Lélek

Láss mögém!

3656

Arisztotelész már két és fél évezreddel ezelőtt megfogalmazta, hogy az ember természeténél fogva társas lény: egészséges működésünkhöz szükség van emberi kapcsolatokra, s nagy százalékban ezek minősége határozza meg életünk minőségét. Aki mögött mindig ott állnak szerettei, s az idegenekkel is könnyen találja meg a közös hangot, lényegesen sikeresebben teljesít élete minden területén, mint az, aki mások támogatása nélkül, egymaga kénytelen boldogulni. "Ha valakivel találkozol, gondolj arra, hogy a találkozás mögött ezer és ezeregy ok rejlik. Minden emberi kapcsolat szent egymásra találás." (Taitosz)  A társas kapcsolatok sikere jelentős részben a kommunikáción áll vagy bukik. Úgy közölni mondanivalónkat, hogy a másik megértse, elfogadja álláspontunkat, sőt meg is nyerjük őt szándékunknak, nemcsak hogy nem bűn, de valódi művészet. A motiválás távolról sem azonos a manipulációval, s nemcsak saját magunk, de környezetünk kedvéért is érdemes megtanulni technikáit. Lényegesen kellemesebb és gyümölcsözőbb ugyanis olyasvalakivel együtt működni az élet bármely területén, aki képes jól érthetően közvetíteni érzéseit, szándékát, képes meggyőzni a másikat, de annak szempontjait is megérteni. Aki jól kommunikál – s nemcsak a beszéd, de a metakommunikáció szintjén is –, olyan előnyre tesz szert, amelynek segítségével bármilyen élethelyzetben könnyebben megállja a helyét. "Megtanultam, hogy az emberek elfelejtik, amit mondasz, és elfelejtik, amit teszel. Az egyetlen dolog, amire emlékezni fognak az, hogy milyen érzéseket váltottál ki belőlük." (Maya Angelou)

Április 26-án igazi kalandra, izgalmas felfedezőútra hívnak a Mesterkurzusra, a tudatalatti és a társas kapcsolatok titkos tartományaiba, négy ismert és kiváló szakember vezetésével. Állandó előadóik, Popper Péter és Müller Péter mellett sok év után végre ismét a Mesterkurzuson üdvözölhetjük a sorozat egyik legkarizmatikusabb előadóját, Prof. Dr. Bagdy Emőkét, és ott lesz az elmúlt év két legérdekesebb pszichológiai sikerkönyvének szerzője, Szendi Gábor is, aki élőben is legalább olyan újszerű és meglepő összefüggésekkel ismerteti meg hallgatóit, mint műveiben. Szó esik majd azokról a jellegzetes kommunikációs és metakommunikációs hibákról, amelyek szándékaid ellenére eltávolítanak a másik embertől, és meghiúsítják céljaid elérését.

Megtanulhatsz olyan apró trükköket, amelyek segítik a bizalom, az intimitás kialakulását, amelyek alkalmazásával könnyebben meggyőzheted a partnert, és jobban megértheted az ő érzéseit és szempontjait. A kapcsolatoknak azonban van egy, a nyílt kommunikáció mögötti, rejtett rétege is. Mivel a másokhoz való kapcsolódás, az intimitás egyben kockázatot is rejt, sebezhetőbbé tesz, sokszor félmegoldásokkal, pótlékokkal helyettesítjük a valódi érzelmi elköteleződést. Mást teszünk, mint amit mondunk, és mást mondunk, mint amit érzünk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások