Közösség

A te felelősséged

3725

Dave olyan volt, mint bármelyikünk, élte az életét, dolgozott, vásárolt, házasodott, gyermeket nemzett, házat épített. Aztán valami bekattant neki, és egyik nap úgy döntött, ideje szembesülni mindennapjai árával. Egyik évben fogadalma értelmében január elsejétől december utolsó napjáig önfegyelmet gyakorolt, s hulladéktudatossá vált. De nem ám akárhogy. Az első és legfontosabb betartandója az volt, hogy ami potenciális hulladék, ám elkerülhető, azt el is kerüli. Második legfontosabb szabálya volt, hogy minden általa termelt szemetet a család pincéjébe gyűjti, s blogján hónapról hónapra közzéteszi, mekkorára duzzadt a kupac, és pontosan mit is tartalmaz. Szépen követhető is az utolsó rágócsomagolásig, hogy mit szemetelt össze. Természetesen a komposztálható, természetes hulladékot nem itt őrizgette, hanem megvált tőlük, és természetesen a toalettpapírt sem itt raktározta.

Alapgondolata pedig egy igen egyszerű tény volt: a fehér ember életmódja azt jelenti, hogy megveszi ami neki kell, és eldobja, ami nem kell. Amit pedig eldobott, arról nem gondoskodik, megoldása annyi, hogy eltávolítja a látóteréből. Ki a lakásból, az utcára, a kukába, ahonnan kész, vége, neki nincs vele dolga a továbbiakban. Pedig ugye azért ez nem egészen így néz ki, a szeméthelyzet sokkal de sokkal aggasztóbb, mint amennyit beszélünk róla. Dave tehát azt mondta magának: a szemetet, amit termeltem, nekem kell megoldanom, nem tolhatom át más nyakába a felelősséget. És egy évig igyekezett ennek szellemében élni. Fő célja tehát a mennyiség csökkentése és az újrafelhasználás voltak.

A hatás persze tovább tartott, hisz Dave azóta Sustainable Dave néven újabb oldalt indított, ahol videós formában olyan tippeket oszt meg velünk, amik tényleg pofon egyszerűek, és hatékonyak. Természetesen hulladékcsökkentés a téma. Megnézhetjük például hátizsákját, amiben minden készen áll arra, hogy akár egy pláza éttermében is műanyag nélkül oldja meg az étkezést. Öszehajtható tányérocska és kanálgép, ennyi az egész. Akiben él a hajlandóság egy kis tudatosságra vagy aki már eddig is tett valamit, és továbblépne, nézegesse csak bátran Dave tippjeit. Kissé különc leszel, de legalább a lelkiismereted tiszta lesz ha követed tanácsait. Nem is olyan bonyolultak.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások