Divat

Tollas ebek

3655

Kisebb sokk ért minket ma, amikor rátaláltunk Emily Valentine Bullockra. A tollas képzőművészeti alkotásnak készült kutyaszobrok már alapból kiütötték nálunk a biztosítékot giccs témakörben, de a művésznő alkotói hitvallása még nagyobbat ütött...

Aadott egy ausztrál művész, aki 1987-ben szerzett diplomát a Sydney College of Artson. Foglalkozott gyöngyszövéssel, újrahasznosított anyagokból is készített ékszereket, majd körülbelül tíz éve átpártolt a tollas dísztárgyakra. A művésznő azt vallja, hogy a tollak az ő festékei. Az alkotásaihoz kezdetben a tollakat a macskája által elejtett madarakból szerezte, de az út szélén örök nyugalomra tért állatokat is összegyűjtötte. Ma ezzel szemben már nem az ily módon, valahol természetesen elhullott madarakat használja fel, hanem csapdákkal ejti el az alkotásához szükséges alapanyagokat. Emily Valentine Bullockot már több művészeti elismeréssel is jutalmazták kreálmányaiért, például azokért, amelyekhez két elpusztult törpepapagája tollazatát használta fel. Eléggé morbid, nem?

Állítólag - bár szerintünk elég nagy logikai hiányosságok vannak a magyarázatban - Emily Valentine Bullock műveivel arra keresi a választ, hogy vajon miért változott meg az állatokhoz való hozzáállás, hogy alakult ki az állatok védelme, vajon a szociológiai, vagy a divatiparban végbement változásokban kell keresni a választ arra, hogy egyre kevesebb szőrmét, s egyéb állati eredetű díszt hordunk magunkon?! A művész még olyan kérdésekre is keresi a feleletet, hogy vajon mi alapján döntjük el, hogy egy állat kártevő vagy hasznos, értékes vagy értéktelen, szép vagy csúnya?!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások