Divat

Csipkerózsikák

3709

A csipke lehet kicsit idejét múltnak tűnik, de a kifutókon és a haute couture kollekciókban még most is jelen van, és az esküvői, alkalmi ruhák nagy része pedig elképzelhetetlen nélkülük. A csipkekészítés ma már egy kihaló kézműves foglalkozás, ezt is átvették a gépek, de azért utánajártunk, hogyan is készülnek, és egy galériányi csipkés szettet is összeszedtünk!

A csipke - meghatározása szerint - egy olyan apró mintás textília, amelyen a mintát készítése közben alakítják ki, és nem utólag viszik fel rá. Az így kapott anyag lyukacsos, áttört és nagyon légies, az elegáns öltözködés és a szexi fehérneműk elengedhetetlen kelléke volt mindig is.

A csipkék kezdetben geometrikus mintájúak voltak, csak a tizenhatodik századtól kezdve jelentek meg a mai is népszerű virág és növénymotívumok. Régen a csipke kézelőkön és gallérokon - főleg a barokk és rokokó időkben - hordták, mint akkoriban minden, ez is utalt a személy társadalmi rangjára és vagyoni helyzetére. Hazánkba egészen későn, a tizenkilencedik században jutott el a csipkekészítés, híres magyar csipke a kiskunhalasi halasi csipke, bővebben itt és itt olvashattok róla.

Csipkecsodák itt!

A csipkék kétféleképpen készülhetnek, megkülönböztetünk vert és varrott fajtákat. A vert csipke úgy készül, hogy egy párnába szúrt gombostűk köré hozzák létre a mintát, a fonalak pedig úgynevezett verőpálcákon, vagy más néven orsókon vannak. A varrott csipkét pedig egyetlen egy varrótűvel alakítják ki. Ma már a kézi csipkekészítéssel szemben sokkal jelentősebb a gépi termelés. Ez a légies textil eredetileg vászonból, selyemből, arany- vagy ezüstfonalakból készült, manapság már gyakran használnak pamutfonalat is. A csipke még ma is sokszor jelen van a kifutókon, persze inkább a tavasz-nyári kollekciókban.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások