Étel+Ital

Juli gombázik

3683

Lássuk mit is ír a lexikon a gombáról: eukarióta sejtekből áll, fonalas, színanyagot nem tartalmaz, kitin van a sejtfalában, se nem állat, se nem növény, hanem gomba. Tápláléka elpusztult élőlények, vagy paraziták is lehetnek. A széllel szaporodik, mármint az repíti tova a spóráit. Több mint százezer fajtája létezik. A gomba megosztja az embereket, sokan azért nem szeretik, mert bekategorizálhatatlanok, sokan pedig az ízét nem csípik. Engem nem zavar, hogy a gomba nem állat, és nem is növény - persze inkább növény -, és az ízüket is szeretem, valódi fűszer, olyan sokféle van, és az sem zavar, hogy már kétszer volt gombamérgezésem. Legnagyobb kulináris élvezet akkor ért, amikor egy szarvasgombás csokit majszoltam.

Anyám megmérgezett

Tudom, ez a mérgezéses sztori izgalmas, ezért gyorsan el is mesélem mind a két részt. Tavasztól télig rengeteg gomba van az erdőkben, mezőkön szerte szét. Édesanyám még kisgyermek korából hozta a gomba gyűjtésének a szenvedélyét, és bizony engem is elcsábított ez a tevékenység. Minden tavasszal, ősszel, nyáron hétvégén, szünetben mentünk a Pécs melletti erdőkbe - I love Mecsek -, tisztásokra és szedtük a gombát: kenyérgombát, champignont , csiperkét, őzlábat, jaj, de jó volt! Anyukám nagyon jól ismeri a gombákat, így sose voltunk gombaszakértőnél. Aztán olyan tizenkettő lehettem, amikor megint voltunk gombatúrán, és szedtünk gombát, ha nem voltunk biztosak a dolgunkba, akkor nem szedtük le, jó jel volt, ha állatok megrágták a gombát, mert az tuti ehető. Na, szedtünk is csiperkét. Csináltunk belőle gombás pizzát, meg pörit, nyami. Aztán hajnalban anyukám keleteget és kérdezi, hogy nem izzadok-e? Hogy izzadtam-e? Eszement csuromvíz volt a párnám, folyt a nyálam, de jól aludtam, jó kábultan. Aha, gombamérgezésem volt. Anyu gyorsban kimosta a gyomromat - sós, langyos víz, és hányás-, aztán irány a kórház, egy hétig voltunk az intenzíven, de aztán azóta is gombázunk, de most már nem keverjük össze a susulykát az ehető gombákkal, és most már mindig elmegyünk a gombaszakértőhöz.

Nézegess gombákat, emelik a kalapjukat.

Sehol sincs biztonság

A legutóbbi mérgezésem tavaly nyár végén volt, amikor is Szentendrén egy étteremben ettem milánói sertésszeletet. Nem szeretem különösebben azt a kaját, talán kétszer ettem egész életemben. Tavaly sem kellett volna, mert még aznap éjszaka mehettem a toxikológiára, gombamérgezéssel. ANTSZ-nél tettem bejelentést, de azóta sem tudok semmit arról az étteremről, meg az ügyről sem. Na, de a gombát változatlanul szeretem.

Nyami

A az ehető gombák nagyon sokféleképpen elkészíthetőek, a champignon minden célra tökéletes, lehet tölteni, mehet pöribe, levesnek, nyersen - salátákban, nagyon vékonyan szelve -, lehet szárítani, meg is tölthetjük. Nagyon szeretem a gombás tojásrántottát, petrezselyemmel és sajttal. Aztán tölteni újabban sajttal szoktam, de régebben, amíg bírtam a húst azt tettem bele, majoránnás darált pulykát, fincsi volt. Mostanában rászoktam, hogy nyersen eszegetem a gombát, főleg a kalsszik, termesztett champignont, nagyon vékony cikkekre vágom, tényleg talán egy-két milliméteresre, és hozzákeverem akármilyen salátához, fenyőmaggal, rukkolával mennyei! rántani nem annyira szeretem a gombát, mert elég nehéz megcsinálni. Nem csak azért macera, mert a gombát alaposan le kell mosni - tévedés, hogy lehúzzák a bőrét, abban van a vitamin -, aztán azt a kis formátlan testet rendesen bundába tenni, bonyolult, na. Aztán ott van az a része, amikor kirántod, ilyen levet ereszt pfuj, azt nagyon utálom. Egyébként elkerülhető, ha nagyon forró olajban sütjük ki, de igazából azt vettem észre, hogy lutri, vagy sikerül vagy nem. A gombát egyébként íziben el kell készíteni, mert nagyon hamar bepenészedik, nyálkás lesz, vagyis megromlik. Egy-két napig lehet tárolni, száraz, hűvös helyen, szépen szétválasztva egymástól.

Luxus gomba

Aztán itt a szarvasgomba, amelyből a világ legdrágábbja több, mint ötvenmillió forint értékű pénzért kelt el egy árverésen. A szarvasgomba más növények gyökeréhez kapcsolódva, parazitaként él, a föld alatt. Színe fekete, ezért hagyományosan az ördög eledelének hitték régen. És, hogy miért szarvasgomba? A legenda a szarvasbikák bőgéséhez kötik a felellését, amelyeket speciálisan kiképzett kutyákkal, disznókkal - a sertést nem kell betanítani, imádja a szarvasgombát- kutatnak fel. Általában húsz-harminc centiméterre a föld felszíne alatt találhatóak. Ízletes, ritka csemege és nagyon drága. Nem francia specialitás, Olaszországban és Magyarországon is nagy szavasgomba lelőhelyek vannak. Nekem a kedvencem a libamáj szarvasgombával, és a csoki szarvasgombával. Eszméletlen! A csoki nem összetévesztendő a trueffle csokival, mert annak csak az alakja olyan. Bár baromi drága egy cucc, de nagyon tömény, így ízesítésre nagyon kevés elég belőle, mondjuk, ha gombakrém levest csinálsz és nagyon vékony szarvasgombaforgácsot reszelsz bele, az bőven elegendő. Csak az íze kedvéért...

Gomba a testben

Na, még véletlenül sem szeretnék a hüvelygombáról beszélni. Inkább arról, hogy a gomba milyen táplálék, és milyen gyógyhatásai vannak. A gomba nehezen emészthető, ezért nem is jutnak túl nagy szerephez a táplálkozásunkba, pedig nagyon hasznos kis növény, állat... gomba. Fűszer is, hiszen erőteljes ízük, aromájuk van. Mivel segítik az emésztőnedvek kiválasztását, ezért elősegítik a többi étel tápanyagainak a kiválasztását. Vannak mérgező, de vannak gyógyító gombák is. Bár nehezen emészthető, a gomba kitinsejtfala miatt, de gyorsítja az anyagcserét, és közvetlenül hat az idegvégződésekre, mirigyekre, és serkenti a bélműködést. Magad a D-vitamin tartalmuk. Már a Ming-dinasztia idején is gyógyírként használták a gombát, életelixírként könyvelték el a shii-take gombát, amely a kínai orvoslásban a mai napig jelen van, magas vérnyomás csökkentésére, a koleszterinszint normalizálására. Japán orvosok konkrétan meghatározták, hogy az étrend öt százalékát kitevő shii-take gomba huszonöt-negyvenöt százalékkal csökkenti a vérben a káros koleszterin szintet. A gomba energiaszegény, viszont hamar eltelít, úgyhogy fogyiba remekül be lehet iktatni. Teljes értékű fehérjét tartalmaz, a zöldségekkel nagyon jól kiegészíti a táplálkozásunkat, de nem pótolja a fehérjeforrásainkat. Az immunstimuláns hatású gombák között is elsőrendű helyet foglal el a shii-take. Legfontosabb hatóanyaga, a lentinán nevű poliszacharid, egyike a leghatásosabb rákellenes vegyületeknek. A lentinán jelentősen megnövelte a hepatomás (májsejtrákos) egerek túlélését. A humán rákterápiában gyomor-, végbél-, tüdőrák, valamint hepatomák, fibroszarkómák és leukémia gyógyításában alkalmazták sikerrel.

Varázsgomba

A keleti irodalomban a gombaevés gyakran megjelenik, mint egy furcsa hatású étek. A szimbólumok felépítésében sokkal nagyobb szerepet játszik az a gomba, ami nem pont tápláléknak, hanem hallucinogénnek használnak. Ezek a varázsgombák, amelyek egy misztikus repüléssel ajándékozza meg a fogyasztóját. A terebess lexikon szerint: a "varázsgomba" (zhi) főként a halhatatlanságot rendületlenül és minden eszközzel kereső taoisták (taoizmus), misztikusok és remeték körében vált igen népszerűvé. Egy részletes tanulmány olvashattok a Magyar Elektronikus Könyvtárban, a mexikói varázsgombáról, mindent megtudva annak hatásairól. Nagyjából arra lehet számítani, mint az LSD-nél, a trip - utazás - hossza is megegyezik, természetesen mennyiségtől függően. Az első jelek a gomba alapos elrágása után - fontos az alaposság, különben rosszullétet okozhat -, negyed órával jelentkeznek, vicces dolgok észbe ötlésével, vigyorgással, pörgéssel jön, de előfordul az ellenkezője is, tehát a teljes ellazulás. Fél óra elteltével kezdődnek a hallucinációk, de olyan módon, hogy az ember úgy érzi, mintha kilőtték volna az űrbe és jönnek a színes képek. A legerősebb trip, a gomba bevétele után két órával jelentkezik, majd öt óra elteltével kezd lejönni a használó a cuccról. Akárcsak az LSD-nél itt is előfordul, hogy napokig, hetekig érződik az utazás hatása, de sokan mondják, hogy a pszichedelikus szerek kinyitnak az agyban egy ajtót és az onnantól kezdve nyitva is marad... 

Valahogy így vagyok én a gombával, és te? Szereted? Van valami különleges élményed? Recepted?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások