Étel+Ital

Juli húsvétja

3612

Na megint a nyakunkon egy keresztény ünnep, amelyre mindenféle hoppáréval kell készülni. Bár nem vagyok keresztény, de szívesen húsvétozom, mert tavasz van, minden színes, virágos és idén talán a húsvéti hóesés is elmarad. Szeretem a sonkát tormával és tojással, ha vega lennék is ennék húsvétkor sonkát, főve. Be kell szerezni friss tojást, azt be kell festeni, sonkát kell venni, azt meg kell főzni, és ki kell dekorálni a lakást. (A "kell"-ek elhagyhatóak, ha nem akarod nem kell.)

Tojglik

Ha van lehetőséged rá - és miért ne lenne - kistermelőktől vásárolj, friss tojást. A boltokban kapható tojásokon is fel van tüntetve a tojás eltarthatóságának a dátuma. A friss tojást könnyű megismerni, nem arról, hogy nem ráncos, hanem ha megrázod semmiféle hangot nem ad ki. Nem csipogásról van szó, hanem kattogásról, kotyogásról, nevezze mindenki annak, aminek akarja, de lehet érezni, hogy valami kotyog benne. Na, ez a valami a sárgája, ami már nem lágy, hanem kicsit keményebb burokkal rendelkezik. Még fogyasztható a tojás, de inkább csak festésre, amit nem feltétlenül eszünk meg. Tuti módszer az, ha beleteszed a nyers tojást egy tál vízbe, ha elfekszik friss, ha feláll, kicsit öregebb, de a víz felszínén úszó tojást azonnal dobd ki, mert záp. A tojásokat főzzük meg, de okosan. Tegyünk vizet az edénybe, óvatosan helyezzük bele a tojásokat a még hideg vízbe, tegyünk bele egy evőkanál sót, és így kezdjük el főzni. A tojások, mivel fokozatosan melegszenek át a vízzel nem fognak megrepedni, ha mégis eszükbe jutna, a só megakadályozza ezt a tervüket. 

Pingál, mázolj!

A tojásfestés gyermekkorunk legtutibb időtöltése volt, a tavaszi szünet első napjain. Mindenféle technikát megtanultunk, kipróbáltunk, de valahogy olyan béna lett az összes tojás. Legalábbis az én kezeim között. Éppen ezért én nem szoktam lacafacázni, egyszerűen szép sínesre festem őket és annyi. Bár korábban volt egy nagyon kedvelt díszítőtechnikám, de újabban ezzel sem vacakolok. Mivel a természetesség híve vagyok, ezért természetes festékekkel mázolom a tojásaimat, pontosabban színező növényekkel. A következőképpen: fogok több befőttes üveget, zöld fűszereket, hagymahéjat - vöröset, lilát vegyesen -, fekete teafüvet, céklát, reszelt citromhéjat, csiliport, curryt, spenótleveleket, vörös káposztát, ecetet és vizet, és némi olajat. Ha előkészültem, akkor ahány féle színű tojást akarok festeni, annyi befőttes üveget készítek elő. Egy edénybe teszek nyolc deci vizet, két kanál ecetet - emiatt tapad a szín -, és két evőkanál aprított színezéknek való növényt. Lassan felfőzöm a cuccot, a tojásokkal együtt, legalább fél órán keresztül benne vannak a tojások, majd kiveszem, megszárítom, bekenem olajjal és szép. Színek és növények tekintetében a következőkre kell figyelni: piros lesz a céklától, valamint a málna, grapefriut, vagy gránát alma levétől a tojás, narancs színű a csilitől, sárga a currytől, őrölt köménytől, citromhéjától. Zöld tojásokat kapsz, ha spenót levéllel, csalán levéllel ügyeskedsz, barnát ha teafűvel, kéket a vörös káposztától. Kísérletezz4 végül is mindegy milyen színű csak színe legyen, nem?

Olcsó húsnak híg a leve

Ha sonkát vásárolsz, óvakodj a gyanúsan olcsó termékektől, mert azoknak nem sok közük van a sonkához, nevezzük inkább "húskészítménynek". mivel a valódi füstölt sonka elég nagy, így drága és, és tuti nem lehet két főnek megenni az ünnepek alatt, hát felezz valakivel. Egy öt-hat kilós sonka bőven elég neked, meg mondjuk az anyósodéknak. A füstölt sonkát meg kell főzni. Mérd meg, ahány kiló annyi órán keresztül kell főzni lassan. Fogsz egy nagy fazekát, beleteszed a sonkát, felengeded vízzel, felforralod, majd leveszed tartalékra és főzöd, lassan. Az utolsó tíz percben érdemes beletenni, az alaposan megmosott tojásokat is, mert nagyon kellemes ízük lesz, ha a sonkalében főzzük. Miután megfőtt - hústűvel ellenőrizzük - vegyük ki a léből, tegyük ki egy lapos tálra, köré a tojglikat és nyomás be a hűtőbe. BOTTYÁN "EQUUS" HUNGÁRIA Az öreg, beteg, és sérült lovakért Közhasznú Alapítvány és a Jane Goodall Rügyek és Gyökerek Egyesület közös programja alapján lovakat is lehet örökbe fogadni, egy teljes évre. Persze a lovak nem lovagolhatóak, de oklevet kapunk róla, hogy van egy örökbe fogadott lovunk.

Nálatok?

Sok családban divat húsvétkor az élő állat vásárlás. Nem kell mondani, hogy egy aranyos csibe, egy nyuszi csak az első pár napban érdekes, utána már csak a macera van vele. Az állatmenhelyek húsvét után tömve vannak, sajnos miután lecseng az ünnepi hangulat, az állatok már nem kellenek és nem éppen jó körülmények között végzik - nyúlpaprikás, sintér telep -, ezért mindenképpen gondolkodjunk felelősen. Alternatív megoldásként nekem a legszimpatikusabb az örökbe fogadás, amit már nem csak az állatkertben tehetsz meg. A BOTTYÁN "EQUUS" HUNGÁRIA Az öreg, beteg, és sérült lovakért Közhasznú Alapítvány és a Jane Goodall Rügyek és Gyökerek Egyesület közös programja alapján, már lovakat is lehet örökbe fogadni, egy teljes évre, sőt a lovakat meg is látogathatjuk. Igazán kedves ajándék, bár az adoptált kiválasztott ló az Alapítvány tulajdonában marad az őrbottyáni tanyán, az örökbefogadásra fordított összeg az Alapítvány bankszámlájára kerül, és a menhely fenntartására, a lovak ellátására költik. Jóval ismertebb a Fővári Állatkert örökbefogadási programja, amit már online is megtehetünk. 

Te hogy húsvétolsz?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások