszál nő a helyére. Aztán egy-két hajszálnál nem is mentem tovább. Amikor huszonnégy éves voltam, történt egy haláleset a közelemben, aminek hatására sokkot kaptam és a fejemen lévő haj egyharmada kifehéredett. A tudomány egyik álláspontja az, hogy hirtelen nem lehet megőszülni, hiszen a külső hatások, mint a stressz, a sokk csak az élő hajhagymákra fejt ki hatást, tehát a már fejbőrön túlnőtt hajszál nem fehéredik ki. Erre cáfolt rá az, hogy én néhány óra alatt őszültem meg, illetve még számos példa akad. Ismert egy anyuka, aki barna hajjal ment szülni, majd néhány napot követően fehéren, deresedve hagyta el a szülészetet. Barbara Bush szintén hirtelen, néhány nap alatt őszült meg a kislánya betegsége által okozott stressz miatt. 

Egy nem rég tett felfedezés alapján, amelyet a Bradford-i egyetem kutatóinak köszönhetünk, kiderült, hogy az őszülés biokémiai háttere az, hogy a szervezetben a kritikus szint alá csökken a kataláz enzim, amely felelős a hajban felgyülemlő hidrogén-peroxid lebontásárét. Mivel ezt már nem bontja le, ezért a hajban lévő festéket kiszívja, tehát kifehéríti. A tartós stressz, szorongás elősegíti az őszülést és a hajhullást is. Ennek oka egy érdekes biológiai mechanizmus, amelynek következtében megváltozik a fejbőr vérellátása, és hormonális hatások is életbe lépnek, melyek megváltoztatják a haj színét. Érdekes, hogy a tartós magas láz is okozhat őszülést, valamint a B-vitamin hiány, amely gyorsítja a bőr öregedését. Ami érdekes, hogy még a táplálkozásunkkal is késleltethetjük az őszülés, illetve jógával! Kezdjük a táplálkozással! Mivel a hajunkat a fehérje táplálja leginkább, ezért fehérjedús táplálkozás javasolt, ezenfelül a vitaminok folyamatos pótlása ezek a B-2, a B-3 és a B-6 vitamin. 

Bármikor is kezdjen fehéredni a hajunk, ne parázzunk. Rengeteg hajfesték közül választhatunk, sőt az utóbbi években nagyon nagy divat lett a teljesen fehér hajszín, még a fiataloknál is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások