Közösség

Önguglizás

3716

Nem is nyitunk vitát arról, hogy mindenki megtette már az egoszörfölést, azaz azt, hogy beírta saját nevét a keresőbe, és nyugtázta, ő már valaki, hisz van pár találat, ami azt jelenti, hogy valak lett a net világában is. Aztán persze van, aki csalódottan veszi tudomásul, hogy a világháló még csak hírből sem ismeria nevét, netán azt kell konstatálnia, hogy rajta kívül van még vagy hatezer Gipsz Jakab a világon.

Lehet, hogy nem tudtad, de annak érdekében, hogy mindenki elégedett és beazonosítható legyen a Google rendszerben profilt hozhatunk létre, s ha ezt megtesszük, a jövőben aki utánunk nyomoz, olyan adatlapot böngészhet rólunk, mint amilyet például a Facebookon alkotunk magunkról. (Merthogy ugye az nem kereshető, azaz ha meg is talál ott valaki, csak akkor nézhet beléd, ha te azt megengeded.)

Az adatlapon szerepel a neved, megadhatod elérhetőségeidet, tölthetsz föl magadról fotókat, közzéteheted a megannyi Google alkalmazás mindegyikén történt aktivitásodat, elhelyezhetsz linkeket, fogadhatsz és küldhetsz leveleket, egyszóval pontosan úgy működhetsz, mint bármelyik másik közösségi oldalon, azzal a különbséggel, hogy ezáltal azonnal kereshetővé és megtalálhatóvá válsz, az általad magadról közölt adatok megtekintéséhez nem szükséges regisztráció, s az eddig össze-vissza találatok helyett rendezett formában üzenhetsz magadról a rád kíváncsiaknak, ráadásul ez lesz rólad az első találat.

Természetesen ha gmailt használsz, ha rendszeresen jelölgeted magad a Google Maps-en, ha fotóidat a Picasa-n tárolod, szinte logikusnak tűnik, hogy mindezek mások által is látható rendszerbe áljanak össze. Persze az is elég valószínűnek látszik, hogy a profil létrehozása pillanatokon belül Facebook kompatibilissé válik, így a lusták is kilőhetik magukat a Google-re.

Amolyan sárga oldalak mutáció ez valahol a komolykodás és a jópofizás között, hisz ugyanúgy megadhatod munkahelyedet, vállalkozásaidat, mint szuperképességeidet. Nem közösségépítés tehát, hisz barátokat nem jelölhetsz be, és bevezetése óta nem is olyan népszerű, de igen könnyen elképzelhető, hogy legnagyobb testvérünk éppen írja a haditervet a Facebook leverésére, csak a gombot kell megnyomni...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások