Mi ez?

Menetrend szerinti féregszex

3699

Amikor a gombákról írtam, rábukkantam a világító kalaposokra, aztán innen egyenes út vezetett a világító lényekhez. Felkutattam, milyen növények, állatok, gombák, algák világítanak, de legfőképpen arra voltam kíváncsi, mi a fenéért világítanak? Vannak élőlények, amelyek a sötétben világosságot árasztanak. Vannak növények, amelyek foszforeszkálnak, és vannak amelyek biolumineszenciát tartalmaznak, így adnak fényt. Létezik például egy nősténybogár, a phrixothrix , amelynek alakja olyan, mint egy lárváé, és miután kibújik a földből, avarból, a testén lévő kis lámpákkal megvilágítja maga előtt az utat. Konkrétan úgy néz ki, mint egy vonat, egy icipici vonat, hét centis kis testén tizenegy pár lámpa világít. A sárgás-zölden világító lámpáit ki-be tudja kapcsolgatni, ahogy épp a helyzet kívánja. Állandó világítást is alkalmaz két vörös fényszórójával. A fényt egy luciferin nevű anyag hozza elő, egy katalizátorként működő luciferáz - kémiai reakció nyomán fényt kibocsátó festékmolekula -, oxigén, magnézium-ionok, az aktiválási energiához adenozin-trifoszfát szükséges. A fénykibocsátást akkor működteti, ha zsákmányállatot akar elcsábítani vagy őt akarják megtámadni. 

A szentjánosbogarakat nyilván mindannyian ismeritek, a legíresebb világító bogarak, amelyek sok-sok írót, költőt megihlettek már. Romantikus nyári estéken táncuk a párválasztásról szól. Megközelítőleg kétezer fajuk létezik, a nőstények nem tudnak repülni, csak áhítattal bámulják a fűszálak tetejéről, ahogy a hímek rajzanak felettük. A pasi, szárnyas bogarak gyors fényjelekkel hívogatják a saját fajukhoz tartozó nőstényeket. A szentjánosbogarak potrohukban tárolják a luciferint - reakciót segítő, katalizáló fehérje - , és amikor az oxigén összekeveredik ezzel, világítanak. A húgysavkristályok miatt messziről is jól látszik a fényük. 

„Csillag-szórók az éjszakák,
Szent-János-bogarak a kertben,
Emlékek elmúlt nyarakon...”
(Ady)

A tengerekben nagyon sok állat rendelkezik világító képességgel. Vannak egysejtűek, amelyek stressz hatására világítanak - egy apró nyomás, és már árad is belőlük a fény. A Karib-tengeren, Puerto Rico közelében lévő öblökben rengeteg világító egysejtű él. Itt a vizet ért legkisebb zavar is kiváltja a világító reakciót, ami a csónakok közelében vagy egy úszó ember által megkevert vízben gyönyörű fényeffektusokat mutat. A tengerek feneketlen mélységeiben, az örök sötétség birodalmában sincs mindig sötét, ugyanis sok-sok világító lény ragyogja be azt. A halak és a tintahalak fénykeltő baktériumok segítségével foszforeszkálnak, ezek fénye dereng át átlátszó testükön. Ott vannak például a bordás medúzák, amelyek minden tengeri élőlénynél csodálatosabban, szintén a luciferin miatt világítanak. Ezzel vonzzák a párjukat, és ijesztik el a támadóikat.

A tűzférgek valóságos fényorgiát csapnak szexelés közben. Na ne valami szuper erotikusra gondoljatok. A tengerfenéken élő Syllidae családba tartozó nőstény férgek zöldes nyálkát bocsátanak a vízbe, ezt kicsit később csírasejtjeik követik. A fény odavonzza a hímivarú férgeket, amelyek ezután leadják saját csírasejtjeiket, és ezzel készen is vannak az utódok. Érdekes, hogy ez mindig két nappal félhold előtt történik, és fél órával napnyugta után. De tényleg mindig. Menetrend szerinti féregszex.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások