Mi ez?

Mi ez? Natúrkozmetikum

3667

Hisztis bőröm van. Ha nem pontosan azt kapja, amit szeretne, akkor húzódozik, kipirosodik és ekcémát produkál. Emellett befészkelte magát a fejembe egy rémhír, amely szerint a kozmetikai szerek 80%-a kőolajszármazékot tartalmaz. Azóta árgus szemekkel figyelem a kencék csomagolását. Állítólag a következőket kell kerülni, mert mérgezőek, és a bőrön keresztül könnyebben szívódnak fel a méreganyagok, mint a tápcsatornán keresztül. (Vajon tényleg? Kedves hozzáértők, fídbek plíz!): paraffin, petrolatum, vaseline, mineral oil, ceresin, microcristalline wax, polyisobutane, polydecence. Ez a legutóbbi anyag rendkívül jól nevelt lehet: többszörösen is decens, hihi.

Te jó ég, akkor mit kenjek magamra?

Egy ideig kísérleteztem házilag előállított krémekkel, hitelesnek tűnő receptek alapján. Az arányokat nehéz volt betartani, bár sok kísérlet után biztosan összejött volna. Emellett nehezen szívódott be a bőrbe, az egyik testápoló pedig két nap után elkezdett szottyadt szagot árasztani – konkrétan megromlott. Akkor nézzünk be a boltokba. A Lush termékei nagyon bejöttek, viszont sajnos az áruk miatt csak ritkán engedhetem meg magamnak (kivéve a sampont, arról nem mondok le!). Az interneten rendeltem a múltkor egy olcsóbb, de annál ígéretesebbnek tűnő bio arckencét (a cseh Manufaktura nagyon tetszetős termékeket gyárt), de miután két hét alatt sem jött meg, rátelefonáltam a közvetítő cégre, és kiderült, hogy szavatossági okok miatt visszavonták a terméket. Én meg a megrendelésemet. Igaz, minek is kísérletezek, amikor már megtaláltam az igazit (Yves Rocher Culture Bio)? Ja, mert igen drága. Bementem hát a Müllerbe, gondoltam elég nagy és német ahhoz, hogy találjak valami nekem valót. Az egyik polcról rám is kacsintott egy natúrkozmetikum-család, meg is vettem egy arclemosót meghökkentően baráti áron. Szöget ütött a fejembe, hátha valami stikli van ebben. Rá van ugyan írva, hogy natúrkozmetikum, de valóban az? És ha igen, mitől?

Natúrtörténelem

Eleinte a még csak a német kamarák (BDIH) „osztogatták” az úgynevezett kontrollált natúrkozmetikum elnevezést. Ma viszont – egységes jogszabály híján – non-profit szervezetek (pl. Ecocert, Neuform, Soil Association) is aggathatnak „natúr” jelzőt a termékekre, viszont a szempontok különböznek. Magyarországon a kozmetikumok bio/öko tanúsítására eddig csak egyetlen akkreditált cég, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft létezik. Hogy mitől bio a bio, azt a mezőgazdaságban Európai Uniós rendelet szabja meg, viszont ezt még nem terjesztették ki a kozmetikumokra, ezért kicsit döglött lónak a fogmosás-érzésünk támadhat ettől az ál-szabályozástól. A BDIH szabályai szerint az alábbiaknak kell megfelelni egy terméknek ahhoz, hogy a „natúr” címkét elnyerje: természetes alapanyagokból kell állnia, nem tartalmazhat szintetikus színanyagokat, allergizáló illatanyagokat, emulgálószereket, szilikonokat és kőolajszármazékokat, és a természetes konzerváló anyagok és eljárások mellett csak az engedélyezett természetazonos konzerválószerek kerülhetnek bele.

A Biokontroll a BDIH minősítésénél szigorúbb feltételeket szabott, ugyanis azt is előírja, hogy a felhasznált növények legalább 70%-ának biodinamikus gazdálkodásból kell származnia, ami Magyarországon egyáltalán nem elterjedt gazdasági forma (a földet, amelybe a növényeket ültetik nem csak komposzttal és állati trágyával kezelik, hanem növényi alkotókból és kvarckristályokkal készített, „dinamizált" preparátumokkal is. Vetésnél figyelembe veszik a kozmikus hatásokat, például a Hold állását és a társnövényeket is). További nehézséget jelent, hogy egy termék minősítéséért negyvenezer forintot kell fizetni. Nem is csoda, hogy Magyarországon egyetlen kozmetikai cég, a Biola cég kapta meg a bio minősítést.

Tehát akkor

A tudatosvasarlo.hu oldal szerint, ahonnan a fenti információk is származnak, a következő, a BDIH tanúsítványával ellátott kontrollált natúrkozmetikumok kaphatóak Magyarorszgon: Lavera, Logona, Weleda, Dr. Hauschka, Sante, Primavera, Alverde, Anne Lind, Fitne, Terra Naturi. A fentebb említett arclemosóm Terra Naturi. A hepciás bőrömneknek hátha bejön. A következő áldozataim az Alverde sminkcuccok lesznek, és a középmagas árkategóriás Biola termékek – ki kell próbálni, elvégre magyar.
Ti milyen natúrkozmetikumokat próbáltatok már és mit tudtok ajánlani?


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások