Mi ez?

Mi ez? Bélféreg

3773

A bélférgek testünk belsejében - nem csak a bélrendszerben - előforduló élősködők, paraziták. Legalább huszonnégyféle féreg fordulhat elő az emberi szervezetben, legtöbbjük nem okoz fennakadást, viszont némelyikük zavart kelt, ilyen a galand- és az orsóféreg. Ezek a férgek a kültakarójuk segítségével diffúzan táplálkoznak, és szénhidrátokat vonnak ki a bélnedvből. Bizarr, de akár kilenc méter hosszúra is megnőhetnek a bélrendszerünkben, és sajnos világszerte előforduló betegség. A legnépszerűbbek a galandféreg, valamint az orsóféreg. Tök mindegy, hogy vega vagy húsevő vagy, férged lehet.

Galandféreg

Leginkább úgy fertőződhetünk meg a galandféreggel, hogy a hús, amit eszünk, nincs megfelelően kezelve, mondjuk a biefsteak, alap. A lárvák hozzátapadnak a bélfalunkhoz, és ott szépen kifejlődnek, majd egy-egy részük leválik és távozik a széklettel. Sajnos azonban ezzel nem távozik, vagy nem pusztul el a féreg, hanem tovább élősködik bennünk. Ez a simafejű, ami csak a bélrendszerben ügyködik. Viszont a horgasfejű galandféreg sokkal szemetebb! Ezek is a vékonybélben kelnek ki, a lárvák a bélfalon átjutva a véráramba kerülnek. A keringéssel általában az izmokba vagy az agyba jutnak, ahol betokozódnak. A laposfejűek nem okoznak tüneteket, de a horgasfejű, amennyiben betokozódik, okozhat duzzanatot és ezzel járó fájdalmat. Az agyban kialakuló "borsóka" súlyos tüneteket, leggyakrabban epilepsziás rosszulléteket válthat ki. Általános tünetek: gyengébb étvágy, nyugtalanság, hasmenés, gyomortáji fájdalom, illetve a már említett durva tapasztalások. CT-vel, székletvizsgálattal meg lehet lelni a parazitákat, ha felmerül a gyanú.

Orsóféreg

Az orsóféreg gyümölcsről, és zöldségekről kerülhet a szervezetünkbe, leginkább akkor, ha nem megfelelően mossuk le azokat. Ott van a földi eper, vagy a spenót, amelyeknek a lemosása elég körülményes, legalábbis oda kell figyelni, mert a felszínükön található kis szőröcskék között simán lehet némi föld, azon meg a paraziták petéi. A lárvák a vékonybelünkben kelhetnek ki, és a bélfalunkon keresztül indulnak hosszú útjukra, a keringésen keresztül, eljutnak egészen a tüdőig, itt köhögésre késztetik a gazdatestet. Jelenlétük innen a legfelismerhetőbb, valamint az általános fáradság érzete, ami gyanúra adhat okot. A kifejlett élősködő mérete húsz centiméter körül van. Ha túl sok lepi el a tüdőnket, akkor gyulladást is okozhat. Hosszabb távú hatásai is lehetnek, kóros soványság, tápanyag-felszívódási zavar, vérszegénység, bágyadtság, a legdurvább esetben bélelzáródást okoznak.

Előzd be a férgeket!

Amellett, hogy a táplálékaidat megfelelően kezeled, tehát alapos mosás, és húsok esetében hőkezelés, tehetsz az egészséged érdekében mást is. Köztudott -már a cotcoton is kiveséztük -, hogy a hagyma erős vértisztító és féregűző hatású, legyen akár vörös-, akár fokhagyma. Ha arra gyanakszol, hogy bélférged van, vágj össze apróra egy jó nagy vöröshagymát és ezt edd meg! Kicsit kímélőbb megoldás vöröshagyma-levet inni, ezt hígítsuk fele-fel arányban vízzel, mert nagyon - de tényleg eszement módon - erős. Gyógyteák közül a borsikafű, ami alkalmas féregűzésre, ami jellegzetes fűszeresillatú növény, mivel gátolja a felfúvódást, amit a hagyma generál, ezért kombóban alkalmazzuk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások