Közösség

Vakvezető miniló

3738

A minilovakat ha máshonnan nem is, de a Rob és Big Blackből ismerhetitek, hiszen a gördeszkás sztárnak és mackó testőrjének egyik háziállata Miniló, így nagybetűvel, mert ez a neve (is). Ahogy a sorozat néhány epizódjából kiderül, a minilovak - kis méretű pónik avagy törpe pónik- nagyon barátságos, intelligens és okos állatok, tehát kitűnő házi kedvencek lehetnek. Persze nem csak házi kedvencként tarthatjuk őket, sok vak embernek nyújtanak segítséget vakvezető lóként.

A minilovak termetük (ez körülbelül hatvan-kilencven centiméteres marmagasságot és negyvenöt-hatvan kilót jelent,) és hosszú, huszonöt-harminc vagy még ezt is meghaladó életkoruk miatt tökéletes háziállatok és segítségek az embereknek. 

Amerikában egyre több látássérült ember tart kutya helyett törpe pónit, hiszen tovább élnek, és sok helyzetben jobban is reagálnak, mint a kutyák, ráadásul nem allergizálnak. A vakvezető lovak betanítása egy évet vesz igénybe, körülbelül ezer dollárba kerül, és már két éves korukban munkába is állhatnak. Nálunk már százötven ezerért lehet kapni, de akár háromszázötven ezeret is kiadhatunk egy ilyen pacira.

A paták a belső terekben található sima padlózaton könnyen megcsúsznak, ezért a lovacskák gumitalpú csúszásgátló tornacipőket kapnak. Akárcsak a vakvezető kutyák, a lovak is bárhova bemehetnek, a boltokba vagy éttermekbe is. Bár a lovak szobatiszták, a szakemberek mégis azt javasolják, hogy amikor a vakoknak nincs szükségük otthon az állatra, akkor inkább a szabadban legyenek egy megfelelő helyen, ahol van mozgásterük, de egy védelmet adó istálló alá is behúzódhatnak. Ezt a tanácsot érdemes akkor is megfogadni, ha csak házikedvencként tartjuk, és persze nem elfelejtkezni a felelősségről sem, amivel egy állat tartása jár!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások