Közösség

Üzennek nekünk

3662

Nem ismerek egy olyan fiatal - huszonöt éves - pasit sem, akit érdekelne a nők elnyomása, kizsigerelése, kárhozott sorsa. Épp emiatt nehezen tudom meghatározni, hogy mi inspirálja JR-t arra, hogy a világ legnagyobb galériájába olyan képeket helyezzen el, amelyek úton-útfélen emlékeztetik az embert arra, hogy bizony sokan csak tengődnek, de nem élnek. Nyilván ez egy jó téma, és biztosan nem véletlenül talált JR a párizsi metróban egy fényképezőre, és tette fel rá az egész életét, hiszen előtte nem fotózott. Ha hihetünk a végzetben, akkor találkozása a képalkotó tárggyal biztosan sorsszerű volt.

Nézzetek, és figyeljetek!

Nekünk a Nők című alkotássorozata tetszett, amelyeknél semmi másról nincs szó, mint a női méltóság kifejezéséről. Mindegy, hogy készült a fotó, hogy hol van "kiállítva", lehet Sierra Leonéban, a Közel-Keleten, Afrikában vagy épp Brazíliában, az üzenet mindenütt eljut az emberekhez, hiszen akkora formátumúak a fotók, hogy képtelenség nem észrevenni és nem tudomást venni azokról. Állj meg egy pillanatra, és nézz!

JR 2001-től számtalan érdekes projektben részt vett, fotózott break-eseket, írókat, zenészeket, színészeket, majd utazott és sorsokat fényképezett - nők szemében. Művei technikailag a következőképpen néznek ki: egy huszonnyolc milliméteres géppel - igen a talált géppel - elkészíti a fotót, majd óriásba kinyomtatja, aztán felapplikálja épületekre, járművekre, természeti képződményekre. Szeretjük?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások