Közösség

Közlekedj izommal!

3597

Itt a tavasz, lehet ujjongani, kirándulni, parkban feküdni, Duna parton sétálni, kávézók teraszán ücsörögni, szabadtéri szórakozóhelyre járni, és épp itt az idő, hogy leporoljuk a pincében konzervált sportszereinket. Mi kitörő örömmel vettük elő a bringákat, bár Henci már az első napon defektet kapott, Zsófi viszont töretlenül kerekezik minden nap, reméljük ti is kedvet kaptok a tekeréshez. Szó sincs arról, hogy kerékpár fetisiszták lennénk (de), ha nincs kedved bringázni, ne bringázz, de ha nem tölt el boldogsággal, hogy állott szagú BKV járműveken zötykölődj, több alternatíva közül válogathatsz. Nézd csak!

Nézd már, gurul!

Nagyjából tíz éve volt a görkorcsolyák igazi fénykora, mikor minden valamirevaló fiatal kerekeken gördült. Vidéki gyerekként a közel sem egyenletes aszfalton amortizáltuk halálra a korcsolyáinkat, de korán rájöttünk, hogy elég egy szimpla kerékcserét beiktatni és tovább űzhetjük kedvenc időtöltésünket. Aztán eltűntek a korik - vagy azért, mert halálra strapáltuk őket, vagy azért, mert elegünk lett a kék-zöld foltokból. Leginkább persze azért, mert lecsengett a divathullám. Az üzletek karcsúsodó kori kínálata sem ingathatta meg az eltökélt görkorisokat, ők azok, akik ma is nagy hévvel suhannak el mellettünk a Margitszigeten, és mennyire jól csinálják! Aki életében legalább egyszer kipróbálta a görkorizást, sosem felejti el az érzést, mikor annyira belejössz a mozdulatokba, hogy az addigi félelmet felülírja a suhanás imádata. Tényleg baromi jó. Ha nem vagy gyakorlott koris, mindenképp szerezz be védőfelszerelést, mert bár lehet, hogy tíz évesen még estél-keltél komolyabb baj nélkül, de picit idősebben már nem biztos, hogy megúszod néhány folttal. Kikapcsolódásnak szuper, és tényleg csak egyszer kell elkapni a fonalat, utána már sajogó combizmaid sem tarthatnak vissza a gurulástól. Az igai hardcore korisok mindenhová görgőiken érkeznek, de mielőtt úgy döntenél, hogy begurulsz a munkahelyedre, gondold át, hogy felkészültél-e a városi forgalomra. Ja, és vigyél váltócipőt!

High rollers

Még mielőtt igazán elterjedtek volna az összecsukható fém rollerek, többen - köztük én is - szkeptikusan néztem a rollerezőkre. Az oké, hogy tíz évesen féllábbal hajtjuk magunkat kifulladásig, de felnőtt emberek enyhén szólva infantilisnak tűntek kis szerkezetükön száguldva. Az első meglepettség aztán gyorsan elmúlt, és ma már senki nem kapja fel a fejét, ha a gyerekkorból bőven kinőtt ember száguld el mellette a rollerjén. Mikor először láttam öltönyös üzletembereket rollerrel a hónuk alatt bemenni a Westend valamelyik irodaházába, magam is meglepődtem, hiszen két nehezen összeegyeztethető dologról van szó - elvileg. Aztán megszoktam a szélben lobogó nyakkendőket, hisz idő közben itthon is egyre több lett a rolleres. Sajnos úgy tűnik, hogy ez a közlekedési eszköz is a görkorihoz hasonlóan, csak egy divathullám volt, manapság sajnos visszavonultak a rollerezők. Itt az ideje beerősíteni rollerfronton: keresd meg, porold le, állj rá és gurulj, hiszen amellett, hogy edzed magad, még jól is szórakozol.

Bringázni jó

Emlékszel még, mikor pótkerékkel felszerelt kis bringádon tanultál kerekezni? Elsajátítjuk a technikát, megszeretjük, majd legtöbbször kispadra tesszük cangánkat, hiszen annyira csábít a tömegközlekedés, vagy még inkább az autó. Bringázni pedig nemcsak jó, hanem hatalmas divat is, elég csak a nyári tömött biciklitárolókra gondolni. Budapest utcáit is ellepték a bicósok, de sajnos még oly sok év után sincsenek rendesen kiépített bringautak, az autósok bunkó és alázó viselkedéséről nem is beszélve. Hol van az leírva, hogy aki felelősségteljesen gondolkodik és nem teszi hozzá a saját kis részét a napi szmogadaghoz, azt még mindig csak bringásként kell kezelni, ergo az autós feljebb való lény? Hát nem! Hála a Critical Mass-nek, az agilis kerekezőknek és azoknak a politikusoknak, akik kardoskodnak a bringautakért, kicsit javult a helyzet, de korántsem a legjobb. Ne hagyd, hogy a forgalom megfélemlítsen, bukót föl, pattanj nyeregbe és tekerj!

A gyaloglásnak nincs vége

Sétálunk, sétálunk... legtöbbször sajnos csak kényszerhelyzetből, pedig a lábak ritmusos egymás elé pakolgatása nem feltétlenül unalmas elfoglaltság. A hideg idő már nem kifogás, szóval erre nem ér rákenni, hogy miért mész mindenhova autóval. A nagyvárosok többségében tavasszal megugrik a gyalogosforgalom, hiszen mindenki kiszabadul a négy fal közül, és ha már megtette, miért préselődjön valamelyik tömegközlekedési eszközön. Ha ódzkodsz a sétától, kezdd kicsiben, például szállj le egy megállóval előbb. Ha belejöttél, napról-napra növelheted a fejadagot, meglátod, a végén megszereted. A hangulatot tetézheted egy kis zenével vagy némi társasággal, igen, kézszorongatós pasikra és cserfes barátnőkre gondolok. Lefekvés előtt altató és kellemesen fárasztó elfoglaltság: az egyik heppem, hogy szürkületben átsétálok Pestre, majd sötétben vissza Budára. Hidd el, minden nap rá lehet csodálkozni, hogy mennyire szép ez a város. Buli után is okos döntés a sétát választani, pláne ha van némi kiszellőztetnivaló a fejedből, a cigiszagról nem is beszélve.

Segway

Na igen, ez meg mi? Hosszas keresgélés után végre meglett a "guroló izé" becsületes neve. Ez az a szerkezet, ami nagyjából két kerékből és egy kapaszkodóból áll. Kissé kilóg a sorból, hiszen ez az alternatív közlekedési eszköz akkumlátoros, de mégis felvettük a listára, mert nagyon okos kis szerkezet: érzékeli, hogy merre dőlsz, nincs benne se gáz, se fék, és nem lehet elesni vele. Minden járgányba dupla "hajtóművet" építettek, így ha az egyik bekrepál, a másik még mindig hazarepít. Az árát elnézve nem valószínű, hogy a közeljövőben tetemes mennyiségű segway-essel találkozunk majd az utcákon, de jó tudni, a feljebb felsorolt megoldásokon túl még mindig van alternatíva, ha képtelen vagy saját izommunkáddal haladni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások