Közösség

Hiszünk...

3633

A Gallup Nagy-Britanniában végzett felmérése érdekes tolódást mutat az ötvenes évekhez képest. Akkor is és most is arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek hisznek-e, és ha igen, akkor miben. Most több mint kétezer embert faggattak, s az eredmény a következő: ötvenhárom százalék hisz a halál utáni életben, ötvenöt százalék a mennyben, és hetven százalék hisz az emberi lélekben. (Mondjuk azt hittem, ez utóbbi alap.)

Negyven százalék hisz a szellemekben, és meglepően sokan, a megkérdezettek negyede a reinkarnációt, azaz az újraszületést is elképzelhetőnek tartja. Huszonkét százalék elhiszi amit a csillagok mesélnek, tizenöt százalék pedig a jósoknak, tartotkártyásoknak, jövendőmondóknak szavait is issza. A korábbi, ötvenes években végzett hasonló témájú felmérésben a számok még egészen mást mutattak. Ekkor a megkérdezetteknek mindössze kettő százaléka gondolta úgy, hogy vannak szellemek, hét százalékuk hitt a jóslásban, és ennél is kevesebb, mindössze hat százalék vallotta azt, hogy a csillagok beszélnek sorsunkról.

A felmérés megrendelői szerint mindez jól példázza, hogy a tudományokba vetett vak bizalom kora évtizedekkel ezelőtt lejárt, s hogy az emberek egészen máshogy viszonyulnak a világ jelenségeihez, a valláshoz, a hithez mint korábban.

Sokan és sokszor mondták már el egyébként, hogy az emberi tudat nagyban változik mostanában, hogy egyre nagyobb jelentősége lesz a transzcendentális vonalnak, a spiritualizmusnak, hogy egyfajta paradigmaváltás megy végbe. A hit fogalma is jelentősen változott, hisz korábban egy-egy valláshoz kötötték magukat inkább az emberek, netán hitetlenek voltak, de ma már szinte nincs olyan ember, aki ne azt mondaná: hiszek valamiben. Valamiben, ami lehet a sors, lehet az energia, lehet egy felettes erő, egy vezérfonal, egy érzés, bármi, amibe kapaszkodni lehet. A nyitással, a globalizációval pedig a spirituális tanok is bekerültek a kereskedelmi pakkokba, adjuk-vesszük őket ezzel táplálva belső igényünket a hitre. Na és te? Te miben hiszel?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások