Étel+Ital

Juli lerészegedik

3701

Nem rajongok a sörét. Szerintem a csajok többsége nem sörivó. Egy-két barátnőm van, akik gyakrabban söröznek, de ők meccset is néznek. Ja és egy dolgot nem csinálnak: nem készítenek sörkorcsolyákat, velem ellentétben, aki nem sörözik. Persze nem állítom, hogy azon a meglepően meleg április eleji napon, amikor letekertem vagy tíz kilométert, nem esett jól az a pikoló világos, de ez nem rendszeres. Viszont ha elképzelek egy forró nyári estét, és valamelyik kedvenc városi, kiülős kocsmámat, akkor biztosan söröző arcokat látok mindenütt, és bizony a sörözés előbb-utóbb meghozza az étvágyat, a kedvet a rágcsáláshoz. Rengeteg olyan kocsma van sajnos, ahol a ropinál tovább nem látnak a tulajdonosok, így lehet, hogy egy-egy tervezett sörözős hétvége előtt nem árt kicsit asszonykodni, és készíteni olyan rágcsákat, amivel a pasikat levesszük a lábukról, és mi sem maradunk éhen a hosszú éjszakákon át tartó kocsmatúrák során.

Cseh gusztustalanság

Amikor az ősszel Prágában voltunk, beültünk egy sörözőbe és a pultnál helyezkedtünk el. Mellettem egy méterre a pulton ült egy öt literes dunsztos üveg telis-tele undorító, fehér húsokkal, csalamádé-szerű cuccban. Hát majd a belem fordult ki. Meg is örökítettük a drágát. Aztán most, hogy utánanéztem, hogy milyen klasszikus sörkorcsolyákat ajánlhatnánk nektek mint Juli, megtaláltam, hogy ez a cucc valójában a csehek kedvence. Ez az utopenec, magyarul a vízbefúlt, s úgy készítjük el, hogy egy befőttes üvegbe kolbászkákat - olyasmire gondolj, mint a debreceni - teszünk rengeteg karikákra vágott, lesózott lilahagymával, majd felöntjük öt százalékos ecettel. Néhány egész borsot és egy csipetnyi cukrot szórunk bele, és lezárjuk. Néhány nap elteltével, amikor a debreceni elkezd kifehéredni, az utopenec fogyasztható.

Finomságok

Na, ha már elég csehül vagyunk a sörtől, akkor jöhetnek a zsíros, sós ételek, falatkák, amelyekre jól csúszik a többi sör, és felszívja kicsit az alkoholt. Óriáskedvencem a barátnőm édesanyja által készített sajtos rúd. Na ennél jobbat elképzelni sem nagyon tudok, így rögtön meg is osztom veletek, talán kicsit feledteti a vízbefúlt cseh remeket. Ötven rudacskához kellenek a következők: harminc deka liszt, huszonöt deka vaj - igen, kicsit erős, de ennyi -, két kávéskanál só, négy deci víz, és egy zacsi sütőpor - a hét grammos. Ja, és hogy jól nézzen ki, és tapadjon, a harminc, negyven deka trappista, tojás is kelleni fog.

Csinálj sajtosrudat!

A liszthez keverd hozzá a sót, a sütőport, morzsold el benne a vajat, tegyél bele tíz-tizenöt deka reszelt trappistát, és gyúrd össze három evőkanálnyi vízzel. Ha kell, tehetsz még egyet hozzá. Ha már alaposan összeállt a cucc, nyújtsd ki egy centiméter vastagságúra, kend rá a tojást, a maradék sajttal szórd meg, és vágd fel apró rudacskákra. Melegítsd elő a sütőt száznyolcvan fokra - ha légkeveréses, nem kell előmelegíteni -, és sütőpapírral kibélelt tepsiben told be a falatokat. Húsz perc alatt kész. Elég egyszerű, nem?

Csavaros fincsiség

Vegyél egy csomag leveles tésztát a boltban, nyújtsd ki téglalap alakúra, kend le tojással az egészet, majd egy centi csíkokra vágd fel. A csíkokat tekerd fel egy fakanál nyelére, mintha kürtős kalácsot tekernél, pihentesd húsz percig, majd süsd ki a sütőben, és addig húzd le a fakanál nyeléről, amíg forró! Sajtkrémet lehet beletölteni, nyomózsákkal - zacsi csücske kivág és kész a nyomózsák -, amit így készíts el: harminc deka reszelt sajtot négy tojássárgájával, négy deka liszttel, két deci tejjel sűrűre főzöd, nagyon-nagyon takarékon, mert különben összeugrik a sárga, és egyfolytában keverni kell. Ha megfőtt a sajtkrém, tíz deka vajjal keverd habosra, majd sózd meg. Miután beletöltötted a sajtkrémet a csavart izébe, a két végén kilógó kis krémeket mártsd bele reszelt sajtba. Jól fog kinézni, minden büféből ismerjük a pofiját.

Tócsnit? Igen!

Hát a tócsni, az valami frenetikus! Lapcsánka, cicege, gánica, görhöny (:D:D:D), prósza, placki, bramborák - kinek melyik néven tetszik, de mindenképpen ízlik. Mivel krumpli az alapanyaga, ezért nagyon pór kaja, szeretem. Na, tudod már miről van szó? Mondom. Pucolj meg egy kiló krumplit, és tökreszelőn - tudod azon a nagyobb cseppalakú reszelőn - reszeld le. Pucolj egy vöröshagymát, ezt is reszeld le, ezt a sajtreszelőn. Kell még két gerezd fokhagyma és némi liszt, de csak annyi, amennyivel összekeverve a krumpli olyan állagú lesz, mint a nagyon-nagyon sűrű palacsintatészta. Ehhez keverj még egy kis őrölt borsot és sót. Nagyon forró és bő olajban süsd ki, és fokhagymás tejföllel edd!

Alap korcsolya

A sörkiflinek már a nevében is benne van a célzás, hogy sör mellé illik falatozni. Én nem annyira szeretem, mert túl egyszerű az ízvilága, de egy idő után ez mindegy is. Tehát kell fél kiló liszt, két deka élesztő, tej, két kockacukor - persze lehet annyi kristálycukor, amennyit két kockacukor kitesz -, só és hat deka vaj. Az élesztőt futtasd meg fél deci langyos tejben a cukor hozzáadásával. Ha az élesztő habos lett és feljött a tej tetejére, akkor keverd a liszthez, tegyél hozzá egy kávéskanál sót, és annyi langyos tejet, hogy rétestészta állagú legyen - a rétestészta állag, olyan, mint a puha cipó, ilyen gumiszerű, puha cucc. Ha ez megvan, kicsit hagyd pihenni, majd vágd fel négy részre, ezeket formáld cipóra, majd nyújtsd ki kerekre, mit a pizza. Olvassz vajat, kend meg a tésztákat, vágd fel hat-nyolc cikkre, attól függően mekkora lett a kerek lap, és bentről kifelé haladva csavard fel a cikkeket, tehát a csücsöknél kezd, úgy fog kinézni, mint egy kifli. Ha megvagy, tedd tepsibe, persze tegyél bele sütőpapírt, az sosem árt, kend meg vízzel - igen, vízzel -, és szórd meg magokkal, akármilyennel, szezámmaggal, tökmaggal, szeletelt mandulával, perverz ízekre vágyók köménymaggal is szórhatják, én azt utálom. 

Na, most már mehettek sörözni. Jó hétvégét!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások