Lélek

Csináld!

3644

Agyal, kombóz, rágja magát, forog. Mert nő (jó, néha férfi). Toporogsz egy vélt vagy valós probléma előtt, megrágod minden oldalról, szétszeded apró darabokra, összerakod, hmm nem is így volt, átvariálod. Magadban tartod. Megbeszéled másokkal. Aztán néha teljesen mást mondasz, mint amit gondolsz. És félreértik. Vagy a legrosszabb érzés: nem értik meg. És kombinálsz tovább.

Viszont a hiba lehet, hogy a te készülékedben van. Tudod egyáltalán, mi a gondod lényege? Jó embernek mondtad el? Lehet rajta változtatni, vagy a problémát egy adott körülmény okozza és a megoldás nem a változtatás, hanem az elfogadás? Előfordult, hogy egy napig azon tépelődtem, hogy miért nem írt vissza egy ismerősöm az iwiwen küldött üzenetemre. Félrecsúszott a mondandóm? Hiszen csak láttam rajta, hogy rosszkedvű és az adott pillanat nem volt alkalmas arra, hogy megvigasztaljam vagy beszélgessünk. Tolakodásnak vette? Amit én viccesnek szántam, ő nem is találta annak? Vajon azért nem, mert ő tíz évvel fiatalabb nálam és már mást tartunk fontosnak, érdekesnek, viccesnek? Két nappal később jött a válasz, hogy csak most látta, hogy írtam neki, és örült, hogy milyen kedves volt tőlem. Nesze, ezért agyaltál ennyit?

Van úgy, hogy olyan kézenfekvő a megoldás, hogy eszünkbe sem jut. Racionális problémamegoldás helyett kacskaringós kerülőutakat járunk be gondolatban. Esetleg annyira unatkozunk, hogy már azon is kombinálunk, amin nincs mit. Például azon aggódni, ami még meg sem történt. (Te jó ég, most olvastam egy cikket, ami azt taglalja, hogy milyen nehéz rászoktatni egy kisgyereket arra, hogy végigaludja az éjszakát. Mi van, ha az én gyerekem nem fog aludni éjszakánként? Na álljunk csak meg. Még nincs is gyerekem!)

Pedig az egyenes út egyszerű. Végy egy dolgot, amit befészkelte magát a gondolataidba, és hajtja az agyad. Derítsd ki, hogy valóban probléma-e. Az, ha meg tudod mondani, hogy miben okoz pontosan nehézséget neked (a fenti példák egyike sem akadályozott engem semmiben). Ha a gubanc csak vélt és nem valós, akkor lehet, hogy pótcselekvésből jártatod az agyad, ahelyett, hogy a valós vágyaiddal és gondjaiddal foglalkoznál. A problémák és a vágyak pontos megfogalmazása rendkívül nehéz (de nem bonyolult!), magas fokú önismeret szükséges hozzá. Első lépésként pedig a teljes őszinteség magaddal szemben. Kifogások, félrenézés és megmagyarázás nélkül. Hosszú az út, könnyű róla letérni a vége sokszor ködbe vész, de legalább egyenes.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások