Közösség

Akiket meg kellett volna ismerni

3697

Volt egy zenekar, ami ha az elmúlt években alakult volna, s aminek ha ebben az esetben kevéske hátszele lenne, legalább annyi könnyes szemű és szerelmes fiatalt termelne, mint a Quimby. Egyszer írtátok, hogy Kiss Tibinek szexi hangja van. Lehet. De nekem a szexi hang ez - Gyáni Levente hangja, aki a Karabély zenekar frontembere volt annak 1990-es megalakulása óta. Levente és Maurics András (aki a Flash zenekarban is penget a mai napig) a közös zenélést a gimnáziumban kezdték, és egészen a zenekar 2007-es feloszlásáig együtt tolták.

Feloszlottak, igen, de attól még ér megszeretni, ér hallgatni, ér belefeledkezni a búgó hangba, ér posztumusz rajongójává válni az "alternatív sanzonpunk" méltatlanul kevéssé ismert példányának. A Karabély feloszlásának minden bizonnyal egyedül a hangosítók örültek, hisz aki járt valaha koncertjükön, tudhatja, hogy a beállás mesterei voltak. "Még egy picit a mikrofonból, a dobból nem hallok semmit, adj nekem egy kicsit az Andrisból, egykéthá, egykéthánégy---" - ez ment órákig, de ez így volt szép, enélkül nem is lett volna teljes az élmény.

Nehéz megmondani, miért kucorodik bele annyira tökéletesen az ember fülébe, szívébe és agyába az elmúlt sok-sok év sok-sok dala, hogy olykor hirtelen, spontán, minden előjel nélkül megindul az emberben egy szép napfényes délelőtt. A szövegek tökéletesek, Leventét nevezhetjük az egyik legnagyszerűbb kortárs magyar költőnek, ebben Trollal azonnal egyetértettünk. Olykor szürreális, olykor vidám, olykor elviselhetetlenül találó szövegek ezek, mik a megismerés szakaszában folyamatos újrahallgatásra késztettek, az áthajlásokba pedig egyenesen beleszerettem. A zene pedig csak úsztat mindvégig, hogy így együtt ringatózós, hátborsódzós elegyet alkossanak a szavakkal.

Történetük tizenhét évében megfordult köztük számtalan zenésztárs, jöttek-mentek, ki-ki hozzáadva az egészhez a maga kis zamatát, s ettől lett mindig kicsit jobb, mindig kicsit más a hangzás. Sajnos szinte alig pár számuk érhető el a videómegosztókon, a folyamatosan változó felállás sem nyomonkövethető, de ami van, abba érdemes belefeledkezni egy kicsit. A zenekar történetének furcsa fordulata, hogy feloszlásuk után, a tavalyi évben kezdte el a Petőfi Rádió játszani dalaikat, s ennek kapcsán kezdett fokozódó érdeklődés mutatkozni irántuk - későn. Ahhoz viszont még nincs késő, hogy a Titán szirénjei nevet megjegyezzük, hisz Levente új zenakara már két klippel is előállt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások