Divat

Ne utazz buszon!

3720

Mindenképpen szerettem volna megmutatni, amit ma találtam, de mivel viszonylag gyengén beszélem a svéd nyelvet, kevés információt tudtam meg a Bokbuss nevű jelenségről. Bevetettem a google fordítóprogramját is, az eredmény viszont inkább vicces lett, mint értelmezhető. Azért az eredeti svéd, és az itt-ott talált angol és bénán fordított magyar szövegekből mégis ki tudtam hámozni valamit, ha nem is sokat.

Az ötlet egyébként nagyon kézenfekvő, mégsem jut bárkinek eszébe, pedig még nálunk is ismert őse is van. Emlékszem, hogy gyerekkoromban, amikor Csepelre költöztünk, és hirtelen benépesült egy frissen átadott lakótelep, még nem voltak üzletek, többek közt élelmiszerbolt sem. Jött hát heti kétszer vagy háromszor a "közértbusz". A hátsó ajtón lehetett felszállni, elvenni a kosarat, az ülések helyén polcok álltak, tele áruval, és elől, a sofőrnél tudtunk fizetni. Egyszerre két-három ember fért el a buszon, és ha már végigmentünk rajta, de eszünkbe jutott, hogy vissza kellene szaladni cukorért, helyszűke miatt elég nagy gondban voltunk.

No, valami ilyesmi lehet a könyvbusz is, amit a Svéd Könyvtári Szövetség (a fordítóprogram szerint így hívják) üzemeltet, csak helyszűkének nem sok jelét látom. A sokadik weboldal látogatása után sem vált egyértelművé számomra, hogy ez egy 60 éve létező szolgáltatás (van ilyesmire utalás), ami most csak az új design miatt került fel az internetre, vagy maga az ötlet is friss. Mindenesetre az kiderült, hogy a busz 32 észak-svéd falut látogat, benne 4 iskolát, óvodákat és 2 gyermekönkormányzatot, ami akármit is jelent, biztos valami olyan svéd úri huncutság, aminek itthon még előzetes terveiről sem hallottunk. Azt sem tudtam pontosítani, hogy minden faluban 4 hétig tartózkodik, vagy négy hetente látogat el a guruló könyvtár, de az utóbbi logikusabbnak tűnik. A könyvtár funkció mellett lehet még zenét és hangoskönyveket hallgatni, számítógépes játékot játszani, de magazinokat, videókat és DVD-ket is hordoz a busz, továbbá üzemel rajta egy kis mozi és egy internetsarok. A designja sem semmi (összetétel: a Muungano nevű cég díjnyertes tervei + Fredrik Forsberg grafikái + Volvo busz), és gyanítom, hogy emiatt került fel a külföldi designblogokba is. Szép, modern, hangulatos, ötletes, és jó a kilátása.

Köszönjük Antibaby!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások