Test

Hapci!

3611

Itt van újra! Igen a tavasz, a rügyezés, a virágzás, a pollenszezon és az allergia. Bár én nem hiszek az allergiában, viszont körülöttem sajnos nagyon sokan igen, és nemcsak hogy hisznek benne, de még produkálják is az allergiás tüneteket. A legjobb amit tehetünk az a megelőzés és a természetes gyógymódok. Hogyan lehet megelőzni az allergiát? A hagyományos tüneti kezelések, a szteroidok, az antihisztaminok szedése helyett inkább erősítsük immunrendszerünket, teremtsük meg az allergiamentes létet. Ez némi odafigyelést igényel, illetve bizonyos életmódváltást is.

Azért van allergia...

A megváltozott biológiai környezet, a néhány évtizede még ismeretlen betegséget mindennapossá tette. Az életkörülményeink alapos változáson estek át, lehet, hogy kényelmesebbek lettünk, de semmiképpen nem egészségesebbek. A lakások tele vannak mozdíthatatlan szőnyegekkel, tapétákkal, de a legnagyobb baj, hogy rengeteg vegyszert használunk a háztartásban, ételeinkben, bőrünk ápolásakor. Sajnos a ezek hatására, illetve a légszennyezettség miatt az évezredek óta velünk együtt élő anyagok szerkezete megváltozott. Ez azt jelenti, hogy a manapság allergiát okozó kis részekre rátapadtak ezek a szennyező anyagok, így szervezetünket irritálják. A környezeti változásokkal együtt az életmódunk is megváltozott. közismert tény, hogy egy falun, a természethez közel nevelkedő gyermek sokkal kisebb százalékban lesz allergiás, mint egy városi, úgymond természettől sterilizált környezetben felnövő. A túl "tiszta" környezet kedvez az allergiás hajlamoknak, mert az immunrendszernek szüksége van a korai fertőzésekre a normális működéshez, hiszen ekkor aktivizálódnak a limfociták közül a Th1-es sejtek, amelyek a normál immunválaszért felelősek, amennyiben ez nem következik be, akkor a Th2-es sejtek lesznek aktívabbak, és kialakul az allergia. De ha eltávolodunk a testgyógyászattól, és figyelembe vesszük a pszichológusok véleményét, akkor tudvalevő, hogy a szorongás és az allergia kéz a kézben járnak. A teljesítménykényszer, a megfelelés mind olyan stresszfaktorok, amelyek előidézik az allergiát, ezért a lélekkel foglalkozó gyógyászok allergia esetén relaxációt, sőt hipnózist javasolnak terápiaként. Take it easy, és nincs hapci! Mivel minden betegség a test, a szellem és a lélek harmóniájának a felborulását jelzi, az energiák szabad áramlásának fennakadását, így a természetgyógyászok alapvetően fontosnak tartják az életmód, a táplálkozás és gondolkodás mód megváltoztatását. 

Tedd meg

A környezeti ártalmak növelésének gátat szabni legalább annyira fontos, mint kiegyensúlyozott életre törekedni, a táplálkozásunkat megváltoztatni, a túlzott tisztaságról leszokni, mert kell a baci! A szénanátha okozója a pollenallergia, ez ellen is lehet védekezni. Figyelemmel kell kísérni a pollenkoncentrációt, ha ez ötven százalék fölé emelkedik, akkor ne tartózkodjunk hosszabb időn keresztül a szabadban, pláne ha szél is van és száraz a levegő. Amennyiben elkerülhetetlen, hogy kidugjuk az orrunkat a "friss" levegőre, kenjük be az orrunk belsejét vazelinnel, erre rátapadnak az irritáló kis mikroszemcsék, és nem fogunk tüsszögni, hiszen nem szívjuk le tüdőre. Ha a szemünk is érzékeny, akkor olyan napszemüveget válasszunk, amely majdhogynem rátapad a fejünkre, ami szorosan illeszkedik. Ha autózunk - rossz cicusok! - tekerjük fel az ablakot, és éjjel se aludjunk nyitott ablaknál. Ha már hálószoba, akkor fontos az is, hogy aki virágporra, pollenekre allergiás, ne szárítsa szabadban az ágyneműit, a ruháit. (Tudom borzasztó jó illata van a szabad levegőn szárított textileknek, de allergizáló lehet.) Ha pollenallergiánk van, akkor naponta többször mossuk meg az arcunkat, a kezünket, öblítsük ki az orrunkat, és hajat is öblítsünk minden nap. Ahogy már korábban írtam, a túl tiszta környezet kedvez az allergia kialakulásának, így természetesen az is, ha hermetikusan elzárjuk magunkat az esetlegesen allergizáló tényezőktől, egy kicsi pollen mindenkinek kell, akarom mondani.

Homeopátia

A homeopátiás szerek pont ezen az elven működnek tehát, ha sikerül meghatározni, hogy mely anyagokra vagyunk allergiásak, és ezeket kis mértékben a szervezetbe juttatjuk, a testünk megteszi a megfelelő lépéseket, beindulnak a limfociták, és ellenállunk. Az ötlet nem új, hiszen a védőoltások pontosan ugyanezen elv szerint működnek. Nehéz azonban egy általános "szérumot" kikeverni, mert sok embernél egy gramm nyírfa pollen fulladáshoz vezet, másnál meg ugyanekkora dózis épp csak némi vakaródzást generál. A homeopátia sem egy új keletű orvoslás, hiszen már kettőszáz éve használnak olyannyira felhígított szereket, amelyek molekuláris szinten hatnak, ráadásul a nyálkahártyán keresztül szívódnak fel, így nem kerülnek kapcsolatba az emésztőrendszerrel, hiszen akkor nem is lennének hatékonyak.

Ennyit arról, hogy nem hiszek az allergiában, de tudom a tudományos magyarázatot, hogy mégis miért van. Mindenesetre meggyőződésem, hogy hittel, a szervezetünk pszichés stimulálásával nagyon sok betegség elkerülhető, tehát az allergia is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások