Divat

Pop art

3626

A húsvét hétvégét kihasználva megnéztük Szegeden az egyedülálló pop art művész, Andy Warhol kiállítását. A pop art egy olyan művészeti irányzat, amely nagyon közel áll a mai emberekhez is, jelen van a nagyon sok területen, a lakberendezéstől kezdve, a reklámokon át, egészen a divatig. A következőkben bemutatjuk a stílusirányzat jellegzetességeit és kialakulásának történetét, mert sokkal többről van itt szó, mint konzerves dobozokról és képregényszerű festményekről!

A pop art stílusirányzat 1958 és 1972 között volt a legnépszerűbb. Maga az elnevezés pedig a "popular" angol szóból származik. A stílus bár Angliában született meg, mégis a hatvanas években Amerikából kiindulva terjedt el az egész világon.

A pop art kialakulása

A szóban forgó stílusirányzat a gazdasági, társadalmi és életmódbeli változások hatására alakult ki. A hatvanas években kezdett egyre nagyobb méreteket ölteni a tömegtermelés, és persze a tömegfogyasztás. Kialakult fogyasztói társadalom, az eldobható termékek kultúrája. A műanyag nagy mennyiségben jelentkezett a termelésben, ami így olcsóbb lett, a fröccsöntés technikájának köszönhetően pedig a gyártás gyorsabbá vált. A gazdaságos előállításnak hála az adott tárgy alacsonyabb áron került a fogyasztókhoz, és ez által könnyen pótolhatóvá vált. Ekkor jelentkezett először, ami ma már sajnos általános, hogy egy-egy használati tárgynak nem kell egy életen át kitartania. A pop art egyik legjobb példája az eldobhatóságra és a pótolhatóságra Peter Murdoch 1963-ban  papírból készült pöttyös gyerekszéke.

Andy Warhol képei itt!

A műanyag a színek mellett a formák terén is megannyi új lehetőséget rejtett magában, amelyet ki is használt az irányzat. A tömegtermeléssel együtt az űrkorszak, a hírközlés és a kommunikáció fejlődése is hatalmas lökést adott a pop artnak. Az új művészet új értékrendet alkotott, amelyben a szórakoztatóság, a változatosság, a pótolhatóság és a humorosság hatalmas szerephez jutott. A pop art tiltakozás volt a kifinomult absztrakt festészet ellen, teljes mértékben visszautasította a modernizmust, és szerette volna áthidalni a tömegkultúra és a művészet között tátongó hatalmas szakadékot. A stílusirányzat sok korábbi művészeti stílusból táplálkozott, mint például a dadaizmusból, a szürrealizmusból, az art decóból, az art nouveau-ból és az op artból is.

A pop art gyökerei 1952-ig nyúlnak vissza, mikor is Londonban megalapították az úgynevezett Független Csoportot, az Independent Groupot. A csoport tagja volt többek között Richard Hamilton festő, Eduardo Paolozzi szobrász, Peter és Alison Smithson építészek, valamint a designkritikus Reyner Banham. A társulás célja az volt, hogy könnyedebb formatervezői megoldásokat keressenek az korábbi évek formavilága után.

A magas művészet eltörlése miatt az egyszerű, mindennapos használati tárgyak kerültek be a művészetbe. A lakás berendezése, az utca, a képregények vizuális világa, a hirdetések és a plakátok művészeti alkotások részeivé váltak. Andy Warhol szívesen örökített meg colás üvegeket és például konzerves dobozokat is. Fontos volt a valóság, tehát a legtöbbször a tárgyat olyannak ábrázolták amilyen, néha viszont meglepő környezetbe helyezték azokat. A csendéletekben tehát gyakran szerepeltek konzervek, míg a tájképek esetében szívesen festettek benzinkutakat, lakókocsikat és nagyvárosi utcarészleteket. A portrétémák között túlnyomórészt filmcsillagok és képregényhősök szerepeltek, mint például Marilyn Monroe.

Az egyszerűségre való törekvés miatt a kollázs technika - ennek során plakátok letépésével alakították ki a képet - és a sokszorosítás népszerű eljárások voltak ekkor a művészetben. A valósághű ábrázolás miatt kizárólag csak egészen tiszta színeket használtak.

A használati tárgyak divatjába is teljesen begyűrűzött a pop art, hiszen a hetvenes években már az elektronikai készülékeknek is ilyen volt a stílusuk. A stílusirányzat termékeinek - mivel azok a fiatal fogyasztóknak készültek - olcsónak és pótolhatónak kellett lenniük, ez sokszor a minőség rovására ment.

Andy Warhol

Andy Warhol nemcsak a pop art világhírű alakja volt, hanem kiemelkedő avantgárd filmkészítő is. Andy szülei 1909-ben vándoroltak ki az akkor magyarországi Mezőlaborcról (a városban 1991-től Andy Warhol Múzeum is működik), ami ma már Szlovákia területén található. A művész 1928-ban már pennsylvaniai Pittsburgh született Andrew Warhola néven. Születési dátuma körül vannak viták, ő maga 1930-as születési anyakönyvét hamisnak tartotta, a legelfogadottabb időpont 1928, de 1928 és 1931 között minden évszám előfordul az életrajzokban. Andy Warhol különc volt, és szerette az életében és magánéletében saját maga által keltett titokzatosságot.

Édesapját sajnos hamar elvesztette, de az apa utolsó kívánsága az volt, hogy a család félre tett pénzét a fiú taníttatására költsék. Andy Warhol 1949-ben szépművészeti diplomát szerzett, ezután egy barátjával New Yorkba költözött, ahol kezdetben reklámokat rajzolt, és kirakatrendezőként dolgozott. Olyan magazinoknak alkotott ekkor, mint a Vogue vagy a Harper's Bazaar.

Első kiállítására New Yorkba költözését követően három évvel, 1952-ben a Hugo Gallery-ben került sor. Az 1960-ben képregényekből és újságokból készített műveit egy galéria sem akarta kiállítani, így csak kirakat dekorációként jelentek meg. Ezt követően festette meg leghíresebb képeit, amelyeken Marilyn Monroe és a konzerves dobozok láthatóak. 1962-ben Los Angelesben rendeztek tárlatot műveiből, és még ebben az évben megnyitotta saját műtermét New Yorkban. 1963-ban rendezte első filmjét, élete során több mint hatvan alkotást készített. 1968-ban a művész majdnem meghalt, mikor is az egyik filmjének szereplője, egy eléggé labilis idegzetű nő, egy bizonyos Valerie Solanas rálőtt. Andy Warhol 1987-ben egy epeműtét komplikációja következtében hunyt el.

A pop art vége és utóélete

Az 1970-es években az olajválságot követően a világ már egy józanabb formatervezést akart. A pop art maradandót alkotott és széles körben hatott, és ez az irányzat nyitotta meg az utat a posztmodernnek. A cikket is azzal kezdtem, hogy a pop art a mai napig jelen van a kultúránkban, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Richard Kegler és Desmond Poirier 1999-ben megalkotta a Pop Art Comic betűtípust.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások